Χάλκη: Αυτό είναι το μικρότερο περιπολικό του κόσμου – «Όταν εσείς καλείτε το 100, εμείς καλούμε το 50»

Το μικρότερο περιπολικό στον κόσμο βρίσκεται στην Χάλκη. Πρόκειται για το περίφημο Citroen Ami, το οποίο παίζει διπλό ρόλο στο νησί, καθώς χρησιμοποιείται και ως περιπολικό, και ως αυτοκίνητο του Λιμενικού.

Το Ami δημιουργήθηκε ως μια εναλλακτική λύση για απολύτως οικολογικές μετακινήσεις. Είναι σαν… μινιατούρα, με μήκος 2,41 μέτρων και πλάτος 1,39 μέτρων, ενώ έχει βάρος μόλις 471 κιλά, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας 5.5 kWh που προσφέρει αυτονομία για 70 χιλιόμετρα.

Το πιθανότερο είναι πως αποτελεί και το πιο… αργό περιπολικό στον πλανήτη, καθώς η τελική του ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 45 χλμ./ώρα.

Το Citroen Ami είναι αμιγώς ηλεκτρικό και η μπαταρία του, για μια πλήρη φόρτιση, χρειάζεται μόλις 3 ώρες σε πρίζα του κοινού οικιακού δικτύου.

Ο Ευάγγελος Φραγκάκης, δήμαρχος Χάλκης, μίλησε στην ΕΡΤ όχι μόνο για τις ομορφιές του ακριτικού νησιού αλλά για το μικροσκοπικό περιπολικό που φροντίζει για την ασφάλεια των 250 κατοίκων του.

«Όταν εσείς καλείτε το 100, εμείς καλούμε το 50» δήλωσε αστειευόμενος ο κ. Φραγκάκης για το ηλεκτρικό όχημα που εντάσσεται στην πρωτοβουλία «GR-eco islands» της κυβέρνησης, δείχνοντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο όχημα με το οποίο έχει εξοπλιστεί και το Λιμενικό.

«Σιγά – σιγά προσπαθούμε να μετατρέψουμε όλο τον στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν στο νησί σε ηλεκτροκίνητα» τόνισε ο δήμαρχος του νησιού, ο οποίος είναι περήφανος για το ότι η Χάλκη είναι το πρώτο νησί, ενεργειακά αυτόνομο, χάρη στο φωτοβολταϊκό πάρκο που έχει αποκτήσει.

Η Χάλκη δικαίως χαρακτηρίζεται ως «πράσινο νησί» καθώς έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την παραγωγή ενέργειας από τα κύματα.

«Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό όχι μόνο για τη Χάλκη αλλά και την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη, αν καταφέρουμε να παράγουμε ενέργεια από τα κύματα» τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ