Αιωνόβιες βελανιδιές γίνονται καυσόξυλα

Αιωνόβιες βελανιδιές γίνονται καυσόξυλα

Το παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, με τις αιωνόβιες βελανιδιές κινδυνεύουν να γίνουν καυσόξυλα για το τζάκι.

Μέσα στο 2013 είχαν καταγραφεί 6 συμβάντα παράνομων υλοτομιών στο Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου ή Κοτζά Ορμάν όπως είναι ευρύτερα γνωστό και στο παραποτάμιο δάσος του Κοσύνθου. Για τη φετινή χρονιά ήδη έχει καταγραφεί ένα περιστατικό κοπής σκλήθρων στο παραποτάμιο δάσος της Κεραμωτής και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα σε ότι έχει απομείνει από το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, το οποίο μόλις 70 χρόνια πριν ήταν το μεγαλύτερο υδροχαρές δάσος στα νότια Βαλκάνια και σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο της κατηγορίας του στην Ελλάδα, όπου ζουν και αναπαράγονται σπάνια είδη ζώων όπως ο Κολχικός Φασιανός (ένας από τους δύο αυτόχθονες πληθυσμούς της Ευρώπης), παρατηρούνται κάθε χρόνο πολλά περιστατικά παράνομης υλοτομίας.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας “είναι κρίμα ένα τέτοιο δάσος  να καταλήξει στάχτη σε τζάκια και ξυλόσομπες. Η μοναδική δομή και λειτουργία του συγκεκριμένου τύπου δάσους και οι πιέσεις που έχει δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν δεν επιτρέπουν ούτε καν την ξύλευση κλαδιών και κορμών που έχουν πέσει κάτω από φυσικά αίτια.

Η αφαίρεση της βλάστησης θα αποκαλύψει το αμμώδες υπόστρωμα και θα το αφήσει έκθετο στη διάβρωση”, ενώ παράλληλα τονίζεται πως “θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι η προστασία της χλωρίδας είναι ευθύνη όλων, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αψήφιστα. Οι συνέπειες από την απώλεια και τη διαρκή υποβάθμιση του δάσους και την οικολογική διαταραχή που θα επέλθει, θα αφορούν το σύνολο του κοινωνικού και κατ΄ επέκταση οικονομικού ιστού της περιοχής (και σίγουρα όχι μόνο τον Κολχικό Φασιανό), ενώ τα πρόσκαιρα οφέλη από λίγους τόνους ξυλείας θα ανακουφίσουν προσωρινά μόνο λίγους συμπολίτες μας”.

“Αναφερόμαστε σε ένα συγκεκριμένο είδος βελανιδιάς που φύεται δίπλα στη θάλασσα, πάνω στην άμμο, ζει μέχρι 10 αιώνες και αν ξυλευθεί, δεν ξαναδημιουργείται” εξηγεί ο βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης, Ναπολέων Πιάκης. Όπως τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Φορέα, “εφιστούμε την προσοχή όλων όσων κινούνται στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ εάν αντιληφθούν κάποια παράνομη δραστηριότητα να επικοινωνήσουν με τον Φορέα ή με τις αρμόδιες Δασικές υπηρεσίες για την αποτροπή της.

Τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να καλείτε είναι τα εξής: 25410/96646 ή 6987/030616 για το Κέντρο Πληροφόρησης Λ. Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, Πόρτο Λάγος και 25910/51831ή 6987/030568 Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου.

Η υλοτόμηση που δεν καλύπτεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και τους κανόνες που θέτουν οι δασικές υπηρεσίες είναι μια παράνομη συμπεριφορά που πρέπει να εξαλειφτεί οριστικά και αμετάκλητα. Ειδικότερα η παράνομη ξύλευση ενός ιδιαίτερου δάσους που αποτελεί ένα πραγματικά μοναδικό μνημείο της φύσης αποτελεί έγκλημα κατά της ιστορίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Είναι σαν να αφαιρούμε οικοδομικό υλικό από το Υδραγωγείο ή το Φρούριο της Καβάλας για να βελτιώσουμε την περίφραξη του κήπου μας. Το θέμα είναι σοβαρό και μας αφορά όλους”.

 

Πηγή:  www.thrakitoday.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ