Κορονοϊός: Έρχονται εμβολιασμοί από τα 16 έτη και στην Ελλάδα – Τι θα ανακοινωθεί για όσους έχουν νοσήσει

Τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 16-18 ετών προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Το εμβόλιο της Pfizer έχει άδεια μέχρι στιγμής και την ηλικία των 16 ετών, άρα θα κατέβουμε μέχρι στους 16 με βάση την προτεραιοποίηση κάποια στιγμή, και αν αλλάξει με νέα άδεια για πιο νεαρές ηλικίες, θα κατέβουμε και πιο κάτω», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. « Η σειρά που θα κινούμε είναι ανά πενταετία. Κάποια στιγμή θα ανοίξουν και οι νεότερες ηλικίες, αν έχουν λάβει έγκριση από τον EMA το εμβόλιο της Pfizer» ανέφερε, εξηγώντας ότι ο εμβολιασμός δεν θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35-39 ετών

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα που άνοιξε τα ξημερώματα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι το πρωί είχαν κλειστεί 40.000 ραντεβού. Η επόμενη ηλικιακή ομάδα για την οποία θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια είναι για τους 35-39 ετών. «Θα δούμε λίγο σήμερα και αύριο πώς θα κινηθεί η ομάδα των 40-44 ετών και πιστεύουμε ότι αρκετά σύντομα θα ανοίξει και για την επόμενη ηλικιακή ομάδα. Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το πότε ακριβώς θα ανοίξει. Για τους 35-39 τα ραντεβού μπορεί να ανοίξουν οριακά εντός του Μαΐου.

Για τους κάτω των 30 ετών ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό θα ανοίξει η πλατφόρμα εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών. Επίσης, ανέφερε ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο σημείωσε ότι ακολουθούνται οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», ανέφερε.

Για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι «όσο και να μας δυσκολεύουν οι καθυστερήσεις της Johnson&Johnson, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός γίνεται με τέτοιον τρόπο που δεν ανοίγουν ραντεβού αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τις παραδόσεις. Για όλα τα σενάρια υπάρχει Plan B. Πάντα προσαρμοζόμαστε στις παραδόσεις των εμβολίων. Αρχές Ιουνίου θα έχουμε 69 νησιά με πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής εμβολιασμού, μεγαλύτερο από την υπόλοιπη χώρα. Ήδη είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο, πρέπει να οχυρώσουμε τα νησιά μας. Πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα σε αυτό, θα προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε δυσκολία παρουσιαστεί». Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο στόχος εμβολιασμών για το τέλος Μαΐου αγγίζει τα 5,6 εκατ., ενώ για το τείχος ανοσίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει χτιστεί στα μέσα καλοκαιριού.

Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα λάβουν μόνο μια δόση του εμβολίου, όπως έχει ειπωθεί. «Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότητα τη Δευτέρα που υπάρχει η σχετική ενημέρωση, θα αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις και θα είμαστε και το τεχνικό κομμάτι, γιατί πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα το πάρουν, με τη μία δόση εφόσον έχουν νοσήσει. Αλλά επειδή υπάρχουν πάρα πολλές υποπεριπτώσεις, δηλαδή πριν από πόσο καιρό έχει νοσήσει κάποιος και μέχρι πόσο καιρό θα μπορεί να το κάνει αυτό, όλα αυτά ρυθμίζονται τεχνικά. Πιστεύουμε τη Δευτέρα θα υπάρξει ενημέρωση και μέσα στην εβδομάδα θα εφαρμοστεί και αυτό», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν προγραμματισμένες δόσεις, συνεχίζουν κανονικά.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των βεβαιώσεων νόσησης από τα νοσοκομεία, είπε ότι αυτό θα λυθεί μέσω του Μητρώου Covid, για να βγαίνει ψηφιακά. Σε ό,τι αφορά την έκδοση πιστοποιητκού εμβολιασμού, αυτό μπορεί να εκδοθεί 24 ώρες δόσεις μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί και τη συνεργασία και άλλων φορέων. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ