Κορονοϊός: “Ασπίδα” για τις μεταλλάξεις – Ράλι 30 ημερών στους εμβολιασμούς

Των Δ. Πανανού, Γ. Σιαδήμα, Κων. Νικολόπουλου, Φ. Κλαυδιανού

Σε δύο ηλικιακές ομάδες στοχεύει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς, ώστε να χτιστεί, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, το πρώτο τείχος ανόσιας, την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού έχει χτυπήσει και τη χώρα μας. Ο Ιούλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για τους εμβολιασμούς, αφού μέσα σε τριάντα ημέρες πρέπει να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος. Να έχει, δηλαδή, εμβολιαστεί, έστω και με την πρώτη δόση, το 70% των πολιτών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κινούνται με διπλή στρατηγική. Αφενός να αυξηθούν οι εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες άμεσα και αφετέρου να προετοιμαστεί το πλαίσιο προστασίας ενόψει ενός ενδεχόμενου τέταρτου κύματος το φθινόπωρο. Το υπουργείο Υγείας δίνει πλέον έμφαση στο να πειστούν ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά και οι πιο νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, οι οποίοι θεωρούν πως ο κορονοϊός δεν θα τους επηρεάσει. Στους άνω των 60 αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί συνολικά είτε με μία δόση είτε και με ραντεβού για τη δεύτερη το 73%, κατά μέσο όρο. Για το υπόλοιπο 27%, που αφορά ευπαθείς ομάδες, η κυβέρνηση επιδιώκει την κινητοποίησή του για να εμβολιαστεί. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να ωθήσει ακόμα περισσότερο και τους νέους. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα, αφού οι νέοι είναι στις τελευταίες εμβολιαστικές γραμμές που άνοιξαν. Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος κάποιοι να αμελήσουν ή να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για το φθινόπωρο, λόγω των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Μετάλλαξη «Δέλτα»

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση παίρνουν τα μέτρα τους για τη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού. Μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έκρουσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής μέσα στην εβδομάδα, τονίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, ο κύριος Φάουτσι: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων για όλες τις ηλικίες και απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε -όπως είπε- να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η λογική των κινήτρων και των διευκολύνσεων που μπαίνουν σιγά σιγά στην τελική ευθεία έχει και αυτό τον στόχο. Δηλαδή, να πείσει όλους -και κυρίως τους νεότερους- να εμβολιαστούν. Αλλωστε, οι διευκολύνσεις θα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ