Απόψε η πιο μεγάλη και φωτεινή πανσέληνος των τελευταίων 68 ετών

Απόψε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο των τελευταίων 68 ετών.

Από τις απογευματινές ώρες σήμερα θα πάρει τη θέση της στον ουρανό η «υπερσελήνη», όπως ονομάζεται η πανσέληνος όταν έχει πρωτόγνωρα αυξημένη φωτεινότητα και μέγεθος.

Μάλιστα, το φεγγάρι έχει να εμφανισθεί τόσο λαμπερό και μεγάλο από τον Δεκέμβριο του 1948, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα ειδικά λίγο μετά την ανατολή του.

Το φαινόμενο της «υπερσελήνης» εμφανίζεται κάθε φορά που έχουμε πανσέληνο και το φεγγάρι βρίσκεται στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη.

Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη μεταβάλλεται, αφού η πορεία που διαγράφει ο δορυφόρος της Γης είναι ελλειπτική. Επομένως, μία θέση της τροχιάς, το περίγειο, είναι η πλησιέστερη στον πλανήτη μας.

Ο συνδυασμός της πανσελήνου με το σεληνιακό περίγειο δεν είναι πολύ σπάνιος. Για παράδειγμα, «υπερσελήνη» εμφανίσθηκε στον νυχτερινό ουρανό στις 16 Οκτωβρίου, ενώ θα επανεμφανισθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Αυτό όμως που διαφοροποιεί τη σημερινή πανσέληνο είναι πως ούτε το περίγειο παραμένει σταθερό, αφού η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης μεταβάλλεται με τον χρόνο, καθώς ο δορυφόρος δέχεται βαρυτικές δυνάμεις και από άλλα ουράνια σώματα, και κυρίως από τον Ήλιο.

Επομένως, σήμερα η πανσέληνος θα συνδυασθεί με εξαιρετικά μικρή απόσταση Σελήνης-Γης, μόλις 356.509 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για μία σπάνια σύμπτωση, αφού είχε να συμβεί από το 1948, «χαρίζοντας στην πανσέληνο εντυπωσιακό μέγεθος και φως.

Έτσι, εκτιμάται ότι το φεγγάρι θα έχει 14% μεγαλύτερη διάμετρο και 30% λαμπερότερη από μία πανσέληνο που συμπίπτει με τη Σελήνη στη μεγαλύτερη απόστασή της από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη εξίσου εντυπωσιακή «υπερσελήνη» θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2034, όταν η απόσταση Σελήνης-Γης θα είναι ακόμη μικρότερη απ’ ό,τι σήμερα, μόλις 356.446 χιλιόμετρα. Το 2052 θα συμβεί η επόμενη πανσέληνος όπου τα δύο σώματα θα βρεθούν ξανά πολύ κοντά – και μάλιστα σε ακόμη μικρότερη απόσταση, μόλις 356.371 χιλιομέτρων.

Δείτε επίσης:

Στις φλόγες όχημα Διπλωματικού Σώματος στα Χανιά

Ένα ασυνόδευτο παιδί ζωγραφίζει τον… ξεριζωμό από την πατρίδα του

Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.