Εμπρηστική επίθεση στο Real Group: Ομόθυμη καταδίκη από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Απερίφραστη καταδίκη για την εμπρηστική ενέργεια στο Real Group από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων μιλούν στη Realnews.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Δεν χωρούν συμψηφισμοί, ούτε εκλογικεύσεις απέναντι στη βία

«Στην ελευθερία του Τύπου δεν αναγνωρίζουμε μόνον ένα συνταγματικό δικαίωμα, αλλά μια θεμελιώδη συνθήκη της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η ελεύθερη πληροφόρηση, η κριτική και η πολυφωνία συγκροτούν και συνέχουν τη δημόσια σφαίρα και δίνουν βάθος και ποιότητα στο πολίτευμα.

Λειτουργούν παιδαγωγικά για τους πολίτες και ελεγκτικά για τους θεσμούς και την εξουσία. Δεν χωρούν συμψηφισμοί, ούτε εκλογικεύσεις απέναντι στη βία και τις επιθέσεις στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. Η απερίφραστη καταδίκη τους είναι το ελάχιστο χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων και η διασφάλιση της ελευθεροτυπίας η μείζων εγγύηση της δημοκρατικής μας επικοινωνίας και συνύπαρξης».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Κόμματα και πολίτες έχουμε χρέος να υψώσουμε τείχος στη μισαλλοδοξία, στην εχθροπάθεια και τον διχαστικό λόγο»

«Η εμπρηστική επίθεση στον όμιλο Real είχε στο στόχαστρό της την ίδια την ελευθερία του Τύπου. Όμως, η απόπειρα κάποιων να σπείρουν τον φόβο μαζί με τις φλόγες θα αποτύχει. Όχι μόνο γιατί η πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να λογοδοτήσουν οι δράστες στη Δικαιοσύνη. Αλλά και γιατί η ελληνική κοινωνία αποδοκιμάζει ομόθυμα κάθε βάναυσο χτύπημα στην ενημέρωση. Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα δεν μετριέται ούτε με κομματικά συνθήματα ούτε με εκθέσεις οργανώσεων αμφίβολης αξιοπιστίας. Ζυγίζεται στο μέτρο της καθημερινής πραγματικότητας που βλέπουν και βιώνουν όλοι οι πολίτες. Και αυτή δηλώνει ότι ποτέ άλλοτε η πολυφωνία δεν ήταν τόσο ελεύθερη, φτάνοντας συχνά στα όρια της υπερβολής ή και της συκοφαντίας.

Η στοχοποίηση ΜΜΕ και δημοσιογράφων που ασκούν κριτική όσο και η μισαλλόδοξη ρητορική απέναντι σε ΜΜΕ και πολιτικούς αντιπάλους έχει ένα αδιόρατο, αλλά και βαρύ κόστος: την υπονόμευση του πολιτικού διαλόγου με το τοξικό δηλητήριο του διχασμού και της δαιμονοποίησης της διαφορετικής άποψης.

Όσα, δηλαδή, εκμεταλλεύονται περιθωριακές δυνάμεις για να σπείρουν τη βία στη δημόσια ζωή. Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της ενημέρωσης. Και τίποτα δεν δικαιολογεί υποκριτικές διαμαρτυρίες στο όνομα, τάχα, της φίμωσης κάθε άλλης φωνής σε μια χώρα όπου μπορούν, δυστυχώς, να αρθρογραφούν ακόμη και καταδικασμένοι αμετανόητοι δολοφόνοι όπως ο Κουφοντίνας.

Συνεπώς, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να στηριχθούν στην αλήθεια και να δράσουν με συνέπεια. Κόμματα και πολίτες έχουμε, πλέον, χρέος να υψώσουμε τείχος στη μισαλλοδοξία, στην εχθροπάθεια και στον διχαστικό λόγο. Και να οπλιστούμε με την ψυχραιμία του ορθολογισμού απέναντι στη δημαγωγία.

Μόνον έτσι η Δημοκρατία μας θα γίνεται όλο και πιο ανοιχτή, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύεται από τους εχθρούς της. Και μόνον έτσι θα μπουν οριστικά στο περιθώριο οι επιθέσεις κατά του πλουραλισμού. Είμαστε στο πλευρό της Realnews και του Real FM. Σίγουροι ότι θα συνεχίζουν να βαδίζουν με συνέπεια, σοβαρότητα και θάρρος στον δρόμο της ενημέρωσης».

Αλέξης Τσίπρας

«Όταν καίγεται ένα μέσο ενημέρωσης, απειλείται η ελευθερία όλων μας»

«Η εμπρηστική επίθεση εναντίον του Real FM είναι μια εγκληματική ενέργεια εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, της Δημοκρατίας, των εργαζομένων στον σταθμό, του καθενός από εμάς. Δεν χωρούν ούτε υποσημειώσεις, ούτε αστερίσκοι, ούτε ελαφρυντικά. Όπως δεν χωρούν και άθλιες, αδιανόητες και επικίνδυνες εντέλει για την ίδια τη Δημοκρατία πολιτικές σκοπιμότητες και μικροκομματική εκμετάλλευση.

Δεν αρκεί, όμως, η φραστική καταδίκη της, ιδιαίτερα όταν τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση, ψυχή της Δημοκρατίας, βάλλεται από διάφορες πλευρές με διάφορους τρόπους. Συχνά εγκληματικούς. Χρειάζεται η έμπρακτη υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου. Ο εντοπισμός και η αυστηρή τιμωρία των δραστών αυτής της απεχθούς ενέργειας από τη συντεταγμένη πολιτεία. Και η εγρήγορση και κινητοποίηση των δημοκρατικών κομμάτων και της κοινωνίας μας. Όταν καίγεται ένα μέσο ενημέρωσης, απειλείται η ελευθερία όλων μας. Στεκόμαστε πλάι σε όλους τους ανθρώπους του σταθμού. Η ελευθερία του Τύπου, της άποψης, των δημοσιογράφων δεν πρόκειται να καεί. Η δημοκρατική Ελλάδα θα την προστατεύσει».

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

πολιτικοί - Realnews

πολιτικοί - Real Group- εμπρησμός

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, άνθρωποι της αγοράς και θεσμικοί παράγοντες της ενημέρωσης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μας.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ