Σκληρή δοκιμασία μέσα στα χιόνια για χιλιάδες πρόσφυγες – ΦΩΤΟ

Η παγωνιά, οι βροχές και τα πρώτα χιόνια του χειμώνα μετατρέπουν σε Γολγοθά το προσφυγικό ταξίδι εκατοντάδων οικογενειών Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών, που συνεχίζουν να περνούν από την Ελλάδα στα Σκόπια και από εκεί στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης μέσω του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου».

Στο Κέντρο Υποδοχής του Βίνογιουγκ στη Γευγελή, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με την Ελλάδα, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε ανήλικα προσφυγόπουλα, τυλιγμένα με κουβέρτες στην αγκαλιά των γονέων τους που πασχίζουν να τα κρατήσουν ζεστά, ηλικιωμένες γυναίκες να αναζητούν τρόπους να ζεσταθούν, άνδρες φορτωμένους με τα υπάρχοντα της οικογένειας να περιμένουν την επιβίβαση στο τρένο, μέσα σε χιονισμένο τοπίο.

Άνθρωποι προερχόμενοι από χώρες που δεν είναι συνηθισμένες σε βαρείς χειμώνες, καλούνται να επιβιώσουν και να συνεχίζουν το ταξίδι τους σε συνθήκες που έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες.

Το θερμόμετρο στην περιοχή της Ειδομένης – Γευγελής έπεσε μέχρι τους ?7 τη νύχτα της Κυριακής, και οι εθελοντές απηύθυναν έκκληση για αποστολή επιπλέον μάλλινων σκούφων και γαντιών, γιατί παρατηρείται έλλειψη.

Έντυπα για τον καιρό

Οι άνθρωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Βίνογιουγκ εφοδίαζαν τους πρόσφυγες με έντυπα τα οποία περιείχαν πληροφορίες για τις συνθήκες που θα συναντούσαν, συνεχίζοντας το ταξίδι τους βορειότερα, την πρόγνωση για τις επόμενες μέρες καθώς και μέτρα προφύλαξης.

Τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς στο ίδιο camp υπήρξε πρόβλημα με τις σκηνές, που αποδόθηκε από τις Αρχές της ΠΓΔΜ σε βλάβη μιας γεννήτριας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άτομα να περάσουν μία νύχτα στο ύπαιθρο, αλλά και να διακοπεί για ένα 24ωρο η ομαλή ροή από την Ελλάδα.

Τις επόμενες μέρες η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Το περασμένο 24ωρο πέρασαν στη γειτονική χώρα από την Ειδομένη 1.522 πρόσφυγες και χθες δεν υπήρχε καθόλου αναμονή από την ελληνική πλευρά.

Οι αστυνομικές αρχές και εκπρόσωποι ΜΚΟ εκτιμούσαν πως αυτό είναι προσωρινό, καθώς αναμένονταν δεκάδες πούλμαν με πρόσφυγες που συνεχίζουν να καταφτάνουν στον Πειραιά από τα νησιά.

Στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών της ΠΑΘΕ, όπου σταθμεύουν τα πούλμαν για να διοχετευτούν με ελεγχόμενο τρόπο στα σύνορα, προγραμματίζεται από σήμερα το στήσιμο κουζίνας από εθελοντική ομάδα, η οποία μέσω Facebook απηύθυνε κάλεσμα για προσέλκυση εθελοντών που θα ζεσταίνουν εκεί γάλα, τσάι και σούπες για τους πρόσφυγες.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Ο πρόσφυγας με τα στυλό έγινε επιχειρηματίας στη Βηρυτό – ΒΙΝΤΕΟ

Νέο πλήγμα στη Συνθήκη Σένγκεν η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα – ΒΙΝΤΕΟ

Εντοπίστηκαν 4 σοροί προσφύγων στους Φούρνους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ