Παλαιό Τρίκερι: Το μυστικό “διαμάντι” του Παγασητικού – Οι τρεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά

Το Παλαιό Τρίκερι είναι ένας μαγευτικός προορισμός, ο οποίος όμως παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Το νησάκι αυτό, βρίσκεται στη Μαγνησία, ακριβώς στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου.

Είναι μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους. Στο νησί βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας, το οποίο χτίστηκε τον 19ο αιώνα, ενώ αρκετοί το αποκαλούν και “νησί της Παναγιάς”.

Καλύπτεται από πυκνή βλάστηση που αποτελείται κυρίως από ελαιώνες, και θυμίζει αρκετά την βλάστηση της απέναντι ακτής. Άλλωστε το Πήλιο είναι γνωστό για την πλούσια βλάστησή του.

Βορειότερα, μπορείτε να ανακαλύψετε και την μικρή νησίδα Πυθού. Το Παλαιό Τρίκερι υπήρξε τόπος εξορίας γυναικών την περίοδο του εμφυλίου.

Ένας αληθινός παράδεισος για όσους αγαπούν μέρη χωρίς πολυκοσμία και με χωρίς αυτοκίνητα. Δεν έχει δρόμους και κάποιος μπορεί να κάνει με τα πόδια του το γύρο του νησιού σε 2 ώρες. Επισήμως δεν υπάρχει πλοίο που να προσεγγίζει το λιμανάκι του νησιού, υπάρχουν όμως τα θαλάσσια ταξί που σε 5 λεπτά σε «πετάνε» απέναντι, όταν φτάσει ο επίδοξος επισκέπτης στον Αλογόπορο. Στο Παλαιό Τρίκερι δεν θα βρείτε ξενοδοχεία, άλλωστε το νησί έχει μόλις 40 σπίτια. Οι λιγοστοί ξενώνες θα σας αποζημιώσουν, ενώ αν θέλετε έντονη νυχτερινή ζωή, θα πρέπει να επιλέξετε άλλον προορισμό.

Από το καλοδιατηρημένο μοναστήρι, που μπορεί κάποιος να φιλοξενηθεί στα υπέροχα κελιά του, με ελάχιστο αντίτιμο, έχει την δυνατότητα να αγναντέψει προς το Αιγαίο, την Εύβοια, τον Παγασητικό και ολόκληρο το Πήλιο. Μετά τον εμφύλιο το μοναστήρι φιλοξένησε χιλιάδες εξόριστες γυναίκες στους χώρους του.

Προσελκύει «σκαφάτους» και ιστιοπλόους που θέλουν να γευθούν ολόφρεσκο ελληνικό ψάρι που κάθε μέρα το καλοκαίρι βγάζουν τα καΐκια του νησιού. Δύο ψαροταβέρνες και μία όμορφη καντίνα μπροστά στο υποτυπώδες λιμανάκι είναι όλοι και όλοι οι χώροι εστίασης του νησιού, αλλά η νοστιμιά και η ποικιλία των εδεσμάτων αξεπέραστη.

Όταν ακόμη στο νησί δεν υπήρχε ηλεκτρικό και ήταν άγνωστη η βιομηχανία του τουρισμού, λέγεται ότι την δεκαετία του 1960, ερχόταν για διακοπές η Γκρέτα Γκάρμπο μαζί με διάσημους φίλους της για την απόλυτη ησυχία. Και σήμερα ακόμη έρχονται διάσημοι και μη, για να απολαύσουν τη θάλασσα στις λιγοστές παραλίες του μικροσκοπικού νησιού.

Οι ομορφότερες είναι η Αφέτκα, η Αγία Σοφία και η Πράσινη Άμμος, όλες μεταξύ τους σε απόσταση αναπνοής και με γαλαζοπράσινα νερά.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ, Wikipedia

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ