Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα – Τα τρία σενάρια για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων

Ανεξαρτήτως πολιτικής απόφασης για γενικευμένο lockdown στο πλαίσιο της αποτροπής διασποράς του κορονοϊού, στην ελληνική αστυνομία θα σημάνει συναγερμός από τις 2 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τις 6 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, καθώς αυτές οι 52 ώρες θεωρούνται και οι πιο κρίσιμες. Στο σχέδιο της αστυνομίας περιλαμβάνεται η αποτροπή μετακινήσεων για μαζικά οικογενειακά τραπέζια σε εξοχικά και φιλικά σπίτια, περιαστικά της Αττικής και σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί να κλείσουν οι δίοδοι σε κομβικά οδικά σημεία της Αττικής. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα αστυνομικά μπλόκα θα στηθούν στις Λεωφόρους Μαραθώνος, Μεσογείων, Μαρκοπούλου, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου και Πεντέλης, Φυσικά στις εθνικές οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου ήδη διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ειδικότερος είναι ο σχεδιασμός για την επιτήρηση και τους ελέγχους στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, με ή χωρίς ολική απαγόρευση, περιμένουν αύξηση της κίνησης στην Αττική Οδό. Ανησυχούν για τη δημιουργία ουρών οχημάτων προς έλεγχο, κάτι που θα δημιουργήσει εκνευρισμό και πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες. Για αυτόν τον λόγο τα μπλόκα αναμένεται να στηθούν κοντά σε εξόδους της Αττικής Οδού, προκειμένου να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα και να υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής προς το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας.

Περίπτωση γενικού lockdown

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων έχουν πέσει τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενός γενικευμένου lockdown δηλαδή.

-Η πρώτη αφορά στην απαγόρευση κίνησης οχημάτων χωρίς δικαιολογημένη αιτία και προορισμό

-Η δεύτερη αφορά στην απαγόρευση κίνησης οχημάτων, αλλά περιλαμβάνει και την αναστολή λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την απαγόρευση κίνησης των ταξί από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Τρίτη μετά το Πάσχα.

-Η τρίτη και πιο «χαλαρή» πρόταση περιλαμβάνει την απαγόρευση αναίτιας κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά τη λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ταξί, με λήξη όμως τη Δευτέρα του Πάσχα.

Την απόφαση για τη λήψη κάποιων από τα παραπάνω μέτρα αυστηρής απαγόρευσης κίνησης θα λάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική τκαι τις τάσεις-προθέσεις των πολιτών που πληροφορούνται ή διαπιστώνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομία. Φυσικά, ό,τι κι αν αποφασιστεί, θα υπάρχουν και σχετικές διευκρινίσεις για τις εξαιρέσεις στις μετακινήσεις.

Προβληματισμός υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ. για την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, καθώς ανησυχούν για την πιθανότητα περιφορών Επιταφίων εκτός ναών και την αφή του Αγίου Φωτός εξωτερικά. Επίσης, μετά τις αποφάσεις των δήμων για κλείσιμο των νεκροταφείων στους τόπους ευθύνης τους, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να περιφρουρήσει και αυτή τη διαδικασία, κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου πολλοί πολίτες βρίσκονταν σε αυτά για να τιμήσουν τους ανθρώπους που έχασαν. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές, ωστόσο θα έχουν υπό διακριτική επιτήρηση κυρίως περιφερειακά νεκροταφεία της Αττικής.

Αντίστοιχη εγρήγορση θα υπάρχει και το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, για όσους επιδιώξουν να μετακινηθούν προκειμένου να παραβρεθούν στο οικογενειακό ή φιλικό γιορτινό τραπέζι. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η επιτήρηση περιοχών και γειτονιών της Αττικής θα γίνεται με εντατικές και συχνές περιπολίες για τον εντοπισμό μεγάλων συναθροίσεων σε αυλές, πιλοτές και ταράτσες. Στον εντοπισμό τέτοιων υπερβολικών καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα, που θα ειδοποιούν τις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα κάνουν αρχικά συστάσεις με τηλεβόα ή ακόμη και διά ζώσης και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης θα βεβαιώνουν πρόστιμα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα προβαίνουν και σε συλλήψεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ