Συνεδριάζουν οι ειδικοί – Στο επίκεντρο η επανεκκίνηση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων – Οι τελευταίες πληροφορίες

Το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται κάτω από τη μονάδα, ωστόσο τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της χώρας φτάνει τους 4.300. Οι ειδικοί εκτιμούν όμως ότι με όπλο τα self test και τη θωράκιση που προσφέρει ο εμβολιασμός μπορούν να ανοίξουν κάποιες ακόμη δραστηριότητες.

Στη σημερινή συνεδρίαση μετέχει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα επανεκκινήσουν δραστηριότητες του Πολιτισμού, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει στους ειδικούς την επαναλειτουργία των μουσείων στις 14 Μαΐου, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 του μήνα. Επίσης, η κυβέρνηση θα προτείνει το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων στις 21 Μαΐου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα το άνοιγμα των θεάτρων και την άρση της απαγόρευσης διεξαγωγής συναυλιών. Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τους κινηματογράφους, η πρόταση δεν περιλαμβάνει το άνοιγμα κλειστών αιθουσών και multiplex.

“Για τα μουσεία η πρότασή μας είναι με περιορισμούς στην πληρότητά τους να έχουν προτεραιότητα στο άνοιγμα από την άλλη Παρασκευή στις 14 Μαΐου, γιατί δεν υπάρχει συνεχής ροή κόσμου και είναι ασφαλή” δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο κ. Γιατρομανωλάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Στο ερώτημα εάν είναι δυνατόν να ανοίξουν τα θερινά σινεμά και τα θέατρα πριν από τις 21 Μαΐου είπε ότι “υπάρχουν τρία ζητήματα: Η πληρότητα που θα καταστήσει τους κινηματογράφους βιώσιμους. Τα θερινά σινεμά κάνουν δύο προβολές, ο χρονικός περιορισμός όμως στις 23:00 πέφτει πάνω στη δεύτερη προβολή, οπότε πρέπει να εξετάσουμε το κομμάτι αυτό του περιορισμού. Η διανομή των ταινιών”.

“Η επόμενη δραστηριότητα είναι στις 28 Μαΐου και έχει να κάνει με αυτό που λέμε θέαμα και ακρόαμα με την προϋπόθεση ότι μιλάμε πάντα για ανοιχτούς χώρους συνέχισε ο υφυπουργός Πολιτισμού ο οποίος ειδικά για τις συναυλίες είπε “μιλάμε πάντα για καθήμενους”, ενώ σε ερώτηση εάν εξετάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου υποβάλλονταν σε τεστ οι θεατές λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε: “προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για τα self test πριν την έναρξη. Έχουμε κάνει συζητήσεις με ανθρώπους των επιχειρήσεων των συναυλιών. Πρέπει να δούμε και με τους διοργανωτές και με τους γιατρούς, αν μπορεί να γίνει σε μεγάλη κλίμακα” ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι “η πληρότητα στα σινεμά και στα θέατρα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τους εμβολιασμούς”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι ειδικοί φαίνεται να δίνουν το “πράσινο φως” για το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αποστάσεις που θα τηρούνται και η ποσόστωση επί της συνολικής χωρητικότητας για τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται στους χώρους. Επίσης, οι περισσότεροι επιστήμονες της Επιτροπής εμφανίζονται θετικοί για το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων, αρκεί αυτό να γίνει με αυστηρά μέτρα προστασίας, μάσκα και αποστάσεις. Πιο επιφυλακτικοί είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για την επαναλειτουργία των θεάτρων, ενώ για αργότερα φαίνεται να πηγαίνουν οι συναυλίες. Όπως ανέφερε η δημόσια τηλεόραση παρότι το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των συναυλιών βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα, οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως πρέπει να το εξετάσουν σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εισηγηθούν όσοι συμμετέχουν στις συναυλίες, να είναι εμβολιασμένοι.

Αθλητισμός

Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, κατατέθηκε εκ νέου από την πλευρά του Υφυπουργείου το πλήρες πλάνο επανέναρξης του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το θέμα θα συζητηθεί αργότερα σήμερα στην Επιτροπή.

“Αναμένουμε την έγκριση επανεκκίνησης συντεταγμένα και σταδιακά, πρώτα προπονήσεων, με τακτική χρήση τεστ και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα”, ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

SMS

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αποκλείεται σήμερα να αποφασιστούν αλλαγές σε σχέση με τα SMS στο λιανεμπόριο. Πάντως, διευκρινίζεται ότι ακόμη κι αν αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο, οι αποστάσεις και το όριο πελατών ανά τετραγωνικά στα καταστήματα θα παραμείνουν. Το τέλος του click away και του click inside πάντως φαίνεται πως έρχεται στις 14 Μαΐου. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, τόνισε ότι “δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15 του μήνα”. “Οι περιορισμοί για τον αριθμό των πελατών θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμα” πρόσθεσε. “Στο λιανεμπόριο τα μέτρα ήταν σκληρά και εφαρμόζονταν και δούλεψε η αγορά. Ήδη έχουμε πάρει την έγκριση της επιτροπής και αυξάνονται οι πελάτες στα μαγαζιά άνω των 500 τ.μ.” ανέφερε.

Πιθανή επίσης είναι η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και μετά τις 11 το βράδυ, καθώς και η πλήρης κατάργηση των sms ενόψει της επίσημης έναρξης του τουρισμού στις 15 Μαϊου. Τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση, θα καταρτιστεί και το πρωτόκολλο για τις οργανωμένες παραλίες που θα ανοίξουν αύριο, Σάββατο.

Ανακοινώσεις θα γίνουν στις 6 το απόγευμα, στην προγραμματισμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τι ανοίγει και πότε

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν γίνει, τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων είναι τα εξής:

Σάββατο 8 Μαΐου:

– Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

– Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου

Δευτέρα 10 Μαΐου:

– Επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες (όπως έχει ανακοινωθεί δεν θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τη συγκεκριμένη ημερομηνία).

– Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

– Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Σάββατο 15 Μαΐου:

– Ανοίγει ο τουρισμός

– Απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Δευτέρα 17 Μαΐου

– Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ