Αυτό είναι μυστηριώδες δάσος στην Ελλάδα με τα δέντρα που… χορεύουν – Δείτε πού βρίσκεται

Το Up Stories σε συνεργασία με τον βραβευμένο δημιουργό Φώτη Πάσσο παρουσιάζουν για πρώτη φορά το μυστηριώδες δάσος με τα δέντρα χορευτές που κυριολεκτικά παγώνει το αίμα σε όσους το επισκεφθούν.

Το περίεργο αυτό φυσικό φαινόμενο με τους παραμορφωμένους κορμούς των δέντρων που μοιάζουν να λικνίζονται το συναντάμε εντός του «Μονοπατιού του Ασκληπιού».  Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ασκληπιός συχνά ανηφόριζε προς τις πλαγιές του ξακουστού βουνού Κόζιακα (Κερκέτιο όρος 1.901 μ. υψόμετρο), τμήμα της νότιας Πίνδου που εκτείνεται από την Καλαμπάκα έως την Πύλη Τρικάλων, προκειμένου να μαζέψει αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα για την παρασκευή φαρμάκων για την ίαση των ασθενών του. Πρόκειται για μία πανέμορφη διαδρομή μέσα στην πλούσια φύση, κάτω από αιωνόβια πλατάνια και δίπλα στα καθαρά και γάργαρα νερά του Κεφαλοπόταμου που ρέουν από την «καρδιά» του Κόζιακα και περνούν μέσα από τα χωριά Γοργογύρι, έξω από το Ξυλοπάροικο, φτάνουν στα Τρίκαλα και στη συνέχεια χύνονται στον Πηνειό.

Τα νερά του ποταμού, τον χειμώνα ορμητικά και το καλοκαίρι ήρεμα, εντυπωσιάζουν ευχάριστα, όπως η εναλλαγή των χρωμάτων κάθε εποχή. Το “Μονοπάτι του Ασκληπιού” εξελίσσεται σε top προορισμό για όσους και όσες επιζητούν χαλάρωση και ηρεμία, μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Δάση με δέντρα-χορευτές

Παρόμοια δέντρα με παρόμοια χαρακτηριστικά ( στρεβλωμένους κορμούς) συναντάμε τόσο στο παραθαλάσσιο δάσος στη χερσόνησο Curonian Spit που εκτείνεται από τα σύνορα της Λιθουανίας έως την ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ όσο και στην Πολωνία. Του έχει δοθεί η ονομασία “το δάσος που χορεύει”, επειδή τα δέντρα έχουν περίεργα σχήματα, σαν κάποιος να τα πάγωσε ενώ χόρευαν.  Η χερσόνησος είναι μια λωρίδα αμμολόφου που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα Curonian από τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας και ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2000 λόγω των ιδιαίτερων φυσικών τοπίων της.

Το “στραβό” δάσος της Πολωνίας

Πρόκειται για ένα ακόμα δάσος με παρόμοια μορφή που βρίσκεται κοντά στη πόλη Gryfino της Πολωνίας.  Το δάσος είναι γνωστό επειδή έχει 400 πεύκα που στη βάση τους υπάρχει μια σχεδόν ομοιόμορφη σε όλα καμπύλη κλίσης ενενήντα μοιρών και μετά συνεχίζουν ίσια. Τα δέντρα φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 1930, όταν ακόμα η περιοχή βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Το δάσος με τα  καμπυλωτά δέντρα καλύπτει μια έκταση 17 στρεμμάτων και τα πεύκα που το περιβάλλουν είναι ίσια. Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος, άλλα δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Το πρώτο είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν κάποια εργαλεία για να στραβώνουν τις βάσεις των πεύκων και να μπορούν μετά πιο εύκολα να τα χρησιμοποιούν στην κατασκευή σκαφών και επίπλων. Η άλλη θεωρία είναι ότι μια τρομερή χιονοθύελλα παραμόρφωσε τα δέντρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ