“Mπάχαλο” με τα παιδιά που θα ξαναδώσουν πανελλαδικές

Νομοθετική ρύθμιση, εντός των επόμενων εβδομάδων, προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας που θα αφορά τις φετινές Πανελλαδικές, καθώς οι απόφοιτοι που επιθυμούν να ξαναδώσουν εξετάσεις βρίσκονται στον «αέρα». 

Αφοσιωμένη στο χάος των κενών στα σχολεία, η ηγεσία αμέλησε τα νομοθετικά κενά που κληρονόμησε. Είναι τέλη Οκτωβρίου και ακόμα οι απόφοιτοι, στους οποίους είχε δοθεί το δικαίωμα μέσω εξαγγελιών για νέο νόμο διπλών εξετάσεων, δεν γνωρίζουν τι ισχύει. Πριν από δύο εβδομάδες, μάλιστα, το υπουργείο ανακοίνωσε τη διδακτέα ύλη για όσους ενδιαφέρονται να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, χωρίς να έχει προχωρήσει ακόμα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση!

Με εξαγγελίες, η προηγούμενη ηγεσία είχε ενημερώσει για τη δυνατότητα που δίνεται, σε όσους επιθυμούν να ξαναδώσουν Πανελλήνιες, να επιλέξουν το παλιό ή το νέο σύστημα. Μόνο που οι εκλογές πάγωσαν τη σχετική ρύθμιση.

Η ποσόστωση

Αυτό που «καίει» τους υποψήφιους είναι η ποσόστωση που θα δοθεί σε όσους επιλέξουν το παλιό σύστημα. Ενδεικτικά, σε αλλαγές των Πανελληνίων στο παρελθόν, η ποσόστωση σε όσους επέλεγαν το καταργηθέν σύστημα δεν ξεπερνούσε το 5%-6%. Η τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2014, επί Ανδρέα Λοβέρδου, προέβλεπε διπλές εξετάσεις στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου ανάμεσα στα δύο συστήματα Πανελλαδικών.

Αντίστοιχα, η ρύθμιση που είχε συμπεριλάβει η ηγεσία στο νομοσχέδιο προέβλεπε διπλές εξετάσεις, γνωστοποίηση της ποσόστωσης μέσω υπουργικής απόφασης και για όσους επιλέξουν το νέο σύστημα να το δηλώσουν στα σχολεία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Αρκετοί απόφοιτοι απευθύνθηκαν τότε στα σχολεία στο πλαίσιο της προθεσμίας, όμως οι διευθυντές δεν είχαν λάβει κάποια οδηγία. 

Διαφορές

Στην επιλογή ανάμεσα στα δύο συστήματα, οι υποψήφιοι δεν έχουν μόνο να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι μαθήματα (παλιό σύστημα) και τέσσερα μαθήματα (νέο σύστημα). Η αλλαγή στα μαθήματα συνοδεύτηκε από αλλαγές και στη διαμόρφωση των πεδίων. Σύμφωνα με καθηγητές φροντιστηρίων, η μείωση μαθημάτων έφερε πολλούς απόφοιτους στα θρανία, μια και το νέο σύστημα δίνει κάποιες πολύ καλές ευκαιρίες. Ενδεικτικό είναι ότι από το 1ο πεδίο που αφορά τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, οι υποψήφιοι έχουν πλέον πρόσβαση στις αστυνομικές σχολές, από τις πιο δημοφιλείς στο μηχανογραφικό. 

Αντίστοιχα, το νέο σύστημα παρουσιάζει σοβαρούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, αποκλείονται οι οικονομικές σχολές για όσους είναι στη Θεωρητική Κατεύθυνση. Ειδικό πεδίο αποτελούν από φέτος και τα παιδαγωγικά, ενώ στο φετινό σύστημα το πέμπτο πεδίο των οικονομικών σπουδών και πληροφορικής αποκλείει τις πολυτεχνικές σχολές, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

Πως θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία – ΒΙΝΤΕΟ

Τι θα γίνει με το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση – ΒΙΝΤΕΟ

Τελειώνει ο χρόνος για τα ισοδύναμα στην εκπαίδευση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ