Αποζημίωση “μαμούθ” στους γονείς 23χρονου που έμεινε φυτό

Τα Ελληνικά δικαστήρια επιδίκασαν το ποσό των 659.512,42 ευρώ ως αποζημίωση στους γονείς 23χρονου παχύσαρκου φοιτητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος εισήχθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για να υποβληθεί σε γαστρεκτομή, προκειμένου να χάσει βάρος, όπου λόγω τραγικών επαναλαμβανόμενων ιατρικών λαθών και παραλήψεων μετά από έξι επεμβάσεις, πήρε εξιτήριο, αλλά είχε ήδη υποστεί οριστική, μη αναστρέψιμη, εγκεφαλική βλάβη με πλήρη ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησής του.

Επιβιώνει λόγω της καλής οικονομικής επιφάνειας των γονέων του, οι οποίοι μπορούν να πληρώνουν σε καθημερινή βάση μια ομάδα ιατρών που τον επισκέπτονται στο σπίτι, μια άλλη ομάδα νοσοκόμων που τον φροντίζει σε 24ώρη βάση και μια σωρεία ιατρικών βοηθημάτων για να διευκολύνουν την ζωή του που είναι “βιδωμένη” πάνω σε ένα κρεβάτι.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι γονείς του άτυχου νεαρού έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας συνολικά 4.855.478,34 ευρώ. Συγκεκριμένα, διεκδίκησαν αποζημίωση για την αποκατάσταση της ζημίας που έχουν ήδη υποστεί το ποσό του 1.234.844,55 ευρώ, για χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης τους, το ποσό των 3.620.633,79 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και επιπλέον το ποσό των 4.014,49 ευρώ μηνιαίως επί τρία χρόνια (2013-2016).

Τελικά, τους επιδικάστηκε αποζημίωση 659.512,42 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους και μηνιαία αποζημίωση 3.000 ευρώ για τρία χρόνια (2013-2016), ενώ οι δικαστές επιδίκασαν στους υπεύθυνους γιατρούς και την ιδιωτική κλινική δικαστικά έξοδα που ανέρχονται στο ποσό των 32.000 ευρώ.

Ο φοιτητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π., είδε στο διαδίκτυο διαφήμιση εξειδικευμένου γιατρού που του έλυνε το πρόβλημα τις παχυσαρκίας που έντονα τον απασχολούσε. Στις αρχές Νοεμβρίου 2008, ο φοιτητής ήρθε σε επαφή με τον γιατρό σε χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και τον επισκέφθηκε μαζί με τους γονείς του.

Στη συνέχεια ο 23χρόνος υποβλήθηκε σε προεγχειρητικό έλεγχο και στις 12 Νοεμβρίου 2008, εισήχθη στην ιδιωτική κλινική, προκειμένου να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου, έτσι ώστε, με το περιορισμό της χωρητικότητάς του, κατά ποσοστό 75%, το αίσθημα της πείνας να ικανοποιείται με την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας φαγητού, κάτι το οποίο σταδιακά οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Η επέμβαση διήρκεσε 1,5 ώρα και ο θεράπων γιατρός μαζί με τους βοηθούς του αφαίρεσαν το αναγκαίο τμήμα του στομάχου και στην συνέχεια προέβησαν στη συρραφή του εναπομείναντος τμήματος του, με ειδικά κλιπς.

Όμως, οι αιματολογικές εξετάσεις που έγινα μετά την επέμβαση έδειξαν σημαντική πτώση του αιματοκρίτη, από 33,5 σε 27, και σε επίπεδα κατώτερα του φυσιολογικού. Η κατάσταση αυτή επιχειρήθηκε να αντιμετωπισθεί με τη χορήγηση αίματος. Μια ημέρα μετά ο αιματοκρίτης υποχώρησε ακόμα περισσότερο, σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα (21,8), κάτι που ερμηνεύθηκε σε εσωτερική αιμορραγία. Τότε ο θεράπων γιατρός αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, από την οποία προκλήθηκε τραύμα στο κολόβωμα του στομάχου, με κάποιο από τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποίησε για να σταματήσει την αιμορραγία, προκαλώντας οπή, διαμέτρου 1,5 περίπου εκατοστού, οπότε, για να εμποδίσει τη διαφυγή από αυτήν των γαστρικών υγρών, προχώρησε στη συρραφή της.

Ο θεράπων γιατρός στο σχετικό πρακτικό του χειρουργείου που συνέταξε δεν κατέγραψε το περιστατικό παρά μόνον ανέφερε ότι προέβη σε ενίσχυση της περιοχής του στομάχου με συρραφή, ώστε να μην γίνει αντιληπτό το ιατρικό σφάλμα στο οποίο είχε ήδη διαπράξει.

Εισήχθη ο 23χρόνος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την επόμενη ημέρα πήγε στο δωμάτιο του.

Από εκεί και πέρα άρχισε ο μεγάλος Γολγοθάς για τον άτυχο φοιτητή που καρφώθηκε για όλη του της ζωή σε ένα κρεβάτι.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ειδικευόμενος γιατρός για “φακελάκι”

Συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακες – Παχαίνει;

6 τρόποι ενυδάτωσης το καλοκαίρι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ