Δημητρακόπουλος στον ΑΝΤ1: Μην περιοριστούμε στην ευθύνη του σταθμάρχη – Να εξεταστεί αν κάποιοι παρέλειψαν να πάρουν μέτρα

Λίγες ώρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Πρόσωπο με Πρόσωπο».

Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε στις ποινές με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι υπεύθυνοι του τραγικού δυστυχήματος.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε αρχικά «ότι οι κατηγορίες επικεντρώνονται κυρίως στον σταθμάρχη, στον οποίο 100% θα ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και κατά συρροή, αλλά και ποινική δίωξη για σωματικές βλάβες και βαριές σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή, που είναι πλημμελήματα». «Όσες καταδίκες και να υπάρξουν για τα κατά συρροή θύματα, σε βάρος του σταθμάρχη, η ανώτερη ποινή που θα εκτίσει θα είναι 8 έτη φυλακίσεως», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι υπάρχει ειδική διάταξη στον κώδικα ποινικής δικονομίας, όταν έχουμε ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά είναι πολλά τα θύματα, κατ’ εξαίρεση μπορεί κάποιος να προφυλακιστεί έως έξι μήνες. «Άρα παίζει το θέμα της προσωρινής κράτησης του σταθμάρχη. Το ερώτημα είναι: οι ποινικές ευθύνες πρέπει να σταματήσουν μόνο στον σταθμάρχη;» ανέφερε.

Για το άρθρο του ποινικού κώδικα (291) που αφορά στη διατάραξη των συγκοινωνιών, είπε: «Είναι ένα πολύ σύνθετο άρθρο του ποινικού κώδικα. Απαιτείται δόλος, έστω και ενδεχόμενος δόλος για να προκαλέσεις στην ασφάλεια των συγκοινωνιών, διατάραξη, και από αμέλεια, αν πεθάνουν άνθρωποι και είναι πολλοί, προβλέπεται ποινή μέχρι ισοβίου καθείρξεως. Εδώ θα πρέπει να βρούμε λοιπόν εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που προκάλεσε με δόλο διατάραξη στις συγκοινωνίες. Είναι εύκολο να γίνει αυτό; Είναι δύσκολο».

«Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξεταστεί αν κάποιοι είχαν ευθύνη και υποχρέωση να πάρουν μέτρα, ώστε να μην επαφίεται η ασφάλεια των συγκοινωνιών στα τρένα μόνο σε έναν σταθμάρχη. Ποιοι είχαν την υποχρέωση να πάρουν αυτά τα μέτρα και τα παρέλειψαν; Εκεί μπορούμε δια παραλείψεως να πάμε στο 291 άρθρο του ποινικού κώδικα. Δύσκολο αλλά μπορούμε να πάμε. Δεν θα πρέπει να περιοριστούμε στον σταθμάρχη όμως εδώ πέρα. Είναι λάθος. Κάποιο όφειλαν να μην κινούνται τα τρένα με συνθήκες του 1821», υπογράμμισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν ποινικές ευθύνες για τις εταιρείες και τις διοικήσεις τους, ο γνωστός δικηγόρος απάντησε: «Θα έλεγα ότι αυτοί που είχαν την ευθύνη για την ασφαλή συγκοινωνία στους σιδηροδρόμους, αυτοί θα ελεγχθούν γιατί είχαν ευθύνη να πάρουν μέτρα και παρέλειψαν να τα πάρουν. Κι αυτά αιτιωδώς συμβάλλουν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα. Μην περιοριστούμε στην πρόδηλη και ομολογημένη ευθύνη του σταθμάρχη».

Σχετικά με τη σύσταση της ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και η οποία θα εξετάσει τα αίτια του δυστυχήματος, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε:

«Είναι πάρα πολύ κρίσιμη αυτή η επιτροπή και τουλάχιστον εγώ θεωρώ σωστή τη σκέψη του Πρωθυπουργού να είναι υπερκομματική. Γιατί μπορεί να φτάσουμε στο να μην περιοριστούμε στην ευθύνη ενός σταθμάρχη, που προφανώς είναι ανίκανος, αλλά θα πρέπει να δούμε και ποιοι είναι εκείνοι που δίνουν την δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους από τέτοια βαρύτατη αμέλεια, να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Θα πρέπει να δούμε τι θα έπρεπε να κάνουν οι διοικήσεις για να είναι πιο ασφαλείς οι συγκοινωνίες στα τρένα και δεν το έκαναν. Γιατί τα αδικήματα τελούνται και δια παραλείψεως οφειλόμενης εκ του νόμου πράξεως».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ