Χαλάρωση… με το σταγονόμετρο – Η πίεση στο ΕΣΥ η μεγαλύτερη πρόκληση, “κλειδί” η σταθεροποίηση των κρουσμάτων

Μέτρα με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν εν μέρει στην κοινωνική αποσυμπίεση, χωρίς να επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από την μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι από το Σάββατο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ από τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων, όπως και οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και τα πάρκα, χωρίς όμως οι πολίτες να κάνουν χρήση οχήματος.

Τελικά, οι λοιμωξιολόγοι δεν εισηγήθηκαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, γιατί όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου θεωρούν “ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει” και εκτιμούν πως “η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο”. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ότι το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί, εάν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Παρασκευής, ότι επιβεβαιώθηκαν 2.785 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ακόμη 64 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 649 διασωληνωμένους ασθενείς.

Αυξήθηκε στο 6% ο δείκτης θετικότητας – Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με την πανδημία, περιέγραψε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την επικράτεια και σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στην παρούσα φάση είναι η πίεση στο ΕΣΥ.

Εξήγησε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων, των τελευταίων επτά ημερών έχει ανέλθει σε 2.250 και ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 4,5% στο 6%. Τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια παραμένουν σταθερά 20.000, ενώ καταγράφεται σχετική σταθεροποίηση σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις υπάρχουν σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, λέγοντας ότι κατά μέσο όρο γίνονται καθημερινά πάνω από 450 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, και αυτή τη στιγμή 4.600 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας, εκ των οποίων πάνω από 2.500 στην Αττική. Πίεση υφίστανται τα νοσοκομεία και στην Αχαία, όπως είπε, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Γιατί δεν αποδίδει το lockdown στην Αττική

Ειδική αναφορά έκανε στην Αττική και τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποδίδει το παρατεταμένο lockdown.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο, η Αττική είναι μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και με μεγάλη διασπορά, ενώ έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

“Αναρωτιέται κανείς τι συνέβη στην Αττική. Γιατί παρά την επιβολή σκληρότερων μέτρων τόσες εβδομάδες δεν βλέπουμε την αποκλιμάκωση, στον βαθμό που ίσως θα θέλαμε” είπε η Βάνα Παπαευγγέλου και πρόσθεσε πως η Αττική διαφέρει. Εξήγησε ότι σε πολλές αστικές και ημιαστικές περιοχές “βλέπουμε ότι τα μέτρα αποδίδουν σχετικά γρήγορα και μέσα σε 1-2 εβδομάδες το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται”.

Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως “πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ότι μειώνουν τις κοινωνικές επαφές και συνεπώς τη διασπορά του ιού, και βέβαια δεν πιστεύουμε ότι ο κόσμος στην Αττική τηρεί λιγότερο τα μέτρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Απλά είναι ιδιαίτερα πυκονοκατοικημένη περιοχή, με πέντε εκατομμύρια κατοίκους και με μεγάλη διασπορά. Μπορεί στο λεκανοπέδιο να μην βιώσαμε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε δει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει όσο θα θέλαμε. Και η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα σε ένα περιβάλλουν όπου έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού εξηγούν, γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία. Ασφαλώς ούτε ο χειμώνας ούτε η δικαιολογημένη κόπωση βοήθησε. Το ίδιο ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει και σε άλλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης”.

“Ακόμη και αν σήμερα με ένα μαγικό τρόπο, με ένα μαγικό ραβδάκι σταματούσαμε κάθε νέα μετάδοση του ιού στο λεκανοπέδιο και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνέχιζε να πιέζεται τουλάχιστον για τις επόμενες δύο με τέσσερις επόμενες εβδομάδες, μέχρι να μειωθεί το ιδιαίτερα αυξημένο φορτίο των ασθενών που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας”, συνέχισε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η διακοπή της διασποράς σήμερα θα είχε θετικό αντίκτυπο στα κρούσματα και αμέσως μετά (στις επόμενες 15-20 ημέρες) στις νοσηλείες και σιγά σιγά αργότερα στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

“Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τα παιδιά, τους νέους, όσους ψάχνουν για δουλειά”

Σε αυτό το σημείο, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως “μέχρι σήμερα σκεφτόμασταν τους ηλικιωμένους”, τώρα όμως που προχωρούν οι εμβολιασμοί των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, είναι η ώρα “να σκεφτούμε τα παιδιά, τους νέους, τους ενήλικες που πρέπει να βγουν από το σπίτι και να βρουν δουλειά” και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ενήλικες της παραγωγικής τάξης, “ας τηρήσουμε τα μέτρα με προσοχή” και “ας αποφεύγουμε τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους”. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα για σωστή χρήση της μάσκας. Είναι η εβδομάδα της εθνικής μας εορτής, ας είναι αυτή που όλοι θα κάνουμε μία ιδιαίτερη προσπάθεια να μην μολυνθούμε και να μην διασπείρουμε τον ιό στον διπλανό μας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και υπογράμμισε ότι σήμερα με τη διασπορά ειδικά στο λεκανοπέδιο, “είναι πολύ πιθανόν να συναντήσουμε έναν ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας”. Κάλεσε, επίσης, σε μία συλλογική προσπάθεια “για να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο”.

Τι συζητήθηκε στην Επιτροπή – “Πότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα και χαλάρωση των μέτρων”

Ειδική αναφορά στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων έκανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας επί της ουσίας γιατί δεν εισηγήθηκαν πιο “θαρραλέα” μέτρα χαλάρωσης. “Στην Επιτροπή συζητήσαμε αναλυτικά για την ψυχική κόπωση όλων, που είναι εμφανής και απολύτως δικαιολογημένη. Όμως σήμερα με αυτή τη μεγάλη διασπορά και τη μεγάλη πίεση του ΕΣΥ δεν μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων και χαλάρωση μέτρων. Η ανεύρεση μίας χρυσής τομής, μίας προσαρμογής των μέτρων με το άνοιγμα δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό κίνδυνο επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων θα μας δώσει μία ανάσα και ένα παράθυρο ελπίδας, που ίσως μας βοηθήσει στην καλύτερη επιτήρηση των υγειονομικών κανόνων”, τόνισε. Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η ψυχολογία όλων μας και περιέγραψε ότι “στο άμεσο μέλλον και με σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων θα μπορέσουμε να εισηγηθούμε να ανοίξουν σταδιακά οι δραστηριότητες”, παράλληλά με την αύξηση των τεστ ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί φορείς. “Με μαζικές, στοχευμένες και επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες, ειδικά των εργαζόμενων που αποτελούν τους ‘οδηγούς’ αυτής της επιδημίας και την πιο συχνή διασπορά μέσα στην οικογένεια”, είπε για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι “δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και ιδανικές λύσεις”.

Μαγιορκίνης: Μεγαλύτερη από ποτέ η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με φορέα του κορονοϊού “Αυτή τη στιγμή η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με φορέα του κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια φαίνεται να είναι σχετικά σταθερός, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός ότι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πραγματοποιήθηκε λιγότερα τεστ” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

“Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αυξάνεται, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός επιβάρυνσης των ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας επιταχύνθηκε σε ποσοστό 20%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 αυξήθηκε δραματικά σε περισσότερες από 500 ανά ημέρα, επίπεδα που δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ από την αρχή της πανδημίας” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Και πρόσθεσε: “Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Η νέες διαγνώσεις έδειξαν σταθεροποίηση. Στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δείχνει σημεία σταθεροποίησης, ενώ οι νέες διαγνώσεις έδειξαν μείωση. Η πίεση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε σημαντικά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο την επόμενη εβδομάδα”.

“Οι εκτιμήσεις που έχουμε για το Rt πανελλαδικά παραμένουν οριακά πάνω από το 1. Οι εκτιμήσεις δεν δείχνουν σενάρια αποσυμπίεσης του συστήματος Υγείας τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Σε αυτή τη φάση, το επίκεντρο της μετάδοσης βρίσκεται στις άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις, στις οποίες δεν χρησιμοποιείται μάσκα. Αυτή τη στιγμή η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με φορέα του κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά” τόνισε.

“Για να αποφύγουμε αυτή την έκθεση”, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως “η πιο ασφαλής επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να περιορίσουμε τις επαφές με άτομα που δεν μένουμε στην ίδια στέγη. Επόμενη επιλογή είναι οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοικτούς καλά αεριζόμενους χώρους, να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκες”.

Σκέρτσος: Να φτάσουμε με ασφάλεια στο τέλος της περιπέτειας Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών “για τις αντοχές, τη στωικότητα, την επιμονή, το υψηλό αίσθημα ατομικής και εθνικής ευθύνης που έχετε δείξει, που έχουμε δείξει έναν χρόνο”, αλλά και το υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης “που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στα κέντρα testing και στα εμβολιαστικά κέντρα”.

“Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για να φεύγει ο φόβος από τις ζωές των ανθρώπων και ειδικά των πιο ευάλωτων από εμάς και για να πάρει ξανά τη θέση της η ελπίδα για τη ζωή, η ελευθερία”, επισήμανε ο κ. Σκέρτσος για να κάνει στη συνέχεια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου σε όλα τα επίπεδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έκανε λόγο για συστράτευση κράτους και πολιτών μέσα από την εμπιστοσύνη και την αλήθεια “για να φτάσουμε με ασφάλεια στο τέλος της περιπέτειας”. Όπως τόνισε στη συνέχεια, στην Ελλάδα τα έχουμε πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ, οι οποίες έχουν πληγεί από τρία ή και τέσσερα κύματα. Είμαστε 26οι στους 27 σε κρούσματα Covid και 23οι σε θανάτους, πρόσθεσε. Και ειδικά για τους θανάτους ο κ. Σκέρτσος επισήμανε: “Δυστυχώς οι θάνατοι από covid είναι δυστυχώς ο πιο σκληρός, αλλά και ο πιο αδιάψευστος δείκτης για τη διαχείριση αυτή της πανδημίας. Είναι μία μακάβρια στατιστική που δείχνει, όμως, ξεκάθαρα τη στόχευση της στρατηγικής μας. Να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνονται σε έναν ασύμμετρο πόλεμο. Δουλεύουν, στερούν την ελευθερία μας, αλλά φέρνουν αποτέλεσμα”.

“Είχαμε 800 τεστ την ημέρα και σήμερα είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε αριθμό τεστ”, είπε ακόμη ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των ΜΕΘ. “Από την αρχή της πανδημίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν προτεραιότητά μας”, ανέφερε επισημαίνοντας πως “οι δημόσιες ΜΕΘ μαζί με αυτές του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζουν αύξηση 153%”.Ταυτόχρονα ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε και στην κυβερνητική μέριμνα για το υγειονομικό προσωπικό. “Έγιναν περισσότερες από 10.000 προσλήψεις έκτακτου επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και περισσότερες από 1.200 προσλήψεις μόνιμων γιατρών”.

Εν συνεχεία ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε και στα παράπονα για τα ΜΜΜ. “Ακούμε τα παράπονα στα ΜΜΜ, όμως και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και πού είμαστε σήμερα. Παραλάβαμε 850 οχήματα στην Αθήνα και έχει αυξηθεί στα 1.300. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε 235 και έχουμε πάνω από 454. Η κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση σ’ αυτά τα πεδία είναι μίζερη και ανεφάρμοστη. Θα ήταν ευχαριστημένοι αν είχαμε 10 εκατ. ευρώ ΜΕΘ και άλλα τόσα ΜΜΜ. Ακόμη και έτσι, όμως, το πρόβλημα της πανδημίας δεν θα το θεραπεύαμε”, είπε.

“Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση του κράτους. Κάνουμε ευκολότερη τη ζωή μας», είπε ακόμη ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος αναφερόμενος στην οικονομία επισήμανε: “Όσο για την οικονομία μας, αν και τραυματισμένη από τη δεκαετή κρίση, άντεξε. Προφανώς υπήρξε ύφεση, όμως τα πήγαμε καλύτερα το 2020. Χάρη στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, καταφέραμε μαζί με την Ιταλία, να παρουσιάσουμε τα καλύτερα νούμερα και να μην δουν αύξηση της ανεργίας το 2020”.

“Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ. Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας. Νέοι παράγοντες δημιουργούν ένα περιβάλλον που κάνει τον ιό πιο επιθετικό. Τα μέτρα δουλεύουν, αλλά υπάρχουν οι μεταλλάξεις, η κούραση, η αυξημένη κινητικότητα, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας” υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος και καταλήγοντας, είπε: “Όλα αυτά επιβάλλουν να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας, για υψηλότερη συμμόρφωση και τήρηση των μέτρων. Η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά σε δωρεάν ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό, ώστε τον Απρίλιο να προχωρήσουμε σε άνοιγμα. Ενθαρρύνουμε την έξοδο σε δημόσιους χώρους. Να αποφεύγονται οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Θα περάσουμε από 300.000 τεστ σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, με τον ΑΜΚΑ του. Με ένα δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα ανά πολίτη. Επέκταση ωραρίου έως τις 9 σε όλη την επικράτεια και όλες τις ημέρες, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής. Ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τον Απρίλιο θα προστεθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες Β και οι ειδικές ομάδες επαγγελματιών”.

Καταλήγοντας ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε σε μία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που τον συγκίνησε, όπως είπε. Αναφέρθηκε σε έναν παλαίμαχο εκπαιδευτικό τον κ. Χρήστο που είναι σήμερα 83 ετών και έπειτα “από έναν χρόνο απουσίας από το σχολείο του μπόρεσε χάρις τον εμβολιασμό του και με τη 2η δόση να επιστρέψει στο σχολείο”, όπως είπε ο υφυπουργός. “Πώς σου φαίνεται μετά από τόσο καιρό” τον ρώτησε ο γιος του. ‘Ένας άδειος παράδεισος’ απάντησε”, συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής – Νέο ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν μέσα σε ένα 24ωρο. Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε στους διασωληνωμένους ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 2.785 νέες μολύνσεις. Διενεργήθηκαν 52.850 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 18.947 και τα 33.903 rapid.

Σε ένα 24ωρο, ακόμη 64 συνάνθρωποί μας εξέπνευσαν από επιπλοκές της νόσου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 7.361.

Αυτή τη στιγμή, 649 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, δηλαδή τέσσερις περισσότεροι σε σύγκριση με χθες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.785, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 233.079 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.361 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 649 (67.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.555 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -3.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 459 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 2.785 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από το σύνολό τους, τα 16 είναι εισαγόμενα και όλα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι βάσει της κατανομής των 2.769 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, η Αττική παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» με 1.281 νέες μολύνσεις, με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά προβληματική τόσο στην Αχαΐα με 151 κρούσματα όσο και στη Θεσσαλονίκη με 302.

Υψηλά νούμερα καταγράφονται επίσης στην Ημαθία (39), στο Ηράκλειο (53), στα Ιωάννινα (27), στην Κοζάνη (51), στην Κορινθία (40), στη Λάρισα (83), στη Μαγνησία (50), στην Πέλλα (35), στη Φθιώτιδα (36), στη Χαλκιδική (39) και στα Χανιά (32).

Δείτε την κατανομή:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ