Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο – Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες

Αυξημένες μεταναστευτικές ροές καταγράφονται στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, 1.365 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν μόνο την εβδομάδα 8-14 Ιουλίου- αριθμός μεγαλύτερος από τους 980 της περασμένης εβδομάδας και διπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό (551 άτομα).

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν η αύξηση είναι συγκυριακή ή έχει σχέση με την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας. Οι μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων, πάντως, ανησυχούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

“Η Κομισιόν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να επαναληφθούν εικόνες του 2015 και αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία τους για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Κάποιοι μάλιστα το έθεσαν ανοιχτά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τις προάλλες, παρά την αλληλεγγύη προς την Κύπρο, η οποία ήταν αδιαπραγμάτευτη” εξήγησε στο Έθνος διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ τα κέντρα υποδοχής στα πέντε νησιά που έχουν σηκώσει και το βάρος της μετανάστευσης είναι υπερπλήρη. Ο πληθυσμός έχει φτάσει περίπου τα 17.000 άτομα. Η κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας προβλέπει ότι μόνο όσοι μετανάστες παραμένουν μπορούν να “επιστραφούν” ενώ για όσους έχουν μεταφερθεί στην ελληνική ενδοχώρα δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ