Χαμόγελο του παιδιού: Συγκλονιστικά στοιχεία για το 2023 – 6 αναφορές κακοποίησης παιδιών την ημέρα

Τρομακτικές διαστάσεις φαίνεται λαμβάνει το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στην χώρα με τις αναφορές που δέχεται το «Χαμόγελο του Παιδιού» να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

της Βιολέτας Φωτιάδη

Μέσα από ανώνυμα τηλεφωνήματα, άγνωστες φωνές στην άλλη άκρη της γραμμής περιγράφουν τη φρίκη που μπορεί να βιώνει το παιδί της διπλανής πόρτας. Τα στοιχεία που παραθέτει μιλώντας στο enikos.gr ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος συγκλονίζουν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2023, το «Χαμόγελο του παιδιού» έλαβε κατά μέσο όρο 6 αναφορές ημερησίως για περιστατικά κακοποίησης παιδιών. «Οι αναφορές γίνονται συνήθως ανώνυμα, από γείτονες και γνωστούς και αφορούν σωματική και ψυχολογική κακοποίηση», επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Στις κλήσεις που δέχεται ο φορέας ανταποκρίνεται επιστημονικό προσωπικό και σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

«Το προσωπικό που απαντά στις κλήσεις τεκμηριώνει όσο μπορεί το περιστατικό μέσα από τη διαδικασία της επικοινωνίας. Στέλνουμε τις αναφορές στον εισαγγελέα και ο εισαγγελέας τις στέλνει είτε στην αστυνομία, αν είναι άμεσο θέμα, είτε στην κοινωνική υπηρεσία του κάθε δήμου για να ελέγξει την κατάσταση».

«Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα» λέει ο κ. Γιαννόπουλος και αποκαλύπτει πως λόγω του όγκου των αναφορών που καλούνται να διαχειριστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού έχουν καταγραφεί περιστατικά με τραγική κατάληξη.

«Επειδή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό και καθυστερούν έχουμε δει στο παρελθόν παιδιά να έχουν πεθάνει γιατί είχαμε στείλει 3 και 4 αναφορές», τονίζει.

Τέλος, στο σκοτάδι παραμένουν αρκετά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης καθώς όπως λέει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» «ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα οι αναφορές που δεχόμαστε για σεξουαλική κακοποίηση είναι πολύ λιγότερες».

«Συνήθως συμβαίνει κάτι που εμείς δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε τηλεφωνικά και ενημερώνουμε άτυπα την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής ή το Τμήμα Ανηλίκων στην Αθήνα. Πάμε σε εξειδικευμένους ανθρώπους γιατί αυτό είναι το πρόβλημα, ότι μερικοί δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία με αποτέλεσμα να μην εξιχνιάζονται οι υποθέσεις. Πάμε λοιπόν σε εξειδικευμένους ανθρώπους που έχουν γνώση και εμπειρία», καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ