Αποκαλυπτική μαρτυρία για τα Τέμπη – Οι κινήσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία

Μία μαρτυρία «κλειδί» για τις κινήσεις, τις αστοχίες, τις παραλείψεις και τα λάθη που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Τέμπη: Ολόκληρο το πρώτο πόρισμα των τεχνικών συμβούλων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων

Πρόκειται για την μαρτυρία του έμπειρου σταθμάρχη Παλαιοφάρσαλου στον ειδικό εφέτη ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο. Αναφέρθηκε στους λάθους χειρισμούς του 59χρονου σταθμάρχη, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί, ενώ μιλά και για μία κίνηση που παρέλειψε να κάνει ο οδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Τονίζει, επίσης, ότι αν δούλευε το σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία.

Όπως μετέδωσε ο Alpha, ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου φέρεται να είπε πως «το λάθος του 59χρονου σταθμάρχη ήταν όχι ξέχασε το κλειδί 118 στη διαγώνιο με αποτέλεσμα η 62 intercity να μπει στην κάθοδο προς Θεσσαλονίκη. Εκεί ο μηχανοδηγός έπρεπε να κάνει εκφώνηση ότι κινείται σε μονή γραμμή καθόδου προς Νέους Πόρους, οπότε θα το άκουγε ο σταθμάρχης της Λάρισας και θα σταματούσε το τρένο. Θα το άκουγε, επίσης, και ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου. Και στον σταθμό Ευαγγελισμού να έκανε εκφώνηση θα το άκουγαν οι μηχανοδηγοί της εμπορικής».

To σπαρακτικό γράμμα της μητέρας 22χρονου που σκοτώθηκε στα Τέμπη – «Δεν θα γυρίσεις ποτέ, έφυγες πολύ μακριά μας»

Όπως αποκαλύπτεται, ο σταθμάρχης στο Παλαιοφάρσαλο είχε διαμαρτυρηθεί όταν διαπίστωσε ότι τοποθετούσαν ολομόναχο τον άπειρο σταθμάρχη στον μικρό σταθμό της Καλαμπάκας, τον περασμένο Ιανουάριο. Φέρεται να είπε στον ανακριτή ότι «ο επιθεωρητής της Λάρισας δεν θα έπρεπε να τον βάλει μόνο του τη νύχτα σε τόσο κεντρικό σταθμό, λόγω της απειρίας του. Από τη στιγμή που ο έμπειρος σταθμάρχης του παρέδωσε δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Αυτός εξήγησε τι πρέπει να διαχειριστεί, τα παρέδωσε όλα ομαλά. Η επιπλέον ώρα που μπαίνει από την υπηρεσία, είναι για να γίνει σωστά η παράδοση-παραλαβή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου είπε στις αρχές ότι «αν δούλευε το σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα, γιατί ο τηλεδιοικητήτης θα έβλεπε το λάθος στη διαγώνιο και θα το επεσήμανε στον σταθμάρχη και θα το διόρθωνε. Ο σταθμάρχης δεν γνωρίζω αν έχει γνώση της αυτόματης χάραξη. Δεν έχει εκπαιδευτεί από εμένα. Πάντως, εκείνο το βράδυ δεν είχε κάνει και εκ των υστέρων έβαλε την αιχμή 118 στην ευθεία».

Γεραπετρίτης: Πλήρης τηλεδιοίκηση στις αρχές Οκτωβρίου – Πότε θα βγει το πόρισμα για τα Τέμπη

Οι οικογένειες των θυμάτων αναμένουν με αγωνία τα τελικά πορίσματα των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ