«Χορεύει» η Εύβοια: 70 σεισμοί έχουν καταγραφεί έως τώρα – Τι λέει ο Γεράσιμος Χουλιάρας για την εξέλιξη του φαινομένου

Εβδομήντα σεισμοί μικρότερου μεγέθους των 4,9 Ρίχτερ που «ταρακούνησαν» χθες στην Εύβοια με επίκεντρο τα Ψαχνά έχουν καταγραφεί έως τώρα.

Εύβοια: Ρωγμές σε 10 σπίτια από τα 4,9 Ρίχτερ – «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός» 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», «ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,5 Ρίχτερ», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να μαζέψουμε κι άλλα δεδομένα για τη μελέτη του φαινομένου, οπότε χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν ήταν ο κύριος σεισμός» τόνισε ο κ. Χουλιάρας, ενώ εξήγησε ότι ο σεισμός των Ψαχνών και ο άλλος που έγινε πριν από έναν μήνα στα Στύρα στη Νότια Εύβοια είναι δύο διαφορετικές εστίες, δύο διαφορετικά ρήγματα.

Σεισμός στην Εύβοια: Σε εξέλιξη το φαινόμενο, λέει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου – «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δηλώνει ο Λέκκας

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι σεισμικές δονήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, ωστόσο δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη διέγερση στον ελλαδικό χώρο αυτή τη στιγμή. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν πριν από έναν χρόνο στο Αρκαλοχώρι όπου συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία και είχαμε σεισμό και στον Τύρναβο».

Σεισμός στην Εύβοια: Η Google ενημέρωσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τους κατοίκους – Πώς θα λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις

Σχετικά με το εάν οι σεισμοί αυτοί στην Εύβοια θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν ρήγματα στην Αττική, ο κ. Χουλιάρας επεσήμανε ότι «οι σεισμοί των 5 Ρίχτερ δεν έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν άλλα ρήγματα σε αποστάσεις τέτοιες όπως στην Αττική. Χρειάζονται σεισμοί πάνω από 6 Ρίχτερ για να υπάρξει κάποια διέγερση. Τα 5 Ρίχτερ σε Ψαχνά και Νότια Εύβοια είναι ανεξάρτητοι σεισμοί και επηρεάζουν την Αττική μόνο οι δυνατές δονήσεις στα σημεία αυτά. Στην επιστήμη μας κοιτάμε γειτονικά ρήγματα όταν καταγράφεται μια ακολουθία αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μια τέτοια περίπτωση».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ