Αύξηση εμβολιασμών εν μέσω “έκρηξης” των κρουσμάτων κορονοϊού – Η “μάχη” στις εφημερίες και τα μέτρα

Η πανδημία “καλπάζει” στη χώρα, καθώς το τέταρτο κύμα του κορονοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δοκιμάζοντας τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι αριθμοί τρομάζουν και το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο, τη στιγμή που η κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, αρχίζει να γίνεται δύσκολα διαχειρίσιμη.

Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός ότι σήμερα ήταν Δευτέρα, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν την Τρίτη οι αριθμοί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Οι ειδικοί προειδοποιούν, εξάλλου, ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα οι νέες μολύνσεις να ξεπεράσουν ακόμη και τις 10.000, αριθμός που φαντάζει εφιαλτικός. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.335 νέα κρούσματα κορονοϊού, 65 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σε 477. Οι 1.298 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη συμπρωτεύουσα.

Η αύξηση των κρουσμάτων συνεπάγεται και μεγαλύτερη πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid και σε ΜΕΘ Covid. Ήδη, οι τελευταίες εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι εφιαλτικές, με γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν πραγματική μάχη ώστε να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ακόμη μια εξαντλητική εφημερία άρχισε στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, με 22 εισαγωγές ασθενών και μόλις έξι κενά κρεβάτια μέχρι αύριο το πρωί. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι γεμάτη και ήδη τέσσερις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός Εντατικής, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Όπως μεταδόθηκε, είναι δε πιθανό το ενδεχόμενο μια ακόμη κλινική στο “Παπανικολάου” να μετατραπεί σε κλινική κορονοϊού.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλούν σοκ. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι (περίπου 85-87%), έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες σήμερα ανέρχεται σε 1.008 και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ σε 159.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις 22 Οκτωβρίου έως σήμερα, έχουν πεθάνει από Covid 160 άνθρωποι σε νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη και Δυτική Μακεδονία), ενώ από τις 25 Οκτωβρίου έως σήμερα έχουν πεθάνει 159 στην περιοχή αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

“Έτρεξαν” οι εμβολιασμοί την τελευταία εβδομάδα

Μπροστά σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμούς την τελευταία εβδομάδα, δεδομένων και των νέων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Σάββατο. Αύξηση καταγράφηκε και στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση, αλλά και στα ραντεβού για την πρώτη δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κλείστηκαν 175.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση 185% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, που είχαν κλειστεί 60.000 ραντεβού. Επίσης, όπως γνωστοποίησε, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου. Δηλαδή, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα και μέχρι το απόγευμα είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Το γεγονός αυτό αξιολογείται θετικά από την κυβέρνηση, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα δεν θα μπει στην περιπέτεια ενός νέου lockdown, τιμωρώντας τους εμβολιασμένους για την επιλογή όσων αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού. Είναι ενδεικτικά τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την πιστή εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί το “κύμα” της πανδημίας και να θωρακιστεί η δημόσια Υγεία, ενώ διαμήνυσε ότι “η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε”.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, οι οποίες, όμως δεν θα περιορίζουν τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. Τη Δευτέρα, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα αποκάλυψε ότι μπορεί να επανεξεταστεί το όριο ατόμων στα σούπερ μάρκετ. “Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε” αποκάλυψε ο υπουργός.

Κρούσματα-Κορονοϊός

Νέο “μαύρο” ρεκόρ με 7.335 κρούσματα κορονοϊού

Από τα 7.335 νέα κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, τα 19 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην Αττική το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 1.455 νέες μολύνσεις. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 1.298 και η Λάρισα με 425.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε επίσης στη Μαγνησία (253), την Αχαΐα (242), τις Σέρρες (178), τα Ιωάννινα (170), τον Έβρο (161), την Πέλλα (159), την Ημαθία (146), την Αιτωλοακαρνανία (137), την Πιερία (135), τα Τρίκαλα (124), τη Φθιώτιδα (121), την Ξάνθη (115), τη Μεσσηνία (114) και την Καβάλα (107).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ