Αλλάζει «πρόσωπο» ο καιρός: Επιδείνωση από την Κυριακή με βροχές, κρύο και χιόνια – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

«Αυλαία» ρίχνει την Κυριακή το ανοιξιάτικο σκηνικό και ο καιρός αλλάζει… πρόσωπο. Η νέα κακοκαιρία έρχεται από τα δυτικά και τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να περάσει πάνω από ολόκληρη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Καιρός: Βροχές με «ανοιξιάτικες» θερμοκρασίες – Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

Μάλιστα εκτός από ισχυρές βροχές, θα πέσουν και χιόνια στα ορεινά. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία θα είναι το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο.

Το βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει μεγάλο όγκο νερού τοπικά, πτώση της θερμοκρασίας, ενώ αναμένονται και χιόνια σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο τα 1.200 μέτρα.

Έως και το Σάββατο ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές καλός, με ένα βροχερό διάλειμμα την Παρασκευή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09-02-2024

  • Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες, όμως από το μεσημέρι και από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και κατά τόπους θα σχηματιστεί ομίχλη κυρίως στα δυτικά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, που από το βράδυ στα δυτικά θα ενισχυθούν.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τους 15 με 17 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 βαθμούς και κατά τόπους στα κεντρικά και νότια τους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10-02-2024

  • Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν και το βράδυ στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά έως 8 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11-02-2024

  • Αυξημένες νεφώσεις προβλέπονται στη χώρα, με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και από το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα δυτικά και τα βόρεια.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά αναμένεται να εξασθενήσουν.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12-02-2024

  • Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία στην ανατολική χώρα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά, σταδιακά στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ