Αντηλιακά-Οι χρυσοί κανόνες και τα λάθη που κάνεις

Αντηλιακά-Οι χρυσοί κανόνες και τα λάθη που κάνεις

Γράφει για το boro.gr ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δημήτρης Καπετανάκης.

Τα τελευταία χρόνια πολλά λέγονται για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας . Ο ήλιος ενοχοποιείται για την γήρανση του δέρματος, για αλλεργίες, για οφθαλμολογικές παθήσεις και βεβαίως για κακοήθειες. Από τις κακοήθειες αυτές πιό σοβαρή και με πολύ ψηλούς δείκτες θνητότητας, είναι το μελάνωμα και σε πολύ μικρότερο βαθμό τα επιθηλιώματα.

Πρέπει όμως να πω και τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο ήλιος πρέπει να είναι φίλος μας. Με έκθεση στον ήλιο 3 φορές την εβδομάδα για 15 λεπτά παράγεται η απαιτούμενη για το μυοσκελετικό κυρίως σύστημα βιταμίνη D.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι φάρμακο για πολλές δερματοπάθειες όπως ακμή, έκζεμα, ψωρίαση.

Βέβαια πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες ασφάλειας. Το καλοκαίρι πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο από τις 11πμ έως τις 4 μμ και να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 20 και πάνω. Η χρήση του αντιηλιακού συνιστάται πλέον για όλους τους μήνες του χρόνου, όποτε αυτός εμφανίζεται.

O παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ