Ανδραβίδα: «Λύγισε» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γ. Χριστοδούλου – «Κάθε παιδί που μπαίνει σε κόκπιτ, είναι και δικό μας»

«Έσπασε» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πτέραρχος ε.α., Χρήστος Χριστοδούλου, μιλώντας για τους δύο πιλότους που επέβαιναν στο Phantom F-4, το οποίο κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή στην Ανδραβίδα.

Ανδραβίδα: «Ετοιμαζόταν να κάνει οικογένεια ο 31χρονος πιλότος» – Τι λένε συγχωριανοί του

Ο πτέραρχος ε.α. εμφανίστηκε συγκλονισμένος με τον τραγικό χαμό του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα και τις αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του 31χρονου κυβερνήτη Ευστάθιου Τσιτλακίδη. «Δεν είναι καλή ημέρα για τις οικογένειες του Στάθη και του Μάριου», είπε με σπασμένη την φωνή στην ΕΡΤ και μην μπορώντας να κρύψει την συγκίνησή του, είπε «συγγνώμη για το τρέμουλο της φωνής, αλλά κάθε παιδί το οποίο μπαίνει σε ένα κόκπιτ να απογειωθεί, είναι και δικό μας παιδί».

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενους στους δύο πιλότους του Phantom, ο κ. Χριστοδούλου «λύγισε». «Τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους εν καιρώ ειρήνης είναι περισσότερο ήρωες απ’ αυτούς που χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο. Γιατί στον πόλεμο δεν έχεις επιλογή. Στην ειρήνη έχεις επιλογή. Αν είχαν την δυνατότητα να ρωτήσουν τα παιδιά τους αν θα έκαναν την ίδια επιλογή, η απάντηση είναι “ναι, θα κάναμε το ίδιο πράγμα”», είπε.

Ανδραβίδα: Όταν ο υποσμηναγός είχε πετάξει πάνω από το χωριό του – Το ΒΙΝΤΕΟ που τράβηξε ο πατέρας του

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πτέραρχος ε.α., δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή σπάω ένα κώδικα σιωπής αρχηγών. Μέχρι τώρα οι αρχηγοί δεν έβγαιναν να μιλήσουν πίσω από ένα ατύχημα. Οποιοσδήποτε βγαίνει και κάνει αναλύσεις μπορώ να πω προσωπική προβολή, δυστυχώς δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση. Δεν θα μπω στα αίτια. Δεν θα απαντήσω στην ερώτησή σας να σας πω τα πιθανά αίτια, διότι μόλις χθες δημιουργήθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης».

«Όσοι δεν έχουν κάνει διερεύνηση ατυχήματος δεν γνωρίζουν, άσχετα αν πέρασαν από την αεροπορία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχει συγκροτηθεί επιτροπή διερεύνησης, η οποία συλλέγει όλα τα στοιχεία. Ό, τι και να πούμε εμείς περισσεύει. Αυτά θα βρεθούν, θα καταγραφούν και ποτέ δεν μπαίνουν παράγραφοι ή αστεράκια σ’ ένα ατύχημα», συνέχισε.

Πτώση Phantom F-4 στην Ανδραβίδα: Στην Τρίπολη οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ – ΓΕΑ

Aπαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι ακόμα και για την τελευταία πτήση το κάθε αεροπλάνο πριν αποσυρθεί ετοιμάζεται σαν να ήταν η πρώτη. «Πολλές φορές αυτά τα αεροπλάνα τυγχάνουν πολύ καλύτερες συντήρησης, διότι γνωρίζουμε την παλαιότητα και επιπλέον το προσωπικό που τα συντηρεί είναι πολύ πιο έμπειρο απ’ ό, τι παραδείγματος χάρη συντηρούν σήμερα ένα καινούριο αεροπλάνο, όπως είναι το Ραφάλ», είπε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν αστοχίες. «Τα αεροπλάνα όσο και να φτάσουμε στο έπακρο της τεχνολογίας, στο τέλος θα υπάρχει κάποιο ατύχημα. Η συντήρηση, όμως, είναι άψογη μέχρι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την απογείωση», πρόσθεσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία.

Θα είμαστε πάντοτε καλύτεροι

«Έχουμε χάσει και F-16, έχουμε χάσει Μιράζ, έχουμε χάσει F4. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να μην φτάσουμε κάποια στιγμή σε ατύχημα. Όμως η Πολεμική Αεροπορία έχει έναν από τους καλύτερους δείκτες παγκοσμίως σε ότι αφορά τον δείκτη ατυχημάτων. Είμαστε από τους πρώτους σε αυτό το επίπεδο. Το μηδέν (ατύχημα) είναι εφικτό, είναι δυνατόν. Το προσπάθησα σε όλη μου την καριέρα. Όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι χιλιάδες εκατομμύρια οι παράμετροι πριν φτάσουμε σε ένα ατύχημα. Άρα λοιπόν, παρόμοια ατυχήματα υπήρξαν και θα υπάρξουν, δυστυχώς», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι όλα θα τα βρει η επιτροπή διερεύνησης.

Δεν παρέλειψε, δε, να μιλήσει για την εμπειρία και τις ικανότητες των Ελλήνων πιλότων. «Ζούμε πραγματικά την απειλή, ειδικά από το 1974 και μετά. Αυτό μας έχει υποχρεώσει ότι πρέπει να είμαστε καλύτεροι και περνάει από γενιά σε γενιά. Μία είναι η σκυτάλη. Θα είμαστε πάντοτε καλύτεροι είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε», είπε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Αυτό είναι το μήνυμά μου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ