Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Θλίψη για τον θάνατο του 41χρονου εργοδηγού

Σοκ και θλίψη επικρατεί για τον τραγικό θάνατο του 41χρονου εργοδηγού, στο δυστύχημα που συνέβη στον ΗΣΑΠ, στο ύψος του σταθμού του Αγίου Νικολάου, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο Πέτρος Γιάμαλης έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, ενώ δύο ακόμη εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά. Το δυστύχημα συνέβη όταν το μηχάνημα λείανσης των γραμμών, στο οποίο επέβαιναν, παρουσίασε βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα. Τελικά, συγκρούστηκε με έναν συρμό, που τοποθετήθηκε προκειμένου να σταματήσει την ξέφρενη πορεία του.

Ο 41χρονος και οι δύο συνάδελφοί του, πήδηξαν από το μηχάνημα προκειμένου να σωθούν από τη σφοδρή σύγκρουση. Τραγικό αποτέλεσμα, ήταν ο 41χρονος να χάσει τη ζωή του.

Την οδύνη τους για τον χαμό εν ώρα καθήκοντος ενός συναδέλφου τους επί σειρά ετών και μέλους της οικογένειας των σταθερών συγκοινωνιών, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ.

Ο Πέτρος Γιάμαλης ήταν εργοδηγός επί 16 χρόνια. Ξεκίνησε ως εργάτης, στη συνέχεια έγινε αρχιτεχνίτης επιδομής και η τελευταία του θέση ήταν εργοδηγός επιδομής. Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν εργατικό και υπέροχο άνθρωπο.

Θλίψη στον Ιωνικό Νίκαιας για τον θάνατο του 41χρονου

Ο Πέτρος Γιάμαλης ήταν φίλαθλος του Ιωνικού Νίκαιας, με την ομάδα να εκφράζει μέσω των social media τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του για τον θάνατό του.

“Καλό ταξίδι Πέτρο!
Ολόκληρη η οικογένεια του Ιωνικού βρίσκεται σοκαρισμένη από το τραγικό γεγονός του δυστυχήματος του φιλάθλου της ομάδας μας Πέτρου Γιάμαλη.
Είναι από τις στιγμές που ότι κι αν γράψουμε θα είναι λίγο.
Κρίμα και άδικο! Υπήρξες ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας αγνός και ανιδιοτελής φίλαθλος του Ιωνικού.
Καλό παράδεισο Πέτρο και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει…
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του”.

Η ΣΤΑΣΥ για το δυστύχημα

Σε σχετική ανακοίνωση για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε το πρωί στη Γραμμή 1 του Μετρό και ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα που διενεργείται από τις αρμόδιες Αρχές σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ. Μον. Α.Ε., η ΣΤΑΣΥ διευκρινίζει τα εξής:

– Στο μηχάνημα λείανσης επέβαιναν 5 συνολικά εργαζόμενοι, 2 υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. και 3 αλλοδαποί, υπάλληλοι της Γερμανικής εταιρείας που εκτελεί το έργο. Ο εκλιπών είναι υπάλληλος της ΣΤΑ.ΣΥ., ένας υπάλληλος της Αναδόχου εταιρείας νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα και οι λοιποί τρεις επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.

– Οι υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. μετακίνησαν σταθμευμένο στο σταθμό «Αττική» συρμό στον τροχιόδρομο μεταξύ των σταθμών «Αττική» και «Άγιος Νικόλαος», ούτως ώστε να προκληθεί ελεγχόμενη
σύγκρουση εκτός του σταθμού, με τις μικρότερες το δυνατό υλικές ζημιές.

– Διερευνάται ο λόγος για τον οποίο δεν λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος λείανσης της Αναδόχου εταιρείας.

– Το έργο λείανσης του τροχιόδρομου ανέλαβε εταιρεία, πιστοποιημένη στο εν λόγω αντικείμενο, μετά από διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Στις συμβατικές υποχρεώσεις τις εταιρείας, είναι μεταξύ άλλων και η συντήρηση και ο έλεγχος των μηχανημάτων.

– Το τραγικό συμβάν αποδίδεται σε αίτια που αφορούν στον εξοπλισμό της Αναδόχου και η ΣΤΑ.ΣΥ. θα αναζητήσει κάθε είδους ευθύνες για αυτό.

ΗΣΑΠ: Το πρόβλημα στα φρένα και οι στιγμές τρόμου για τους εργαζομένους

Μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, Σπύρος Ρεβύθης περιέγραψε πώς συνέβη το περιστατικό.

«Είναι ένα μηχάνημα που λειαίνει την τροχιά, στο πλαίσιο της συντήρησης. Είναι μια εταιρεία από τη Δανία που ήρθε να συντηρήσει τη γραμμή. Ο οδηγός είναι του εργολάβου» είπε ο κ. Ρεβύθης και πρόσθεσε:

«Την ώρα που οδηγούσε, διαπίστωσε ότι δεν έχει φρένα και το μηχάνημα κινείτο με ανεξέλεγκτη ταχύτητα. Προκειμένου να σταματήσει καθώς είναι κατηφορικό το σημείο και η ταχύτητα θα αυξανόταν κι άλλο, έβαλαν τον συρμό για να το σταματήσουν».

Μιλώντας για τους εργαζομένους που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ο κ. Ρεβύθης υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι «είναι άσχημη η κατάσταση, ειδικά για τον έναν εξ αυτών» αλλά δεν ήθελε να πει περισσότερα.

Όπως εξήγησε, αυτοί που ήταν πίσω και πήδηξαν εν κινήσει είναι μια χαρά. Ο οδηγός και ο ένας μηχανικός πήδηξαν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, «είμαστε συγκλονισμένοι σαν εργαζόμενοι. Πρώτα πρέπει να απελευθερώσουμε το δίκτυο και μετά θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε γιατί είναι κάτι που δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι. Με τέτοια ταχύτητα σε τροχιά, αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να καταλάβεις τον τρόμο και τον πανικό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ