Χανιά: «Δεν καταλάβαμε αν το αεροσκάφος έπεσε στη θάλασσα ή την στεριά – Το εντοπίσαμε από το φωτάκι» – Συγκλονιστική μαρτυρία στο enikos.gr

Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας της συντριβής του υπερελαφρού αεροσκάφους στην θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε στα Χανιά που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο επιβάτες του να χάσουν την ζωή τους.

Ο πρόεδρος αερολέσχης Χανίων Παναγιώτης Τζαράκης, περιέγραψε στο enikos.gr τα όσα είδε και άκουσε στιγμές πριν το διθέσιο βρεθεί στην θάλασσα τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το είδαμε ξαφνικά να κατευθύνεται προς την θάλασσα».

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη 

«Βλέπαμε από μακριά το φωτάκι του αεροσκάφους να αναβοσβήνει. Ξαφνικά παρατηρήσαμε από απόσταση σχεδόν 300 μέτρων ότι εντελώς απότομα το υπερελαφρό αεροσκάφος άρχισε να χάνει ύψος και να κατευθύνεται προς την θάλασσα», μας λέει ο κ. Τζαράκης ο οποίος στην συνέχεια αποκάλυψε πως χάθηκε η οπτική επαφή και πως το μόνο που ακούστηκε ήταν ένας πολύ δυνατός θόρυβος.

«Ακούστηκε ένας ήχος τόσο δυνατός, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε αν το αεροσκάφος συνετρίβη στην θάλασσα ή την στεριά. Το μόνο που ήταν σίγουρο ήταν πως οι επιβαίνοντες δεν υπήρχε πιθανότητα να έχουν επιβιώσει», λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα διηγείται ο κ. Παναγιώτης Τζαράκης μετά την πτώση «το φωτάκι του αεροσκάφους συνέχισε να αναβοσβήνει ακόμη. Έτσι καταφέραμε να το εντοπίσουμε μέσα στην θάλασσα σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την ακτή».

Μιλώντας στο flashnews.gr ο ναυαγοσώστης που ανέσυρε τους επιβάτες του αεροσκάφους τύπου «Savannah» ανέφερε πως αυτό βρέθηκε στη θάλασσα σε βάθος μόλις λίγων μέτρων, ενώ οι δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκαν δεμένοι μέσα στην καμπίνα.

«Mε ενημέρωσαν από το Λιμεναρχείο ότι ένα αεροπλάνο προσθαλάσσωσε. Τέτοια εποχή δεν έχουμε πολλά πλωτά μέσα στο λιμάνι. Μας υπέδειξαν από το Λιμενικό σώμα περίπου το πού είχε πέσει το αεροπλάνο»

Κι έπειτα συμπλήρωσε: «Εντοπίσαμε το αεροσκάφος, το οποίο  βρισκόταν σε 2,5 με 3 μέτρα βάθος. Όμως δεν είχαμε προετοιμαστεί, γιατί φύγαμε βιαστικά. Νομίζαμε ότι οι άνθρωποι πρόλαβαν να πέσουν στο νερό προτού προσκρούσει το αεροπλάνο κι έτσι δεν είχαμε μαζί μας καταδυτικό εξοπλισμό.

Τέλος, αναφορικά με τον απεγκλωβισμό των επιβατών ο ναυαγοσώστης σημείωσε: «Τους απεγκλώβισα με τις ανάσες. Ήταν δεμένοι, δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να βγουν. Είχαν εκδορές. Το διθέσιο αεροσκάφος ήταν αναποδογυρισμένο. Πιθανόν να έχασαν τις αισθήσεις τους ή και τη ζωή τους στην πρόσκρουση».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι σοροί διακομίστηκαν στο λιμάνι του Κολυμπαρίου και από εκεί στο Νοσοκομείο Χανίων.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης (9/11) όταν οι αρχές ενημερώθηκαν ότι ένα υπερελαφρό αεροσκάφος τύπου «Savannah» έπεσε στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας Flashnews αναφέρουν ότι είχε απογειωθεί από την Κωπαίδα με προορισμό το αεροδρόμιο του Μάλεμε, το οποίο χρησιμοποιείται από την αερολέσχη Χανίων.

Όταν έφτασαν στην περιοχή είχε νυχτώσει και προκειμένου να προσγειωθούν, ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω από το Κολυμπάρι, προσεγγίζοντας τον διάδρομο προσγείωσης από την πλευρά της θάλασσας, αλλά ξαφνικά κατέπεσε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.

Στις έρευνες  συμμετείχαν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης ένα όχημα του λιμενικού από την ξηρά, ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, δύο κρουαζιερόπλοια και δύο αλιευτικά σκάφη. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης δύο μποφόρ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις έρευνες:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ