Δήμαρχος Ύδρας για το γαϊδουράκι που κουβαλάει ψυγείο: Γίνεται 200 χρόνια στο νησί, δεν υπάρχει καμία παραβίαση

Ζήτημα κουλτούρας αλλά και αναγκαιότητας χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουλάκης, την αξιοποίηση των «ζώων εργασίας», μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τις εικόνες που έδειχναν ένα γαϊδουράκι να μεταφέρει ένα ολόκληρο ψυγείο στην πλάτη του.

Δήμαρχος Ύδρας για το γαϊδουράκι που κουβαλάει ψυγείο: «Δεν είναι κακοποίηση, δεν ντρέπομαι να πω ότι αυτή είναι η καθημερινότητα»

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε τόσο ο Δήμαρχος Ύδρας όσο και η δημοσιογράφος και διευθύντρια του Zero Stray Pawject, Σταματίνα Σταματάκου.

«Δεν είναι γαϊδούρια αλλά μουλάρια -ζώα εργασίας- που μπορούν να σηκώσουν μέχρι 100 κιλά και από την προανακριτική εξέταση που διεξήχθη, το ψυγείο ζύγιζε 67 κιλά», είπε αρχικά ο Δήμαρχος της Ύδρας τονίζοντας ότι στο νησί δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ούτε άνθρωπος ούτε εμπορεύματα με άλλον τρόπο.

Από την πλευρά της, η κυρία Σταματάκου, τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι κανονικότητα να βλέπεις ένα ζώο με ψυγείο επάνω του, να μην μπορεί καν να ισορροπήσει» και επέμεινε ότι έχει φτάσει η ώρα αποφάσεων για το κατά πόσο μπορούμε και χρειαζόμαστε πραγματικά να συντηρούμε ζώα εργασίας εν έτει 2023. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «πριν από ένα χρόνο στη ΔΕΘ έθεσε στον πρωθυπουργό ερώτημα για συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο αποκλειστικά και μόνο για τα ιπποειδή» αφού ο νόμος 48 30 λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας για όλα τα ζώα, αλλά λειτουργεί στο μετά, όχι στο πριν».

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ύδρας, επισήμανε πως στο νησί «όχι μόνο είναι κουλτούρα και καθημερινότητα, είναι και αναγκαιότητα. Το νησί εκτός από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας τροχοφόρων, έχει την πόλη του αμφιθεατρικά χτισμένη και γεμάτη σκαλοπάτια. Χωρίς την βοήθεια των ζώων εργασίας, κυρίως των μουλαριών, δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ούτε άνθρωπος ούτε εμπορεύματα. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε για τουριστικούς λόγους ή επειδή μας αρέσει. Είναι μια αναγκαιότητα στο νησί, είναι και το δικαίωμά μας στη μετακίνηση αν θέλετε. Είναι ο μοναδικός τρόπος. Εκτός και αν έρθει κάποιος και αναιρέσει τα προεδρικά διατάγματα που προστατεύουν την Ύδρα αλλά τότε θα μπορούσε να καταρρεύσει η τοπική οικονομία, δεν θα κυκλοφορεί τίποτα».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, για να μεταφέρει ένα ξενοδοχείο τις αποσκευές των πελατών του, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αυτή είναι η πραγματικότητα, εκτός αν θέλετε να συζητήσουμε ευφάνταστα σενάρια, όπως να φέρουμε drones».

Τόνισε στη συνέχεια πως ένα μουλάρι στοιχίζει 4.000 – 5.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του το προσέχει σαν τα μάτια του. «Γίνεται 200 χρόνια στο νησί. Δεν παραβιάζεται καμία νομοθεσία και δεν έχει καταγραφεί ουδέποτε περιστατικό κακοποίησης ζώου», επέμεινε, αντικρούοντας τις ενστάσεις. Πρόσθεσε πάντως ότι η Ύδρα είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο και πάντοτε ανοιχτό σε οποιονδήποτε διάλογο και σε οποιαδήποτε πρόταση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ