Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ποινή κάθειρξης 10 ετών σε κοσμηματοπώλη και μεσίτη

Ποινή κάθειρξης 10 ετών, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Της Άννας Κανδύλη

Ο μεσίτης οδηγείται στη φυλακή, ενώ ο κοσμηματοπώλης-λόγω ηλικίας-θα εκτίσει την ποινή του κατ´ οίκον. Κι αυτό γιατί το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μην χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση των δύο κατηγορούμενων.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας Σωτήρης Μπουγιούκος ζήτησε να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή. Πρότεινε ωστόσο να εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του ο κοσμηματοπώλης λόγω της ηλικίας του, καθώς είναι 77 ετών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από το δικαστήριο να «μην υποπέσει στην πίεση της κοινής γνώμης» και να χορηγηθεί ανασταλτικό στην έφεση. Η δίκη ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης, καθώς υπήρχαν αρκετές φορές αντιδράσεις από το ακροατήριο σε σχόλια της υπεράσπισης.

Χωρίς ελαφρυντικά

Ομόφωνα το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους. Οι συνήγοροι τους είχαν ζητήσει τα ελαφρυντικά του περιπτέρου σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτίων και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο καταδικασθέντες είχε προτείνει νωρίτερα και ο εισαγγελέας Σωτ. Μπουγιούκος. Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή του, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια, αντιθέτως φάνηκαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους. «Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης» υποστήριξε στο δικαστήριο προσθέτοντας: «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράση τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί».

Το ξέσπασμα της οικογένειας

Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, μέλη του ακροατηρίου φώναξαν συνθήματα για τον Ζακ Κωστόπουλο ενώ δεν έλειψαν και εντάσεις με τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Κατά την έξοδό της, η οικογένεια Κωστόπουλου δήλωσε την αγανάκτησης της ως προς την ετυμηγορία. Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου υποστήριξε ότι «Το  κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο» ενώ η γιαγιά του ανέφερε: «Έλεος. Περιμέναμε κάτω καλύτερο».

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.