Κορονοϊός: Στο… κόκκινο τα νοσοκομεία – Εν αναμονή των αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων

Σε “κόκκινο συναγερμό” βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία. Γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν την κατάσταση ως δραματική καθώς οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Την Πέμπτη οι νέες εισαγωγές ανήλθαν σε 525 εκ των οποίων οι 213 αφορούν σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ συνολικά αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 4.000. Η πληρότητα στις ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου βρίσκονται στο όριο του 100%, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη ανέρχεται στους 645. Οι εκτιμήσεις δε, ότι ο συγκεκριμένος αριθμός θα φτάσει τους 850 έως το τέλος του μήνα προκαλούν “τρόμο”.

Τα περίπου 20.000 ενεργά κρούσματα πανελλαδικά στις ηλικίες 25-55 ετών, εκ των οποίων τα 10.000 στο Λεκανοπέδιο δίνουν τον τόνο της κρισιμότητας της κατάστασης, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για να εισηγηθούν εάν και πώς θα υπάρξει χαλάρωση κάποιων μέτρων λαμβάνοντας υπόψη και την κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown αλλά και τις αντοχές της οικονομίας και της αγοράς που φαίνεται να εξαντλούνται.

Εκπνέει το τελεσίγραφο 48 ωρών για τους ιδιώτες γιατρούς

Με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται καθημερινά, η ενίσχυση του ΕΣΥ με κρίσιμες ειδικότητες γιατρών είναι επιτακτική καθώς πλέον οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές μιλούν για δύσκολες καταστάσεις, για πολύωρες εφημερίες και για τεράστια κούραση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης έδωσε τελεσίγραφο 48 ωρών στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο εκπνέει σήμερα, ειδάλλως θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε επιστράτευση.

Αυτή τη στιγμή χρειάζονται περίπου 200 γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων για να συνδράμουν στη “μάχη” κατά της πανδημίας. Πρόκειται μεταξύ άλλων για πνευμονολόγους, παθολόγους, γενικούς γιατρούς, εντατικολόγους κ.α. Αυτή τη στιγμή μόνο 46 γιατροί έχουν δηλώσει συμμετοχή στην σχετική πλατφόρμα του υπουργείου, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ήδη τοποθετηθεί σε νοσοκομεία. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα να στηρίξουν το ΕΣΥ δεν είναι μεγάλη, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ώρες αναμένονται οι αποφάσεις για επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.

Θεμιστοκλέους για την επίταξη ιδιωτών γιατρών: Τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε τα βήματα

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μεγάλη ανταπόκριση. Τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open o γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους απαντώντας σε ερώτηση για τη μικρή ανταπόκρισή των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα του Βασίλη Κικίλια να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και αν τα επόμενα βήματα σημαίνουν επίταξη, ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν ξεκάθαρος. «Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, ναι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των γιατρών που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, υποστήριξε πως είναι 46.

Συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων

Σε εξέλιξη από τις 10 π.μ. βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να καταλήξουν στις σχετικές εισηγήσεις για το εάν και πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα δεδομένης και της κόπωσης των πολιτών λόγω του παρατεταμένου lockdown. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στην απογευματινή ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η πεποίθηση ότι λόγω της κόπωσης των πολιτών, έχουν προκληθεί πολλές δυσλειτουργίες και υπάρχει πλημμελής τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομία “στενάζει” από την παρατεταμένη καραντίνα. Οι συγκεντρώσεις σε σπίτια αλλά και η παράνομη λειτουργία καταστημάτων, είναι ενδεικτικά της κόπωσης που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητείται η “χρυσή τομή” που θα επιτρέψει την αποσυμφόρηση, αλλά με σχετικά ελεγχόμενο τρόπο, καθώς η πανδημία “καλπάζει” και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν. ώθηκε και νέο ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών από την αρχή της πανδημίας, καθώς 645 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Με “σύμμαχο” τον καλό καιρό, εκτιμάται πλέον ότι το “έξω” με τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας, θα είναι μία πιο αποτελεσματική λύση σε σύγκριση με τους συγχρωτισμούς σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.

Τα μέτρα “αποσυμπίεσης” που βρίσκονται στο τραπέζι

Τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν “κλειδώσει”, πάντως, είναι:

-η χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Αυτό που εξετάζεται είναι να μετατεθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. που είναι σήμερα στις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. ενώ θα εξεταστεί και το ωράριο για την υπόλοιπη εβδομάδα.

-η χαλάρωση της χρήσης του κωδικού “6” για άθληση και βόλτα με κατοικίδιο. Αναμένεται να υπάρξει εισήγηση να επιτραπεί και η μετακίνηση με αυτοκίνητο, κάτι που απαγορεύεται σήμερα. Στο τραπέζι βρίσκεται και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.

Η πρόταση που έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η πρόταση που έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επαναλειτουργία της οικονομίας περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες για το άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, προτείνεται στις 22 Μαρτίου να ανοίξουν:

•Κομμωτήρια

•Κέντρα αισθητικής

•Κέντρα περιποίησης άκρων

Μάλιστα, το υπουργείο προτείνει να μην υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός. Η μετακίνηση θα γίνεται με SMS στο «13033» με τον κωδικό 2.

Για τη Δευτέρα 29 Μαρτίου έχει προταθεί καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away ή click in shop. Δηλαδή να λειτουργήσει το λιανεμπόριο όπως προ πανδημίας. Παράλληλα, για το λιανεμπόριο, οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο «13032» και με το ονοματεπώνυμο μας. Εφόσον λάβουμε απαντητικό μήνυμα θα έχουμε 3 ώρες για να ψωνίσουμε. Όσοι επιχειρήσουν να στείλουν εκ νέου μήνυμα θα υπάρχει κόφτης, και έτσι δεν θα λάβουν το «οκ». Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από όλους, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του κλάδου. Στόχος είναι να επαναλειτουργήσει η εστίαση εντός Απριλίου. Πάντως, σε πρώτη φάση, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους. «Το άνοιγμα του Τουρισμού επισπεύδει τη λειτουργία της Εστίασης» δήλωναν αρμόδιοι παράγοντες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ