Αποστολή στον Σκορπιό που… αλλάζει – ΦΩΤΟ

Της Δήμητρας Πανανού

Στον θρυλικό Σκορπιό οι εργασίες για την πολυαναμενόμενη επένδυση του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, που θα μετατρέψει το νησί σε τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών για τους ισχυρούς του πλανήτη, έχουν ήδη αρχίσει. Το πάλαι ποτέ ησυχαστήριο και καταφύγιο του Αριστοτέλη Ωνάση σε λίγο καιρό θα αποτελεί παρελθόν. Καθώς το σκάφος «Skorpios», που μεταφέρει καθημερινά τους πενήντα εργαζομένους, πλησιάζει στο λιμανάκι, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μετά από μια διακοπή δεκαετιών η ιστορία του Σκορπιού αναμένεται να γραφτεί και πάλι με «χρυσά» γράμματα.

Με εξαίρεση κάποιες μικρές παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στο οδικό δίκτυο, που έγιναν τα τελευταία χρόνια για τη διευκόλυνση της διαμονής της οικογένειας Ριμπολόβλεφ στο νησί, όλα μας ταξιδεύουν στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Τότε που ο Ωνάσης συνήθιζε να περνά τις μέρες των διακοπών του συντροφιά με διάσημους φίλους του, προβάλλοντας την Ελλάδα στα πέρατα της γης. Όταν το 1963 ο διάσημος Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας αγόρασε τον Σκορπιό, ήταν ένα μικρό, άγονο και άνυδρο νησί. Σήμερα εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων βρίσκονται εκεί. Το πράσινο της φύσης αγγίζει το μπλε της θάλασσας και ο ήλιος που λάμπει στον ουρανό «λούζει» κάθε γωνιά του μικρού αυτού επίγειου παράδεισου. Την ονειροπόληση διακόπτει προς στιγμήν ο θόρυβος των μηχανημάτων που κόβουν σε λωρίδες το γκαζόν. Οι εργάτες στη συνέχεια το τυλίγουν σε ρολά.

Ο διευθυντής του Σκορπιού, Ανδρέας Λεωνίδου, ο Κύπριος πολιτικός μηχανικός που έχει εκπονήσει τα σχέδια για τη νέα επένδυση στο νησί, εξηγεί ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί βασικό μέλημα του νέου ιδιοκτήτη. «Σε έκταση τριών στρεμμάτων αφαιρούνται το υφιστάμενο γρασίδι, τα φυτά και τα δέντρα, τα οποία θα μεταφυτευθούν σε άλλο σημείο του νησιού και θα διατηρηθούν εκεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν ξανά στον ίδιο χώρο. Αυτές οι εργασίες προετοιμασίας γίνονται για να μην καταστραφεί το περιβάλλον από την ανάπλαση του νησιού», εξηγεί.

Το όραμα

Το νέο επενδυτικό σχέδιο έχει μελετηθεί σε κάθε του λεπτομέρεια. Θα έλεγε κανείς ότι οι συνεργάτες του Ντ. Ριμπολόβλεφ εργάζονται με χειρουργική ακρίβεια προκειμένου να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του νησιού. «Ο Ωνάσης αποτελεί σύμβολο. Σύμβολο επιχειρηματία με τεράστια υπομονή. Σε αυτό το τελευταίο σημείο έχουμε πολλά κοινά. Υπομονή για να χτίσουμε κάτι μοναδικό. Να αναπλάσουμε τον Σκορπιό. Η επένδυση θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, θα υιοθετεί τις λύσεις που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και θα σέβεται απόλυτα την κληρονομιά του Ωνάση και την ιστορία του τόπου», διευκρινίζει ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Ρώσου κροίσου, Σεργκέι Τσερνίτσιν, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει το νησί και τη Λευκάδα δεύτερο σπίτι του.

Όταν ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, στο νησί υπήρχαν τέσσερα κτίρια. Το Sailor House, που στη διάρκεια των ετών από ελαιοτριβείο μετατράπηκε σε εστιατόριο και στη συνέχεια σε ξενώνα για τους ναύτες της θαλαμηγού του Ωνάση «Χριστίνα», το εκκλησάκι της Παναγίτσας που κατασκευάστηκε περίπου το 1800 και σε αυτό έχουν ταφεί ο Αλέξανδρος, η Χριστίνα, η Άρτεμις και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, το διάσημο σπιτάκι στην παραλία South Beach, όπου φωτογραφήθηκε γυμνή από τους παπαράτσι η Τζάκι, και το Pink House ηλικίας 180 ετών, γνωστό και ως ροζ βίλα της χήρας του Τζον Κένεντι. Στη συνέχεια μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Χριστίνα Ωνάση κατασκεύασε άλλα δύο κτίρια. Το Master House, που έμεινε στην ιστορία ως το σπίτι της Χριστίνας, και το East Beach, ένα μικρό σπιτάκι στην παραλία όπου συνήθιζε η κόρη του διάσημου Έλληνα εφοπλιστή να κάνει μπάνιο. Σε αυτή την παραλία, την πιο κοντινή στις κατοικίες του Σκορπιού, απολαμβάνουν μέχρι σήμερα τον ήλιο και τη θάλασσα τα μέλη της οικογένειας του νέου Ρώσου ιδιοκτήτη.

Για vip… γούστα

Σε περίπου τρία με τέσσερα χρόνια ο Σκορπιός θα αποτελεί το μοναδικό ιδιωτικό νησί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ένα από τα λίγα στον κόσμο που θα διαθέτει ξενοδοχειακή υποδομή για τα πλέον ακριβά και απαιτητικά γούστα. Ο έμπιστος συνεργάτης του Ρώσου μεγιστάνα σπεύδει να τονίσει ότι, όταν η οικογένεια Ριμπολόβλεφ δεν χρησιμοποιεί το νησί, θα το ενοικιάζει -ως σύνολο- σε VIPs, έναν κάθε φορά. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος για την ενοικίαση αντίστοιχων ιδιωτικών νησιών ανά τον κόσμο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα. «Μιλάμε για ένα πλήρως επιχειρησιακό μοντέλο ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Είναι ένα είδος κλειστού VIP club που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την οικογένεια αλλά και από τους επισκέπτες, αλλά όχι από οποιονδήποτε επισκέπτη. Για κάποιον που επιθυμεί να κάνει χρήση όλου του νησιού. Να έχει την αποκλειστικότητα. Στο νησί θα προστατεύεται η ιδιωτικότητα», ξεκαθαρίζει ο Σ. Τσερνίτσιν.

Οι άνθρωποι του Σκορπιού αποκαλύπτουν όλες τις λεπτομέρειες για τις δομικές παρεμβάσεις που συνθέτουν το νέο «πρόσωπο» του νησιού. Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος δυναμικότητας 48 κλινών, που θα αποτελείται από το κεντρικό ξενοδοχείο (main complex) και 12 νέες ανεξάρτητες βίλες. Το έργο υπολογίζεται να ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ. «Το main complex θα γίνει πάνω από το Master House και απέναντι από το Pink House. Θα περιλαμβάνει 7 vip δωμάτια, τρεις πισίνες, τεχνητή λίμνη, χώρους spa, αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά και κοινόχρηστους χώρους. Η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια περίπου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες», αναφέρει ο εμπνευστής του έργου, Α. Λεωνίδου.

Η χωροθέτηση του ξενοδοχείου θα αξιοποιεί στο μέγιστο το διάσελο που βρίσκεται στο μέσο περίπου της νήσου, ένα από πιο τα προνομιούχα από άποψη θέας και φυσικού περιβάλλοντος σημεία. Σε αυτό το σημείο προτείνεται από τους ειδικούς μια σχετικά πυκνή συγκέντρωση κτιρίων, ώστε οι άλλες περιοχές του νησιού να παραμείνουν όσο το δυνατόν ανέπαφες. Άλλωστε, η φυσική βλάστηση που έχει αναπτυχθεί εξωτερικά των οδών και προς τη θάλασσα δημιουργεί ένα κατάλληλο περιβάλλον, αλλά και προστατεύει οπτικά το νέο συγκρότημα με τρόπο ώστε να φαίνεται κατά το δυνατόν λιγότερο από διερχόμενα σκάφη.

Ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου περιλαμβάνει μια μεγάλη επιφάνεια, η οποία πρόκειται να υπερυψωθεί, με στόχο οι φιλοξενούμενοι να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη μαγευτική θέα. Στο επίπεδο αυτό θα βρίσκεται η κεντρική υδάτινη επιφάνεια, οι χώροι δείπνου και καθιστικού και μια υπαίθρια πισίνα. Ενώ, κάτω από αυτό θα αναπτυχθούν οι βοηθητικοί χώροι προσωπικού και επιπλέον χρήσεις για το κοινό, όπως η μεγάλη αίθουσα προβολών, το κλαμπ, μια αίθουσα συσκέψεων αλλά και το spa. Επιπλέον, ο κ. Λεωνίδου έχει προβλέψει η κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων και μόνο οχημάτων να γίνεται κάτω από το υπερυψωμένο επίπεδο ώστε να μην ενοχλούνται οι φιλοξενούμενοι.

Ο κήπος της Εδέμ

Εκτός από το βασικό κτίσμα και την κατασκευή των 12 νέων βιλών, θα γίνει ανακαίνιση του ανατολικού (East Βeach) και νότιου (South Βeach) παραλιακού σπιτιού, εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, νέο γήπεδο ιππασίας συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ. στα νοτιοδυτικά του νησιού, παιδότοποι και χώροι περιήγησης, αμφιθέατρο, ανάπλαση της φάρμας, ενώ θα αναβαθμιστεί το οδικό δίκτυο και το ελικοδρόμιο. Πέραν όμως από τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις, υπηρεσίες και υψηλού επιπέδου ασφάλεια, οι διαμένοντες στο νησί θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις βιολογικές καλλιέργειες του Σκορπιού και να ζήσουν σε ένα πρότυπο «πράσινο» περιβάλλον, όπου ακόμη και τα καλαμάκια για τα ποτά θα είναι βιολογικά.

«Ο Ωνάσης είχε μια μεγάλη παραγωγή φρούτων και λαχανικών, την οποία χρησιμοποιούσε για την τροφοδοσία του πλοίου και του νησιού. Με στόχο τη διατήρηση του τοπίου και της παραγωγικότητάς του, έχουν φυτευτεί νέα οπωροφόρα δέντρα και έχει δημιουργηθεί ένας λαχανόκηπος με πάνω από 350 διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών και φρούτων (μπανάνες, dragon fruits, passion fruits κ.ά.). Καλλιεργούμε ακόμη και σπάνια είδη που χρησιμοποιούν οι σεφ σε ακριβά εστιατόρια του εξωτερικού», επισημαίνει ο διευθυντής του Σκορπιού σημειώνοντας ότι ο λαχανόκηπος είναι καθαρά οργανικός. «Δε χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα και στόχος μας πλέον είναι να μεταβούμε από την οργανική στη βιοδυναμική καλλιέργεια. Όσα φρούτα ή λαχανικά σαπίζουν πηγαίνουν για κομποστοποίηση. Η παραγωγή χρησιμοποιείται προς το παρόν για τις ανάγκες της οικογένειας Ριμπολόβλεφ και των εργαζομένων», συνεχίζει ο κ. Λεωνίδου, δηλώνοντας ιδιαίτερα περήφανος για την πρόσφατη βράβευση του ελαιολάδου που παράγεται στον Σκορπιό.

Το έργο αναμένεται να ωφελήσει οικονομικά την τοπική κοινωνία. Για τις ανάγκες της μεγαλεπήβολης επένδυσης, όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του Ρώσου ολιγάρχη, θα επιλεγούν ντόπιοι εργολάβοι και εργοληπτικές εταιρείες, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Η Αργυρή Κατωπόδη, ως επιχειρηματίας που διαθέτει ξενοδοχειακή μονάδα στη Λευκάδα, θεωρεί ότι η νέα επένδυση θα εκτοξεύσει το κύρος και τη δυναμική της περιοχής. «Θα βοηθήσει όλους μας να πετύχουμε τον στόχο προσέλκυσης υψηλού επιπέδου τουρισμού και θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία όχι μόνο της Λευκάδας και του Μεγανησίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Τόσο μεγάλες επενδύσεις βοηθούν στην ευημερία του τόπου και πρέπει να διευκολύνονται με κάθε τρόπο. Δυστυχώς πολλές έχουν χαθεί λόγω της γραφειοκρατίας και της νομοθεσίας», σημειώνει.

Με τα προβλήματα αυτά ήρθε αντιμέτωπος και ο νέος ιδιοκτήτης του Σκορπιού στην προσπάθειά του να βάλει μπρος τα φιλόδοξα σχέδιά του. «Δεν είναι τόσο η γραφειοκρατία, όσο η ελλιπής νομοθεσία», εξηγεί ο Σ. Τσερνίτσιν. «Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ πρόβλημα με τους ανθρώπους αλλά με τους νόμους. Ξέρετε, όλοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά απογοητεύονται. Μακάρι να ανοίξουμε τον δρόμο για να προσελκύσει η χώρα υψηλού επιπέδου επενδυτές», καταλήγει ο σύμβουλος του Ριμπολόβλεφ, δηλώνοντας ενθουσιασμένος με την επένδυση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ