Απεργία: Χιλιάδες διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις κατά της ακρίβειας – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την ακρίβεια που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη, μετά την κήρυξη της 24ωρης απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι και φοιτητές πλημμύρισαν από το πρωί τους δρόμους της πρωτεύουσας και έστειλαν ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης.

συγκέντρωση Αθήνα

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των συνδικάτων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Ακολούθησαν πορείες προς τη Βουλή όπου επιδόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

συγκέντρωση Αθήνα

Στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ χιλιάδες απεργοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, γυναίκες και συνταξιούχοι απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για τον λαό.

συγκέντρωση Αθήνα

Το δικό τους «παρών» έδωσαν, επίσης, μαθητές και φοιτητές. Με τις πικέτες τους και τα συνθήματά τους έδωσαν ξεχωριστό τόνο βροντοφωνάζοντας: «Οι μαθητές στους δρόμους ακόμα μια φορά!».

«Δεν προσαρμοζόμαστε, αγωνιζόμαστε για τις σπουδές μας», τόνισαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

συγκέντρωση Αθήνα

 

συγκέντρωση Αθήνα

Στις συγκεντρώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί

Τo «παρών» στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας.

Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει τη δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε  μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι «σήμερα είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο. Με την ενεργή παρουσία του όμως, και φυσικά με την προοπτική μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις κάλπες που σύντομα θα στηθούν.

Υπάρχει εναλλακτική λύση προστασίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί η χώρα να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στους θανάτους από την πανδημία. Χειρότερη στους μισθούς. Υπάρχει εναλλακτική λύση με στήριξη των μισθών, στήριξη της εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη. Και θα έρθει γρήγορα».

Μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην πορεία από την Πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έδωσε το «παρών» και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είπε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση αντί να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Αναλυτικά ο κ. Ανδρουλάκης είπε τα εξής:

«Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά έως 750 ευρώ μηνιαίο εισόδημα έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και τα νοικοκυριά έως 1100 ευρώ έχουν χάσει περίπου το 14%.

Νίκος Ανδρουλάκης - απεργία

Συγχρόνως, οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, ενώ η τιμή της μεγαβατώρας ήταν περίπου στα 400 ευρώ και στα 233 ευρώ τους δύο προηγούμενους μήνες, την πούλησαν στα 600 και στα 800 ευρώ.

Και βέβαια οι τράπεζες, όπου η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων από το μέσο όρο επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Νίκος Ανδρουλάκης- απεργία

Η Κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας παρέστη ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε δήλωσή του τόνισε:

«Η μεγάλη σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος».

Εκπρόσωποι του ΜέΡΑ25 συμμετείχαν με πλακάτ στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

 

Θεσσαλονίκη: Με… Άδωνι Γεωργιάδη, «καλάθι του νοικοκυριού», κουβέρτες και «καπαμά» η πορεία του ΠΑΜΕ

Πορεία πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην κεφαλή της πορείας μέλη του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν με καρότσια σούπερ μάρκετ, σκουφιά και κουβέρτες ενώ ένας άνδρας ήταν ντυμένος «Άδωνις Γεωργιάδης» και κρατούσε ένα ταψί που έγραφε «καπαμάς».

Πορεία ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Στη πορεία συμμετείχαν εργατικά σωματεία, μέλη συνταξιουχικών οργανώσεων και φοιτητές. Νωρίτερα πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, thestival.gr.

Πορεία ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

«Αυξήσεις στους μισθούς, φθηνό ρεύμα για όλους, καμία ανοχή, καμία αναμονή», αναφέρουν ορισμένα από τα πανό των διαδηλωτών.

Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Έναν τρόπο σαρκαστικό επέλεξε διαδηλωτής στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και να διαμαρτυρηθεί. Σε πολλούς βέβαια το θέαμα προκάλεσε σοκ.

Κρατώντας ένα πλακάτ- κρεμάλα και φορώντας τη θηλιά στον λαιμό του, ο διαδηλωτής βρέθηκε στη συγκέντρωση της Καμάρας, ανάμεσα στα πανό, όπως φαίνεται στη φωτογραφία της ιστοσελίδας, thesstoday.gr.

Ο ίδιος μάλιστα φορούσε ιατρική στολή και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Θεσσαλονίκη- κινητοποίηση

Επεισόδια και προσαγωγές μετά τις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο περιθώριο των μαζικών απεργιακών συγκεντρώσεων για το κύμα ακρίβειας.

Στην Αθήνα, κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, αλλά και στην πλατεία Συντάγματος στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου βρίσκονταν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση είχαν καταφθάσει στο σημείο.

Με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, που προχώρησαν και σε χρήση χημικών, οι κουκουλοφόροι σκορπίστηκαν στα γύρω στενά, ενώ οι διαδηλωτές κατέληξαν στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκαν με ειρηνικό τρόπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν σε κάποιες προσαγωγές.

επεισόδια Αθήνα

Επεισόδια με μολότοφ και χημικά ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα σε αγνώστους που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και τα ΜΑΤ.

Επί της οδού Αγίου Δημητρίου, στο ύψος του Εργατικού Κέντρου, περί τις 12.30 κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν αντικείμενα προς τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Θεσσαλονίκη- επεισόδια

Θεσσαλονίκη- επεισόδια

Ακολούθησε πετροπόλεμος και χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης στη Ρωμαϊκή Αγορά και οι οδομαχίες συνεχίστηκαν μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους.

Θεσσαλονίκη - επεισόδια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές. Κάποια άτομα μπήκαν σε καταστήματα για να αποφύγουν την προσαγωγή, όμως εντοπίστηκαν από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ, που τους πέρασαν χειροπέδες.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από το thesstoday.gr:

 

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία – Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ που ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Το βράδυ της Τρίτης μπορεί το πρωτοδικείο να έκρινε παράνομη την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που ανήκουν στη ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομος και τραμ) και στην ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ), ωστόσο οι εργαζόμενοι επέμειναν στην απόφασή τους για συμμετοχή στην 24ώρη απεργία, είτε με στάσεις εργασίας είτε με 24ώρη απεργία.

Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις των εργαζομένων για σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η Αθήνα θα μείνει χωρίς μετρό (γραμμές 2 και 3), χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία των εργαζομένων σε Λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2 και 3) που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Αναλυτικά πώς θα κυκλοφορήσουν τα ΜΜΜ

  • ΓΡΑΜΜΗ 1 (ΗΣΑΠ): Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.
  • ΓΡΑΜΜΕΣ 2 ΚΑΙ 3 (ΜΕΤΡΟ): 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.
  • Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00
  • Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.
  • Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο
  • ΟΑΣΑ: Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΑΣΑ θα κινηθούν μόνο τα οχήματα των ΚΤΕΛ, στις 60 γραμμές.
  • Σημειώνεται ότι κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο Νυχτερινό.
  • Ταξί: Συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία

Χωρίς δακτύλιο η Αθήνα

Δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στην Αθήνα, αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, καθώς, λόγω της 24ωρης απεργίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργήσουν με αλλαγές στα δρομολόγια.

«Λόγω των εξαγγελθεισών, για αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ).

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις  εφορίες, στα νοσοκομεία, στα  σχολεία, στις πολεοδομίες νομαρχίες και  στους δήμους καθώς συμμετέχουν στην απεργία .

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχει και η ΟΣΥΠΑ καθώς υποστηρίζει ότι «η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και η επαναφορά του Ν.1264/82 είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα».

Αλλά απεργία θα πραγματοποιήσουν και η ΟΛΜΕ  αλλά και η ΔΟΕ.

ΤΑ ΜΜΕ

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας αποφάσισαν και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Η ΕΣΤΙΑΣΗ

Στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης  9 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει και ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης αν και ενημερώθηκε, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση, ότι 14 από τα 15 σωματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) απέρριψαν την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία.

Όπως  επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση: «το ενεργειακό και η ακρίβεια μας απειλούν όλους. Η εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε οι ίδιοι τις επιχειρήσεις μας, συμμετέχοντας και στην πορεία και στην απεργία. Το κάλεσμα στην πορεία θα είναι στην πλατεία Κοραή, στις 11:00.

Τα αιτήματα μας είναι:

  • Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας.
  • Άμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση για επιστρεπτέες έως 30.000 ευρώ.
  • Διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021.
  • Ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις.
  • Φρένο στην ακρίβεια των πρώτων υλών.
  • Νομοθετική ρύθμιση «παγώματος» των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων μέχρι το τέλος του 2023.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6% μέχρι το τέλος του 2023.
  • Συνέχιση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μέχρι το τέλος του 2023.
  • Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων (προστασία Α΄ κατοικίας και δικαιοστάσιο) μέχρι το τέλος του 2023.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Δωρεάν τεστ για όλους εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ