«Δώρο ζωής» για 13χρονο που υποβλήθηκε σε επιτυχημένη διπλή μεταμόσχευση – Επείγουσα αεροδιακομιδή από την Αθήνα στη Ρώμη

Ένα πολύτιμο δώρο ζωής έλαβε ένας 13χρονος από την Αθήνα, καθώς έπειτα από μόλις ένα μήνα σε λίστα αναμονής για διπλή μεταμόσχευση βρέθηκαν τα πολύτιμα μοσχεύματα ήπατος και νεφρού από συμβατό δότη στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Ρώμης.

Τραγωδία στην Κίνα: Ένας νεκρός και επτά αγνοούμενοι έπειτα από κατολίσθηση σε εργοτάξιο αυτοκινητοδρόμου

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει αύξηση στις δωρεές οργάνων. Ενδεικτικά, από τις αρχές του 2023 έχουν αφαιρεθεί όργανα προς μεταμόσχευση από 29 αποβιώσαντες και έγιναν 62 μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 13χρονος, μεγαλύτερος γιος μιας πολυμελούς οικογένειας Ρουμανικής καταγωγής που ζουν στην Αθήνα γεννήθηκε με νεφρική ανεπάρκεια και από μικρός μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία.

Άγρια συμπλοκή στις φυλακές Αυλώνα – Έξι τραυματίες στο νοσοκομείο

Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη. Ωστόσο, χάρη σε έναν δότη οργάνων φωτίστηκε με ελπίδα η ζωή του παιδιού.

Όπως δήλωσε ο Αντρέι Αλέξα, πατέρας του 13χρονου: «Γεννήθηκε με νεφρική ανεπάρκεια, ήταν στο τελευταίο στάδιο, επιβαρύνθηκε στο συκώτι και στα νεφρά και έγινε διπλή μεταμόσχευση. Aυτή είναι η τρίτη φορά στην Ιταλία, ήρθαμε ως δότες εγώ και η μητέρα του, αλλά δεν ήμασταν συμβατοί. Ονειρευόμαστε να γίνει καλά και να συνεχίσει τη ζωή του».

Εφημερεύοντα φαρμακεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (10/7)
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ανήλικος μεταφέρθηκε από την Αθήνα στη Ρώμη, με επείγουσα αεροδιακομιδή όταν βρέθηκε συμβατός δότης οργάνων που μόλις είχε αποβιώσει. Ο 13χρονος υπεβλήθη αμέσως σε διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού που ήταν επιτυχημένη και πλέον αναρρώνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παιδιατρικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Ρώμης. Τους τελευταίους 4 μήνες, το παιδί υποβαλλόταν συνεχώς σε αιμοκάθαρση. Δεν πήγαινε σχολείο, και οι γονείς ήλπιζαν σε ένα θαύμα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η διπλή μεταμόσχευση επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με το νοσοκομείο Βambino Gesu της Ρώμης. Οι γιατροί από το «Αγλαΐα Κυριακού» ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς στη Ρώμη και όταν βρέθηκαν τα μοσχεύματα με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας μέσα σε τρεις ώρες ο 13χρονος αναχώρησε για Ιταλία για την επέμβαση που του έδωσε ελπίδα για ζωή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ