Δίκη Πισπιρίγκου: «Βροχή» ερωτήσεων του Αλέξη Κούγια στην παιδοχειρουργό – Μήνυση σε αναισθησιολόγο

Συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Για δεύτερη συνεχή μέρα κατέθεσε η παιδοχειρουργός Ευστρατία Σαχινίδου, η οποία παρακολούθησε την Τζωρτζίνα μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο του Ρίου και αφού είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο ανακοπή καρδιάς, που την άφησε τετραπληγική.

Οι τόνοι στην δίκη ανέβηκαν, με τον συνήγορο  της 34χρονης κατηγορούμενης, Αλέξη Κούγια, να ζητά να μάθει γιατί η γιατρός χαρακτήρισε την Ρούλα Πισπιρίγκου «ψυχρή» και «απαθή», με την παιδοχειρουργό να απαντά με απόλυτη σαφήνεια πως είχε μπροστά της μια μητέρα απόμακρη, που ρωτούσε ελάχιστα για την κόρη της που πάλευε για τη ζωή της.

  • Κούγιας: Σε ερώτηση της ανακρίτριας για τους γονείς και τη συμπεριφορά τους, είχατε πει «μου έκανε εντύπωση η συμπεριφορά της μητέρας». Για ποιον λόγο δεν είπατε ότι η μητέρα είχε κάνει επεισόδιο όταν το παιδί έπαθε ανακοπή και ζητούσε να μπει στη ΜΕΘ; Γιατί τη λέτε «απαθή»;
  • Παιδοχειρουργός: Δεν έκανε το επεισόδιο η μητέρα, αλλά ο πατέρας.
  • Κούγιας: Πρώτη φορά το λέτε αυτό το ψέμα. Μηνύματα στον Ηλιάδη δεν έστειλε ο πατέρας αλλά η μητέρα. Για ποιον λόγο θέλετε να παρουσιαστεί η μητέρα απαθής ενώ είναι η μόνη που στέκεται εκεί 24 ώρες;
  • Παιδοχειρουργός: Η ανακοπή είναι ανακοπή. Όταν υπάρχει, τη χειρίζεσαι αντίστοιχα. Για να μη χειριστώ κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι δεν ήταν ανακοπή αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα στην Τζωρτζίνα. Εάν στάλθηκαν μηνύματα στον Ηλιάδη, δεν το ξέρω. Με την κατηγορούμενη εγώ δεν είχα καμία διένεξη. Η μόνη διένεξη που είχα, και μάλιστα δεν φώναξα, ήταν με τον Δασκαλάκη, ο οποίος άρχισε και φώναζε.

Η παιδοχειρουργός επέμεινε στην άποψη της ότι η κατηγορούμενη ήταν ψυχρή και απαθής σε αντίθεση με τον Μάνο Δασκαλάκη που όσες φορές εμφανιζόταν στα επισκεπτήρια της ΜΕΘ βομβάρδιζε με ερωτήσεις το ιατρικό προσωπικό.

  • Παιδοχειρουργός: Οι γονείς ήξεραν ανά πάσα ώρα και στιγμή την κατάσταση του παιδιού. Τους ενημερώναμε καθημερινά.
  • Κούγιας: Τι τους λέγατε;
  • Παιδοχειρουργός: Κάποια απ’ τις φορές που έτυχε να ενημερώσω, το παιδί ήταν σε σταθερή κατάσταση. Τις άλλες φορές ήταν ολιγόλεπτες. Ότι το παιδί ήταν σε σταθερή κατάσταση, συζητούσαμε για τον πυρετό κλπ.
  • Κούγιας: Πώς περιμένατε να αντιδράσει η μητέρα σε αυτά τα 5λεπτα που τους λέγατε κάθε μέρα τα ίδια;
  • Παιδοχειρουργός: Η κυρία κατηγορούμενη δεν ρώτησε ποτέ τίποτα. Ο Δασκαλάκης έκανε ερωτήσεις.
  • Κούγιας : Πρέπει να ξανά κάνω τις ίδιες ερωτήσεις; Πού γνωρίζετε τι είχε πει με τον Δασκαλάκη και την βγάλατε “απαθή”;
  • Παιδοχειρουργός: Δεν γνωρίζω.
  • Κούγιας : Γι’ αυτό όλοι βγάλατε αυτό το συμπέρασμα. Γιατί δεν είπατε την αλήθεια ότι την συναντήσατε ελάχιστες φορές; Και μένει αυτή η εντύπωση;
  • Παιδοχειρουργός: (…)
  • Κούγιας : Η σιωπή σας απάντησή μου.

Ποινική δίωξη Χασαπόπουλου ζητά ο Αλέξης Κούγιας

Ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε πως θα καταθέσει μήνυση στον αναισθησιολόγο Χασαπόπουλο από το Καραμανδάνειο, ζητώντας την ποινική του δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη γιατί, όπως λέει, έκανε ανάνηψη στην Τζωρτζίνα παρανόμως για 50 λεπτά.

«Απαγορεύεται μετά τα 10 λεπτά. Το πολύ 20 λεπτά να συνεχίζεται η ανάνηψη. Έκανε ανάνηψη πέραν του επιτρεπτού ορίου με αποτέλεσμα να έχουμε ένα παιδί με καθυστέρηση και τετραπληγία. Ήταν μια παράνομη πράξη» είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Η πράξη αυτή πάντως κράτησε στην ζωή αυτό το μικρό πλάσμα. Το μοναδικό εν ζωή παιδί αυτής της οικογένειας που μέρα με τη μέρα παρουσίαζε βελτίωση στην υγεία της όπως άλλωστε και η ίδια η Πισπιρίγκου ισχυριζόταν στις αναρτήσεις της. «Η πρώτη αγκαλιά με δική της πρωτοβουλία, χωρίς βοήθεια! Μαχήτρια μου, ηρωίδα μου!» είχε γράψει η 34χρονη στα social media.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, η ανάνηψη αυτή που ξεπερνούσε τα όρια που επιβάλλει η επιστήμη δεν συνάδει με την ηθική της ιατρικής. «Γνώριζε ότι μπορεί να καταστεί κατηγορούμενος αλλά συνέχισε παρανόμως 20 – 25 λεπτά. Με αυτά τα προβλήματα στον εγκέφαλο» σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας.

Για το ίδιο θέμα δηλαδή κατά πόσο είναι ηθικό ένας γιατρός να επιχειρεί ανάνηψη σε έναν ασθενή πέραν των 20 λεπτών ρωτήθηκε από τον Αλέξη Κούγια και η παιδοχειρουργός που κατέθετε σήμερα.

  • Κούγιας: Αυτά που σας διάβασα προηγουμένως ότι δηλαδή η ΚΑΡΠΑ δεν πρέπει να συνεχιστεί μετά τα 20 λεπτά, διαφωνείτε;
  • Πρόεδρος: Αυτό το έχει απαντήσει η μάρτυρας.
  • Παιδοχειρουργός: Σας απάντησα ότι εγώ δεν θα σταματήσω την ΚΑΡΠΑ. Υπάρχει παιδί που επέστρεψε.
  • Κούγιας: Που; Με τα ψέματα που λέτε θα πάτε αυτόφωρο. Κυρία πρόεδρε σας ικανοποιεί;
  • Πρόεδρος: Εγώ δεν εκφράζω άποψη.

Η στιχομυθία αυτή διήρκησε περισσότερο από 40 λεπτά προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου όσο και της εισαγγελέως που δεν επέτρεψε στον συνήγορο να κάνει την ερώτηση.

Η κόντρα με την εισαγγελέα

Ένταση επικράτησε και ανάμεσα στον κ. Κούγια και την εισαγγελέα, η οποία έκανε ένσταση σχετικά με τον ισχυρισμούς του χρόνου ανάνηψης από τον αναισθησιολόγο.

Εισαγγελέας: Έχω ταραχτεί κυρία πρόεδρε και συγγνώμη. Η μάρτυρας καταθέτει στην δίκη γεγονότα τα οποία άπτονται της κατηγορίας. Έχουν γίνει στην μάρτυρα ερωτήσεις πάρα πολλές που δεν αφορούν την κατηγορία, γιατί η κατηγορία δεν είναι η ανάνηψη που έκανε ο κύριος Χασαπόπουλος και αν καλώς ή κακώς έκανε. Αυτό αν κριθεί, θα κριθεί από κάποιο άλλο δικαστήριο. Όχι από εμάς. Μας αφορά αν έκανε ή δεν έκανε κάτι η κατηγορουμένη και όχι τι έκανε ο κύριος Χασαπόπουλος.

Κούγιας: Έχω αντιληφθεί από την πρώτη ημέρα, από την λιτότητα των ερωτήσεων της κυρίας Εισαγγελέα, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι αυτά που γράφει το βούλευμα και μόνο αυτά. Έχουμε μία προκατειλημμένη εισαγγελέα.

Η ένταση που επικράτησε οδήγησε δε ολιγόλεπτη διακοπή μιας ακόμη επεισοδιακής κατάθεσης γιατρού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ