Δίκη Κωστόπουλου: Τρεις πρωταγωνίστριες στο πλευρό της Έλενας Αθανασοπούλου

Η αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών ήταν κατάμεστη και γεμάτη ένταση. Η καταγγέλλουσα και ο κατηγορούμενος δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα. Η Τετάρτη 20 Μαρτίου ήταν η ημέρα που ανέμενε σύσσωμη η καλλιτεχνική κοινότητα της Ελλάδας. Ήταν η ημέρα που ξεκίνησε η δίκη του γνωστού σκηνοθέτη των τηλεοπτικών επιτυχιών Κώστα Κωστόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για τον βιασμό της ηθοποιού Έλενας Αθανασοπούλου.

Της ΚΟΡΥΝΑΣ ΜΑΝΤΑΓΑΡΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η δίκη της χρονιάς, όπως χαρακτηρίζεται, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων του χώρου του θεάματος, με το κύμα συμπαράστασης προς την Έλενα Αθανασοπούλου να είναι συγκλονιστικό. Εξίσου εντυπωσιακή, όμως, είναι και η λίστα των μαρτύρων που έχει προσκομίσει ο κατηγορούμενος. Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, το «παρών» στη δικαστική αίθουσα έδωσαν οι πολύ γνωστές πρωταγωνίστριες Μαρκέλλα Γιαννάτου, Κατερίνα Διδασκάλου και Μαρία Τζομπανάκη, αλλά και η τραγουδίστρια Ιρένε Τροστ. Η τελευταία, μάλιστα, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη στην επιτυχημένη σειρά «Σασμός», από την οποία ο Κ. Κωστόπουλος παραιτήθηκε μόλις έγινε γνωστή η εις βάρος του καταγγελία. Παράλληλα, ως μάρτυρες υπεράσπισης του σκηνοθέτη έχουν δηλωθεί οι ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου, Βύρων Κολάσης, Μέλπω Κωστή και Χρήστος Ξηρογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την καταγγέλλουσα έχει συλλέξει στοιχεία αλλά και μαρτυρίες για την υποστήριξη των κατηγοριών κατά του σκηνοθέτη. Οι μαρτυρίες αυτές προέρχονται και από άτομα τα οποία έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Κ. Κωστόπουλο και μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν ήδη δοθεί και στον ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση. Το γεγονός αυτό δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στη δίκη, καθώς όσοι έχουν γνώση των μαρτυριών τονίζουν ότι κατά την ακροαματική διαδικασία θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.

Η κατάθεση

Τον Απρίλιο του 2022, η ηθοποιός αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά του σκηνοθέτη για βιασμό. Η 35χρονη, σήμερα, ηθοποιός στη μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών περιγράφει ότι γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη το 2009, λόγω της ενασχόλησής της με τον χώρο της υποκριτικής. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2010, όταν εκείνη ήταν 21 ετών, ο σκηνοθέτης τής πρότεινε να βγουν για φαγητό και στη συνέχεια να συναντήσουν κοινή παρέα τους. Όμως, σύμφωνα με την καταγγελία της Ελ. Αθανασοπούλου, εκείνος τη βίασε μέσα στο αυτοκίνητό του. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε, με τον Κ. Κωστόπουλο να αρνείται την κατηγορία που του έχει αποδοθεί για τον βιασμό της ηθοποιού Ελ. Αθανασοπούλου. «Αρνούμαι παντελώς όλες τις κατηγορίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, με φωνή φορτισμένη ψυχολογικά και γεμάτη ένταση, η ηθοποιός περιέγραψε στο δικαστήριο τι συνέβη τον Ιούλιο του 2010 κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον σκηνοθέτη. Ο χρόνος στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου γύρισε δεκατέσσερα χρόνια πίσω. «Οι δυο μας πρέπει να ήπιαμε δύο μπουκάλια κρασί. Είχα πιει λίγο παραπάνω, ένιωσα ζαλάδα γιατί όλο μου γέμιζε το ποτήρι. Εκεί του είπα ότι δεν νιώθω καλά και να πάμε σπίτι. Εκείνος ήταν νορμάλ», κατέθεσε η ηθοποιός και προσέθεσε: «Δεν ξέρω πώς μπήκα στο πίσω κάθισμα. Φαντάζομαι ότι ήμουν υποβασταζόμενη, δεν έχω εικόνα σε τι κατάσταση ήμουν. Εγώ είχα χάσει τις αισθήσεις μου. Ξύπνησα και είχα ανεβασμένη τη φούστα, μου έλειπε το εσώρουχο και εκείνος είχε κατεβάσει το παντελόνι του. Εγώ από την ένταση πάνω στο κορμί μου ξύπνησα. Θυμάμαι έναν σεισμό. Αντέδρασα, αλλά δεν σταμάτησε αμέσως. Λόγω της ορμής του. Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι μέσα στο αμάξι να βρίσκεται από πάνω μου», κατέθεσε στο δικαστήριο η ηθοποιός.

«Άρχισα να ουρλιάζω, να τον κλοτσάω, δεν σταματούσε στην αρχή, αναγκάστηκε να σηκωθεί από πάνω μου κάποια στιγμή. Εγώ ήμουν έντρομη, ούρλιαζα. Δεν ξέρω πού ήταν αυτό το μέρος. Ήταν ένα απόμερο σκοτεινό μέρος, ένα πάρκινγκ», περιέγραψε στο δικαστήριο και δήλωσε πως ήταν σε κατάσταση σοκ όταν ζήτησε από τον σκηνοθέτη να την πάει στους φίλους της. «Σκέφτηκα να βγω από το αμάξι, αλλά φοβήθηκα ότι αυτό θα ήταν χειρότερο. Στην κατάσταση που βρισκόμουν δεν μπορούσα να φύγω. Ημουν στην ανάγκη του, τον παρακάλεσα να με πάει στο Ακρωτήρι. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, εγώ του ούρλιαζα και έκλαιγα, του φώναζα “γιατί μου το έκανες αυτό;”». Η ηθοποιός έκλεισε την κατάθεσή της εξηγώντας γιατί αποφάσισε να προχωρήσει στην καταγγελία της μετά από τόσα χρόνια: «Φανταζόμουν ότι ήμουν η μόνη στον χώρο. Θα το έπαιρνα στον τάφο μου, αλλά ήρθε το #ΜeΤoo και υπήρξαν και άλλες κοπέλες. Αυτά τα πράγματα πρέπει να καταγγέλλονται. Σου κατακρεουργούν τα όνειρα πέρα από τα όσα παθαίνεις ως γυναίκα. Είναι παρά πολύ ψυχοφθόρο».

Ο σεναριογράφος

Σημαντική θεωρείται μέχρι στιγμής η κατάθεση του Κώστα Βαζάκα, σεναριογράφου τηλεοπτικών σειρών. Σε αυτόν, η Ελ. Αθανασοπούλου είχε εκμυστηρευτεί ότι τη βίασε ο σκηνοθέτης Κ. Κωστόπουλος, μόλις λίγες ημέρες μετά το καταγγελλόμενο περιστατικό. Πιο συγκεκριμένα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος και φίλος του από το 2004 τού είχε τηλεφωνήσει για να επικοινωνήσει με την ηθοποιό και να μάθει περισσότερα για το βράδυ του Ιουλίου του 2010.

«Γνωρίζω την καταγγέλλουσα μέσω του Κώστα Κωστόπουλου. Υπήρχε ένα διάστημα που μαζευόμασταν για μια εκτόνωση στο Ακρωτήρι. Συμβουλευτικά ένα βράδυ με πήρε και μου είπε ότι είχαν πάει για φαγητό με την καταγγέλλουσα, πήγαν σε ένα πάρκινγκ και κάπου εκεί ξεκίνησαν κάποια προκαταρκτικά. Μου είπε πως, όταν ξεκίνησε να προχωρήσει την πράξη, εκείνη αντέδρασε. Αυτός σταμάτησε και προσπάθησε να την ηρεμήσει. Εκείνη του είπε να την πάει στο Ακρωτήρι σε κάτι φίλους της. Ο Κωστόπουλος μου είπε ότι έμεινε στο Ακρωτήρι και περίμενε να δει αν η Ελενα ήταν καλά. Αφού έμεινε μερικά λεπτά, έφυγε», κατέθεσε ο μάρτυρας. Στη συνέχεια αποκάλυψε πως ο κατηγορούμενος του ζήτησε να καλέσει την καταγγέλλουσα για να δει αν όλα ήταν καλά, λόγω της συμπεριφοράς της: «Την πήρα τηλέφωνο να δω τι έγινε. Και εκείνη μου είπε ‘‘με βίασε’’. Εκεί πάγωσα. Του το μετέφερα και είπε: ‘‘Εγώ μόλις μου είπε να σταματήσω, σταμάτησα. Με ρώτησε ‘‘θα πάει στην Αστυνομία’’; Του απάντησα ότι δεν ήξερα. Μου είπε τότε ο κατηγορούμενος: ‘‘Πες της αν θέλει να πάει στην Αστυνομία, θα πάμε μαζί’’. Την ξαναπήρα και μου είπε ότι ‘‘δεν είμαι καλά, άσε με’’. Της πρότεινα να βρεθούμε όλοι μαζί, δεν ήθελε, και τη ρώτησα αν θα πάει Αστυνομία και μου είπε ‘‘ναι’’. Μετά είπε ότι δεν βρήκε το θάρρος και το άφησε. Τώρα με το #MeToo μού είπε ότι πήρε θάρρος. Στην αρχή προσπάθησα να την αποτρέψω γιατί δεν είχε στοιχεία, αλλά εκείνη ήθελε».

Το περασμένο φθινόπωρο, όταν η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό, η καταγγέλλουσα είχε δηλώσει αποκλειστικά στην «R»: «Νιώθω δικαίωση. Ένιωσα μεγάλη ανακούφιση γιατί ένιωσα ότι η Δικαιοσύνη με στηρίζει». Η δίκη θα συνεχιστεί στις 5 Απριλίου με τις καταθέσεις των μαρτύρων της πλευράς Αθανασοπούλου αλλά και της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, οι οποίες και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ