Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Κατέθεσε η Σοφία Μπεκατώρου – Η μέθοδος του «grooming» και η δεύτερη καταγγελία

Με την κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου η οποία άνοιξε το δρόμο του ελληνικού #MeToo, συνεχίστηκε η δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριας του.

της Άννας Κανδύλη

Στην ολυμπιονίκη, η 22χρονη σήμερα Αμαλία, είχε περιγράψει λίγο πριν πάει στον εισαγγελέα όσα κατήγγειλε στη συνέχεια. Η κ. Μπεκατώρου αποκάλυψε επίσης στο Δικαστήριο πως κι άλλη κοπέλα την πλησίασε και της είπε πως βιάστηκε από τον κατηγορούμενο, ωστόσο αυτή δεν ήθελε να προχωρήσει σε καταγγελία.

Η μάρτυρας που έχει και πτυχίο ψυχολογίας, ξεκίνησε την κατάθεσή της αναφερόμενη στο grooming, τον συγκεκριμένο δηλαδή τρόπο που προσεγγίζονται τα θύματα.

«Επειδή έχουν έρθει πολλά θύματα σε επαφή μαζί μου μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ευθέως και ξεκάθαρο και βαρύ αυτό που μου είπε (σ.σ. η Αμαλία). Ήθελα να αξιολογήσω αν έχει καταλάβει τι λέει και τι σημαίνει αυτό. Όταν ήρθα σε επαφή μαζί της, όλες οι λεπτομέρειες, η συμπεριφορά της, η παγωμάρα και δυσκολία της να μπορέσει να εκφραστεί, ήταν πολύ γνώριμο για μένα… Δεν είναι ένας ακόμα βιασμός. Είναι μέσα από το grooming. Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή-αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθειά του τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι» είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

Αναφερόμενη στην Αμάλια, η κ. Μπεκατώρου είπε πως «Στις 17/1 έλαβα ένα μήνυμά της. Τότε λάμβανα ένα μεγάλο όγκο αλλά αυτό με τάραξε γιατί πολλαπλοί βιασμοί από 14 από άτομο της ιστιοπλοΐας. Με επιβεβαίωσε ότι ήταν από προπονητή της. Τη ρώτησα αν θα κάνει κάτι και αν θέλει βοήθεια για δικηγόρο. Μου είπε ότι έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω υποστεί βιασμό. Στο γραφείο της δικηγόρου την είδα πρώτη φορά. Τη ρώτησα αν συμφωνεί να αναφέρω την περίπτωση της στον εισαγγελέα γιατί είχα ήδη κληθεί και μου είχε πει ότι μπορώ να αναφέρω το όνομα της. Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε “ναι, θέλω να το κάνω”. Ό,τι γνωρίζω είναι από αυτά που μου έχει πει η ίδια και οι γονείς της. Μου είπε ότι στα 12 της τη βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν ήταν πιο βίαιος και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά με χειραγώγηση».

Η δεύτερη καταγγελία

Αναφερόμενη στην περίπτωση της άλλης κοπέλας, η κ. Μπεκατώρου περιέγραψε πως αυτή την προσέγγισε. «Μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι είχε τύψεις ότι αν είχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιος ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά όταν ήταν 15 ετών αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20 αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει στην Αγγλία και έχει ένα παιδί» ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης που ζήτησε είτε να μη ληφθεί υπόψη η εν λόγω  καταγγελία , αίτημα που το δικαστήριο Δικαστήριο  έκανε δεκτό.

Η Σοφία Μπεκατώρου στην κατάθεσή της αναφέρθηκε και στην οικογένεια της Αμαλίας και στο ρόλο που αυτή έπαιξε: «Η Αμαλία πήρε το θάρρος να κάνει μια κίνηση που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γονείς της όταν ήταν ανήλικη. Αυτό είναι πιο σημαντικό για να πάρει πίσω τη ζωή της… Έζησε σε ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον. Δεν υπήρχε η ωριμότητα, ξεκάθαρα όρια, μια ηρεμία. Εννοώ ότι στη συναναστροφή μου με τη μητέρα της κατάλαβα πως είναι ακραίος τύπος. Κατάλαβα ότι οι γονείς της λειτουργούν βάση μιας συγκεκριμένης θέσης στην κοινωνία. Έβλεπα μια αστάθεια. Η ροή του λόγου δεν είχε συνοχή».

Ερωτηθείσα γιατί άργησε τόσο η κοπέλα να κάνει τη καταγγελία απάντησε πως «Κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτούμε διαφορετικά τα πράγματα».

Πρόεδρος: Τελικά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντος της,

Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου, αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.

Σύνεδρος: Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…

Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ