Δικαιοσύνη για την Ελένη Τοπαλούδη – Οι συγκλονιστικές σκηνές στα δικαστήρια και η δραματική έκκληση των γονιών

Αυλαία έπεσε την Παρασκευή στη δίκη για τη φρικτή υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, που συντάραξε την κοινή γνώμη. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έκρινε ένοχους και τους δύο κατηγορούμενους, δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικά και τους επέβαλε ομόφωνα την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος και για τα δύο αδικήματα: ποινή κάθειρξης 15 ετών για τον ομαδικό βιασμό της άτυχης φοιτήτριας και ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία. Οι δύο κατηγορούμενοι, ο 23χρονος Ροδίτης και ο 21χρονος αλβανικής καταγωγής, άκουσαν τη δικαστική απόφαση ανέκφραστοι.

Η χθεσινή τελευταία συνεδρίαση, διεξήχθη σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, με τη μητέρα της άτυχης Ελένης να ξεσπά όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Ροδίτη ζήτησε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον πελάτη του, ενώ έξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους γονείς και να φωνάξει με πάθος “Ποτέ μη ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη”.

Η εισαγγελέας της έδρας, στην αρχή της συνεδρίασης, είχε ζητήσει από τους δικαστές να μην δεχθούν κανένα ελαφρυντικό για τους δύο κατηγορούμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό». Η εισαγγελέας ανέφερε πως οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι σε όλη τη διάρκεια της δίκης «ενέπαιζαν το δικαστήριο», ενώ τόνισε ότι δεν επέδειξαν μεταμέλεια πραγματικά και αντίθετα συνεχίζουν ακόμη και τώρα να διασύρουν τη μνήμη της άτυχης φοιτήτριας. Η κ. Δόγκα σημείωσε ότι «δεν άκουσα αλήθειες μέσα στο δικαστήριο» αναφέροντας πως από την αρχή μέχρι το τέλος αυτό που χαρακτηρίζει τους δύο νεαρούς είναι «η έλλειψη ειλικρινούς θέσης». Επίσης, αναφέρθηκε σε «ηθική διαστροφή» που εμφανίζει ο χαρακτήρας των δύο την ίδια στιγμή που «τα στοιχεία βοούν». «Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγγνώμη» επανέλαβε η εισαγγελέας συνδέοντας την ψευδή, κατά την άποψη της, έκφραση λύπης με τη στάση των κατηγορουμένων που «ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Η εισαγγελέας είχε ζητήσει επίσης, να τους επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον καθένα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και κάθειρξη 15 ετών στον καθένα για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Η πρόταση τελικά έγινε δεκτή από το δικαστήριο, που απέρριψε ομόφωνα τα αιτήματα των δύο κατηγορουμένων για το σύνολο των ελαφρυντικών που είχαν ζητήσει.

Όταν ανακοινώθηκε η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου. “Εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη, δεν είναι παράσταση και πρέπει να σέβεστε τη διαδικασία”, είπε.

Σε λυγμούς ξέσπασε η μητέρα της Ελένης αποκαλώντας “τέρατα” τους δυο κατηγορούμενους. Όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Ροδίτη κατηγορούμενου ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, η γυναίκα ξέσπασε φωνάζοντας μέσα στη δικαστική αίθουσα: “Δεν γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό, 17 χρόνων, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου”. Αμέσως μετά αποχώρησε, εμφανώς αναστατωμένη, ενώ όσοι βρίσκονταν στο ακροατήριο την χειροκροτούσαν. Ήταν τέτοια η συναισθηματική της φόρτιση που αισθάνθηκε αδιαθεσία και βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου, οδηγήθηκε σε χώρο του Εφετείου που λειτουργεί ως ιατρείο.

Κατά την αποχώρησή της, υποβασταζόμενη, από το δικαστήριο η μητέρα της Ελένης φώναξε κλαίγοντας και με σφιγμένη τη γροθιά “Καμία άλλη δολοφονημένη, ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη”, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος που είχε συγκεντρωθεί νωρίς έξω από τα δικαστήρια.

Η έκκληση της μητέρας: Αλλάξτε τον ποινικό κώδικα – Όταν λέμε ισόβια,να είναι ισόβια

Συγκλονιστικές ήταν οι δηλώσεις της μητέρας της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, μετά την ανακοίνωση των ποινών που επέβαλε το δικαστήριο στους δύο κατηγορούμενους.

“Το αποτέλεσμα το περιμέναμε. Ήταν το αναμενόμενο. Δυστυχώς ο Ποινικός Κώδικας που υφίσταται αυτό προβλέπει. Αυτή είναι η ανώτερη ποινή. Ισόβια -που είναι μέχρι 25 έτη- για τη δολοφονία και 15 έτη για τον ομαδικό βιασμό. Εμένα δεν με ικανοποιεί σαν μητέρα της αδικοχαμένης Ελένης”, ανέφερε.

“…Κάνω έκκληση στους πολιτικούς να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα και όταν λέμε ισόβια να είναι ισόβια. Να αλλάξουν τους νόμους και να στηρίζουν τις οικογένειες των θυμάτων και όχι τους δολοφόνους”, συμπλήρωσε η μητέρα της Ελένης. Αναφερόμενη στην εισαγγελέα τόνισε ότι “είναι άξια και ενημερωμένη, να μην καταφέρονται εναντίον της γιατί είναι πολύ μικροί στο ανάστημα όλοι αυτοί”.

Γιάννης Τοπαλούδης: Τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια – Αυτοί είναι για μένα ήρωες με κεφαλαία γράμματα

«Το λένε χιλιάδες συνανθρώπων μας ότι τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πατέρας της Ελένης, Γιάννης Τοπαλούδης σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου για τους βιαστές και δολοφόνους της κόρης του.

«Επιτέλους θα πρέπει για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα να είναι πραγματικά», είπε ακόμη ο κ. Τοπαλούδης. «Δεν μπορεί εμείς να ζούμε σε έναν ισόβιο ψυχικό θάνατο και έπειτα από μερικά χρόνια κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να βγουν από τη φυλακή και να κάνουν τη ζωή τους», συμπλήρωσε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη. «Θα πληρώσουν για τον ψυχικό μας θάνατο;», συμπλήρωσε.

«Εύχομαι κανένας γονιός να μην βρεθεί στη θέση που είμαστε εμείς», υπογράμμισε με τρεμάμενη φωνή.

«Για μένα οι δικαστές, η κα. εισαγγελέας και οι ένορκοι ήταν ήρωες με κεφαλαία γράμματα», επισήμανε ο Γιάννης Τοπαλούδης υπογραμμίζοντας πως η οικογένεια του σεβάστηκε τους Θεσμούς και την ελληνική Δικαιοσύνη.

Δείτε το βίντεο:

Έρευνα για τον ρόλο του ιδιώτη ψυχιάτρου

Μετά την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων, το δικαστήριο διέταξε να διερευνηθεί ο ρόλος του γιατρού από τη Ρόδο, ο οποίος συνταγογράφησε συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία προσκόμισε η υπεράσπιση του 23χρονου Ροδίτη καταδικασθέντα, κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ειδικότερα, οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα της εισαγγελέως της έδρας και των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, για τη διερεύνηση του ρόλου του Ροδίτη γιατρού, και αποφάσισε να εξαχθούν αντίγραφα των πρακτικών της δίκης και να διαβιβασθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Παράλληλα, να διερευνηθεί τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε ζητήσει να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης από τον ιδιώτη ψυχίατρο, ο οποίος φέρεται να άλλαξε τη συνταγογράφηση φαρμάκων του Ροδίτη. Ως προς το σκέλος αυτό το δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση της.

Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε ανάλογο αίτημα εισαγγελέως και δικηγόρων της οικογένειας του θύματος για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του πρώτου κατηγορούμενου καθώς και της αδερφής του νεαρότερου κατηγορουμένου.

Σε βάρος των δύο μελών της οικογένειας του Ροδίτη κατάδικου, αλλά και σε βάρος άλλων δύο μαρτύρων της υπόθεσης προτίθεται να στραφεί η Πολιτική Αγωγή, σύμφωνα με τον συνήγορο Αλέξη Κούγια, ο οποίος προανήγγειλε με δήλωσή του, ότι θα καταθέσει μήνυση για ψευδή κατάθεση κατά των προσώπων αυτών. Δήλωσε επίσης, ότι θα μηνύσει και δύο ψυχιάτρους για ψευδή βεβαίωση σχετικά με γνωματεύσεις τους για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

Η οικογένεια της φοιτήτριας, σύμφωνα με δήλωση του πατέρα της, Γιάννη Τοπαλούδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, που τους έκανε να αισθανθούν “μία στιγμιαία ψυχική ανακούφιση”. Όπως ανέφερε ο κ. Τοπαλούδης, “ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη, ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη. Λυπάμαι αλλά κάποιοι θα έπρεπε να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στην οικογένεια μας. Έπρεπε σε αυτή την ιερή στιγμή που φτάναμε προς το τέλος, να απευθυνθούν εκεί που έπρεπε να απευθυνθούν. Άκουσα δηλώσεις από πολλά άτομα χθες, υπουργούς, παρα-υπουργούς … εμείς είμαστε μακριά από κόμματα”.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ με το χρονικό της υπόθεσης:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dikastiko.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ