Αυτές είναι οι οκτώ παρεμβάσεις που εξετάζονται για τα ηλεκτρικά οχήματα

Οκτώ παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση ιδιωτικών και δημοσίων οχημάτων. Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

1.Οικολογικό μπόνους (επιδότηση για απόκτηση ηλεκτρικού ΙΧ, δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί.

2. Φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες για απόκτηση ή και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης. Πηγές αναφέρουν πως προβλέπονται μείωση του ΦΠΑ και εκπτώσεις στις δαπάνες.

3. Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους δήμους.

4.Μέτρα για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στο Δημόσιο.

5.Υποχρέωση για εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κάθε νέο κτίριο και διευκολύνσεις για εγκατάσταση τους στα υφιστάμενα κτίρια.

6.Ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών φόρτισης με ανταγωνιστικούς όρους που ξεκλειδώνει επενδύσεις

7.Κανόνες ασφάλειας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των φορτιστών.Εκπαίδευση των τεχνικών των συνεργείων.

Στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών στη χώρα. Μάλιστα οι σχεδιασμοί δείχνουν 350.000 ηλεκτρικά οχήματα , ήτοι 1 στα 3 να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους το 2020. Πολύ νωρίτερα, με βάση το ΕΣΕΚ προσδοκάται ότι χάρη στα κίνητρα το 2020 τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να είναι από 1.150 έως 1.260 και το 2021 να κυμαίνονται από 3.450 έως 3.795 με βάση το σενάριο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Θα αντιστοιχούν στο 0, 9% με 1% της αγοράς των ΙΧ για φέτος και στο 2,5% με 3% το 2021.Σήμερα κυκλοφορούν μόλις 315 ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.