Ανακοινώσεις Χαρδαλιά για εστίαση και διαδημοτικές μετακινήσεις – Ανατροπή με την κατάργηση των SMS

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις σχετικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Στο επίκεντρο της συζήτησης των επιδημιολόγων που συνεδριάζουν σήμερα, βρέθηκαν το άνοιγμα της εστίασης, το θέμα των sms και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Με βάση τα στοιχεία που έχουν οι επιδημιολόγοι στα χέρια τους ναι μεν υπάρχει πτωτική τάση στο ιικό φορτίο στη χώρα και αυτό είναι θετικό, υπάρχουν όμως κάποιες περιοχές στις οποίες οι εστίες επιμένουν και εκεί χρειάζεται παρακολούθηση. Ωστόσο, επειδή η όποια σταθεροποίηση της πανδημίας υπάρχει, είναι με τον αριθμό των θανάτων, των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι αναγκαίο τα βήματα να γίνονται με πολλή προσοχή .

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το σίγουρο είναι ότι δεν αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του λιανεμπορίου, δηλαδή θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα ραντεβού μέσα στα καταστήματα και οι κανόνες που ισχύουν. Άρα, δεν φαίνεται να καταργείται προς το παρόν το sms στο 13032. Η κατάργησή του προσδιορίζεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου.

Επίσης, βασικό θέμα συζήτησης είναι εάν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και αν η μετάβαση στα μαγαζιά της εστίασης θα γίνεται με sms ή όχι. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, θα πρέπει να αναμένουμε τη “χαλάρωση” των sms, όχι όμως την πλήρη κατάργησή τους. Οι ειδικοί θέλουν την εστίαση να λειτουργεί με κανόνες και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να απελευθερωθεί τελείως η κινητικότητα, καθώς εκτιμούν πως αυτό σε αυτή τη φάση θα είναι μεγάλο λάθος.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, με την επανεκκίνηση της εστίασης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση σε κομμωτήριο ή σε εμπορικό κατάστημα, με εξαίρεση τα σαββατοκύριακα που είναι ελεύθερες.

Σχετικά με το μέτρο της υποχρεωτικής αποστολής SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις μας, παρότι το πιθανότερο σενάριο, λίγες ώρες πριν, ήταν η άρση του να γίνει από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές ενστάσεις από την πλευρά των επιστημόνων και η κατάργηση των μηνυμάτων πηγαίνει για αργότερα, με επικρατέστερη ημερομηνία τη 15η Μαΐου, ημέρα ορόσημο για το άνοιγμα του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό πως παρότι κυβερνητικά στελέχη δήλωναν τις προηγούμενες μέρες πως δεν θα χρειάζεται sms για να μεταβεί κάποιος σε κατάστημα εστίασης, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά ενδέχεται να ισχύσει ως μέτρο.

Ανακοινώσεις για όλα τα παραπάνω θέματα θα γίνουν στις 6 το απόγευμα οπότε και θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Στην ενημέρωση, εκτός από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ