Χαλκιδική: Λουόμενος έσωσε 3χρονο από πνιγμό – Η συγκλονιστική μαρτυρία του

Ένα 3χρονο αγοράκι κινδύνεψε να πνιγεί, ενώ βρισκόταν σε παραλία της Χαλκιδικής το μεσημέρι της Παρασκευής (21/7). Σώθηκε χάρη στη σωτήρια επέμβαση ενός λουόμενου.

Το περιστατικό συνέβη σήμερα στις 13.30 σε παραλία του Παλιουρίου στη Χαλκιδική, όταν το παιδί έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν μέσα στο νερό. Οι γονείς του σε κατάσταση σοκ το έβγαλαν στη στεριά χωρίς να έχει αναπνοή. Λουόμενος αμέσως έτρεξε, άρχισε να του κάνει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Έπειτα από λίγα λεπτά το παιδί άρχισε και πάλι να αναπνέει. Αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου το παιδί να επανέλθει εντελώς.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας “Kids Save Lives– Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές“, για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, συμφωνήθηκε ανταπόκριση με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ιδιωτικό ιατρείο του Κωνσταντίνου Λαζαρίδη στο Πευκοχώρι, ο οποίος εξέτασε το παιδί και του χορήγησε οξυγόνο. Το παιδί έκανε αρκετές φορές εμετό, είχε ήπια δύσπνοια, είχε ακόμη υγρά στους πνεύμονες, και έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για την οριστική του θεραπεία. Τελικά, το 3χρονο αγοράκι τα κατάφερε και πλέον είναι καλά στην υγεία του.

Συγκλονίζουν τα λόγια του «φύλακα άγγελου» του 3χρονου

«Βρισκόμουν στην παραλία με την οικογένεια μου όταν είδαμε τους γονείς να βγάζουν το παιδί πανικόβλητοι από τη θάλασσα. Έτρεξα, το ξάπλωσα κάτω και ανέλαβα δράση. Έπειτα από δύο λεπτά που του έκανα ΚΑΡΠΑ με 30 πιέσεις στην καρδιά και δίνοντας του το φιλί της ζωής, ζωντάνεψε και άρχισε να κλαίει». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την διάσωση του 3χρονου παιδιού ο «φύλακας άγγελός» του.

Ο Θοδωρής Κορωνίδης είναι γυμναστής από τις Σέρρες και μόλις αντιλήφθηκε το τί συμβαίνει, επιδεικνύοντας άψογα αντανακλαστικά και με στοχευμένες κινήσεις, κατάφερε να επαναφέρει το 3χρονο παιδί, επεμβαίνοντας τα πρώτα -πιο κρίσιμα- λεπτά, προτού καν φτάσει ο ναυαγοσώστης.

Μιλώντας στο Τhesstoday.gr, έκανε λόγο για «ένα τραγικό συμβάν που είχε αίσιο τέλος» και τόνισε τη ζωτική σημασία εκμάθησης πρώτων βοηθειών. Το σοκ των γονέων ξεπεράστηκε εν μέρει, μόλις επανήλθε το 3χρονο παιδάκι, περιγράφει ο κ. Κορωνίδης, λέγοντας πως η οικογένεια ήταν τουρίστες από τα Βαλκάνια.

«Αφού το παιδί έκανε εμετό, έφτασε ο ναυαγοσώστης και το προσωπικό του μαγαζιού και επικοινωνήσαμε με το γιατρό του Πευκοχωρίου. Το παιδί το παρέλαβε το ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο και πως θα γίνει καλά» ανέφερε, τονίζοντας πως ποτέ δεν θα ξεχάσει τη σημερινή μέρα.

Ο ίδιος γνωρίζει πρώτες βοήθειες εδώ και 6 χρόνια, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρακολουθεί εκ νέου σεμινάρια, καθώς «η γνώση για τη διάσωση δεν σταματά ποτέ». Μάλιστα, ως πατέρας δύο παιδιών έχει φροντίσει να διδαχθούν και αυτά πρώτες βοήθειες. «Αν και είναι μικρά, 12 και 6 ετών, έχουν μάθει τα βασικά και σήμερα που η διάσωση έγινε μπροστά στα μάτια τους, ήταν καθοριστικό για να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα αυτής της γνώσης», δήλωσε.

«Δεν γίνεται να υπάρχει παντού γιατρός»

Ο γυμναστής τονίζει πως σε περιπτώσεις πνιγμού από νερό ή από ξένο σώμα, τα πρώτα λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα και πιο καθοριστικά και ακόμη και αν φτάσει στο σημείο αργότερα ασθενοφόρο ή γιατρός, μπορεί να είναι πολύ αργά. «Όσο πιο πολλοί είμαστε οι γνώστες πρώτων βοηθειών, τόσο το καλύτερο. Δεν κοστίζει πολύ να αφιερώσουμε μόλις 7 ώρες από τη ζωή μας για να μάθουμε πως να σώσουμε τη ζωή κάποιου άλλου», επισήμανε ο κ. Κορωνίδης και τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει γιατρός παντού ανά πάσα στιγμή, η γνώση είναι δύναμη και η ζωή πολύ εύκολο να χαθεί”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έδωσε τις πρώτες βοήθειες

Η σημερινή ημέρα, σήμαινε και κάτι παραπάνω για τον ίδιο, καθώς και στο παρελθόν είχε προσπαθήσει ξανά για τη διάσωση ενός ανθρώπου, δίχως όμως αίσιο τέλος. «Πριν από χρόνια επενέβηκα ξανά, έκανα ΚΑΡΠΑ σε έναν 60χρονο που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μαραθωνίου στο Σιδηρόκαστρο. Παρά τις προσπάθειές μου και τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας, δεν τα κατάφερε. Σήμερα όμως, ο Θεός είχε άλλα σχέδια και σώθηκε το παιδάκι» διηγήθηκε ο γυμναστής, τονίζοντας πως και στις δύο περιπτώσεις, έκανε απλά το χρέος του στην κοινωνία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ