Κορονοϊός: Προβληματίζουν τα μεταλλαγμένα στελέχη – Τι λένε οι ειδικοί για την “αθηναϊκή μετάλλαξη” και τι προτείνουν

Μήνυμα για την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων προστασίας, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, στέλνουν κυβέρνηση και ειδικοί. Παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν βελτίωση, όπως είναι εμφανές και από τις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη, αναφέρουν, καλώντας τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, καθώς έτσι μόνο θα χτιστεί το τείχος ανοσίας. Το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.402 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ ακόμη 56 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσίασε περαιτέρω μείωση και αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 647 (έναντι 656 χθες).

Ένας επιπλέον λόγος που φαίνεται ότι κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν, είναι αυτός των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, που όπως περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναγκάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως σημείωσε ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, “η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”.

Σε τοποθέτηση που είχε κάνει, εξάλλου, ο κ. Τσιόδρας σε διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο του “20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων”, είχε υπογραμμίσει ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει και επισήμανε ότι εκτός από τα εμβόλια, η ανοσία θα είναι πλέον και φυσική, πιθανόν μακράς διαρκείας, ενώ αυτό που θα μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα είναι οι μεταλλάξεις. Βασικές παράμετροι γι’ αυτήν την περίοδο θα είναι “ο εμβολιασμός μας μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα που θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή”, τόνισε.

Είναι χαρακτηριστική δε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ότι πολλοί πολίτες φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη ξεμπερδέψει με την πανδημία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πολύ μεγάλη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες και πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν απομείνει, ενώ επεσήμανε ότι “θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου”. “Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα”, πρόσθεσε και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα μέτρα και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών. “Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα”, είπε ο πρωθυπουργός.

Η “αθηναϊκή μετάλλαξη” – Εντοπίζεται στο 30% των δειγμάτων στο Λεκανοπέδιο

Εκτός από τη βρετανική μετάλλαξη, που έχει επικρατήσει στη χώρα μας, ένα ακόμη μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα το ρεπορτάζ της Realnews της Κυριακής, ένα άγνωστο μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 αναπτύσσεται και εξαπλώνεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αττική. Το στέλεχος Β.1.1.318 -γνωστό και ως “αθηναϊκή μετάλλαξη“-, που εντοπίζεται περίπου στο 30% των δειγμάτων τα οποία αναλύονται στο Λεκανοπέδιο, προκαλεί ανησυχία καθώς είναι πιθανόν να εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντισώματα που προκύπτουν είτε από φυσική ανοσία είτε από εμβολιασμό.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εμφάνιση των νέων στελεχών του κορονοϊού και προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός τέταρτου σφοδρού επιδημικού κύματος από μεταλλαγμένα στελέχη, ανθεκτικά στον εμβολιασμό. Στη χώρα μας, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά τις νέες μεταλλάξεις και την εξάπλωσή τους στον πληθυσμό. Στην τελευταία έκθεσή του αναφέρεται ότι, πανελλαδικά, στα 11.811 δείγματα που έχουν ελεγχθεί, οι πιο συχνές μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος που έχουν ταυτοποιηθεί είναι η βρετανική Β.1.1.7 (66,91%), η αθηναϊκή B.1.1.318 ( 7,02%) και η αφρικανική B.1.351 (0,63%).

Το ανησυχητικό είναι ότι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται το άγνωστο μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.1.318, που φέρει χαρακτηριστικά τα οποία απαντώνται και σε άλλα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ο καθηγητής Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που πρωτοστατεί στη γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, εξηγεί ότι ο αριθμός των περιστατικών με αυτή τη μετάλλαξη που εντοπίστηκαν στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των περιστατικών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο σε αλλοδαπό, ωστόσο δείχνει μια ανησυχητική δυναμική αύξηση της διασποράς του, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα ανταγωνίζεται τη βρετανική μετάλλαξη που επικρατεί στην Αττική.

“Το Β.1.1.318 φαίνεται ότι έχει πλεονεκτήματα που ευνοούν την επικράτησή του, καθώς ανταγωνίζεται το βρετανικό στέλεχος που εντοπίζεται στο 70% των δειγμάτων”, επισημαίνει ο κ. Θάνος και τονίζει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για “μάχη γιγάντων”. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, το συγκεκριμένο στέλεχος φέρει στοιχεία από άλλες μεταλλάξεις που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα εξουδετερωτικά αντισώματα, όπως είναι η νοτιοαφρικανική, η βραζιλιάνικη και η μετάλλαξη της Καλιφόρνιας. “Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το Β.1.1.318, ωστόσο το γεγονός ότι ανταγωνίζεται επιτυχώς το βρετανικό στέλεχος, το οποίο κατάφερε να επικρατήσει έναντι των άλλων, δείχνει δυναμική που πρέπει να μας προβληματίσει”, εξηγεί ο κ. Θάνος.

ΔΕΙΤΕΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ REALNEWS

Τι είπε η Θεοδωρίδου για την “αθηναϊκή μετάλλαξη”: Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί

Στο ζήτημα των μεταλλάξεων του κορονοϊού αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τα μεταλλαγμένα στελέχη. “Μέχρι σήμερα να θυμηθούμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν και για όλες τις μεταλλάξεις, που μας έχουν απασχολήσει έως σήμερα. Το θέμα των μεταλλάξεων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προβληματισμών. Αλλά πολύ πριν απασχολήσουν στο βαθμό που απασχολούν σήμερα, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια είχαν τη πρόνοια να ετοιμάσουν την εναλλακτική λύση” τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι “έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων δεύτερης γενιάς που είναι παρασκευασμένα έτσι που να αντιμετωπίζουν και τις μεταλλάξεις. Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο, δεν ισχύει και όσοι το επικαλούνται είναι λάθος”.

Ειδικά για την “αθηναϊκή μετάλλαξη”, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι: “η μετάλλαξη που εμφανίζεται στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν όμως τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης και καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη”.

Σαρηγιάννης: Να πάρουμε άμεσα στοχευμένα μέτρα

Τον προβληματισμό του για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορονοϊού και κυρίως για τη λεγόμενη “αθηναϊκή μετάλλαξη” διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σε δηλώσεις του στον Real Fm 107,1, ο κ. Σαρηγιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες λέγοντας ότι “αν δεν προσέξουμε στο να σταματήσουμε τη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών. Είναι κρίσιμο αυτό” και υπογράμμισε την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην “αθηναϊκή μετάλλαξη” που εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας. “Μπορεί να πάρει κανείς στοχευμένα μέτρα, άμεσα. Εφόσον είναι μία συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο και μπορούμε περίπου να ορίσουμε το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα να κάνουμε στοχευμένο εμβολιασμό σε αυτές τις ομάδες. Να χρησιμοποιήσουμε τον εμβολιασμό σαν ένα επιθετικό μέτρο όχι σαν ένα μέτρο προστασίας, μόνο. Ως ένα μέτρο που θα σταματήσει τη διασπορά ενός τέτοιου στελέχους, το οποίο και αυτό είναι πιο γρήγορο”, είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο φόβος για πισωγύρισμα υπάρχει.

Εξάλλου, στην τελευταία ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, που παρουσίασε το enikos.gr σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του υπογραμμίζουν ότι “για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων για οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές/αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή ώστε να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την υπερμετάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών εκεί όπου συμβαίνει κατά το μάλλον”. Προτείνουν, δε, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ την ανάλυση για τα κρούσματα της Κυριακής (16/5/2021)

Παρασκευής: Έχει τα χαρακτηριστικά διαφυγής από την υπάρχουσα ανοσία – Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα

Στο ζήτημα της “αθηναϊκής μετάλλαξης” αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Παρασκευής, αν. καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ. Αρχικά, ο κ. Παρασκευής σημείωσε μιλώντας στο mega ότι “δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι πιο μολυσματικό” και συμπλήρωσε ότι “ενδεχομένως να αφορά ένα απλό φαινόμενο το οποίο διασπείρεται σε πιο κλειστές ομάδες πληθυσμού”.

“‘Έχει μία μετάλλαξη η οποία ελαφρώς είναι ανησυχητική γιατί έχει τα χαρακτηριστικά διαφυγής από την υπάρχουσα ανοσία, παρόλα αυτά δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί απ’ όσο γνωρίζουμε από τα άλλα στελέχη τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και έναντι αυτής της μετάλλαξης”, είπε στη συνέχεια ο καθηγητής.

Μαγιορκίνης: “Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι”

Στη μετάλλαξη Β1.1.318 του κορονοϊού, την αποκαλούμενη και ως “αθηναϊκή μετάλλαξη”, είχε αναφερθεί και ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της 7ης Μαΐου. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είχε πει πως “το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή. Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το 10% που, από ό,τι είδα, αναφέρεται σε διάφορα σημεία, δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων. Δεν είναι δηλαδή ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται”.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε σημειώσει ότι “δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και η αφρικάνικη, στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική” και κατέληξε λέγοντας ότι Χρειάζεται χρόνος, το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ