Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Διαφαίνεται κάμψη στον αριθμό των διασωληνωμένων – Επιφυλάξεις για το άνοιγμα της εστίασης

Κάμψη στον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας της χώρας, διαπιστώνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αυτή η κάμψη, εκτιμά ότι θα εκφραστεί σύντομα και στον αριθμό των θανάτων. Οι προβλέψεις αυτές συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE που έχει αναπτύξει η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, μετά και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις προ 40 ημερών, όπου ελήφθη υπόψιν η μεγαλύτερη διασπορά των μεταλλαγμένων και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,4% (η ημερήσια τιμή την Πέμπτη ήταν 4,4%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) διαμορφώθηκε στο 0,95 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

“Η ταυτόχρονη μείωση και των δύο δεικτών, που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνει την κάμψη της ανοδικής τάσης στο σύνολο της χώρας (και κυρίως στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Θεσσαλονίκη). Η ήπια αναχαίτιση του 3ου κύματος που παρατηρείται, οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραμέτρων, οι οποίες είναι η συνέχιση του lockdown, η χρήση των self-test, η αύξηση του αριθμού των τεστ από τον ΕΟΔΥ, γεγονός που συντελεί στην απομάκρυνση από τις αλυσίδες μετάδοσης τωνασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων, η προοδευτική βελτίωση του καιρού και σε μικρότερο βαθμό η πρόοδος των εμβολιασμών, η σημασία των οποίων στον έλεγχο της πανδημίας θα αρχίσει να είναι πιο εμφανής από το τέλος του επόμενου μήνα” τονίζουν ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την πανδημία που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Η εστίαση

“Όμως, με δεδομένο το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και των Λυκείων, είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, ενώ ύψιστης σημασίας στις επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθεί η ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί. Δεδομένου ότι τελικά ο αριθμός των self-test που πραγματοποιούνται ημερησίως δεν έχει φθάσει στα επιθυμητά νούμερα στα οποία βασίζονται οι προβολές που παρουσιάζονται στην παρούσα τεχνική έκθεση μέχρι το Πάσχα, μόλις έχουμε νεότερα για τον ακριβή αριθμό τους και τη συχνότητα εκτέλεσης αυτών, θα επαναεπικαιροποιήσουμε τις προβλέψεις μας” προσθέτουν.

Η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη σημειώνει επίσης ότι στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν συρροές, οι πιθανές επιπτώσεις των οποίων θα αποτυπωθούν στις επόμενες ημέρες. Τέλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ διατυπώνει πολύ ισχυρές επιφυλάξεις για το “σχετικά πρόωρο” άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να συντελέσει σε προσωρινή αναστροφή της διαφαινόμενης σταθεροποιητικής/πτωτικής πορείας προς το τέλος του Μαΐου. “Επιπλέον πρέπει να γίνει εντελώς καθαρό ότι το πρόωρο άνοιγμα της εστίασης θα συντελέσει σε αύξηση των επαφών (και άρα της μεταδοτικότητας), και όχι σε αποσυμπίεση των εικόνων συνωστισμού που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, δεδομένου ότι η εστίαση θα δώσει την ευκαιρία αύξησης των επαφών σε ηλικιακές ομάδες που τώρα βρίσκονται εκτός των ηλικιών που συγχρωτίζονται” υπογραμμίζει.

Οι διασωληνωμένοι

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Πέμπτη ο αριθμός τους μειώθηκε σε σχέση με την Τετάρτη (822 από 831), και διαφαίνεται να έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη. “Αυτό βέβαια με την παραδοχή ότι θα συνεχίσουν να τηρούνται τα ισχύοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων self-test και δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία ανοίγματα δραστηριοτήτων υψηλού συγχρωτισμού, όπως τα mall και η εστίαση”, τονίζουν οι ειδικοί του ΑΠΘ. Όπως επισημαίνουν, ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση όπως και των θανάτων είναι αναλογικά χαμηλότερος σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τόσο λόγω των εμβολιασμών ευπαθών ομάδων, όσο και του υψηλότερου αριθμού τεστ ανίχνευσης, που συντελεί στον εντοπισμό περισσότερων ασυμπτωματικών ή ήπια συμπτωματικών κρουσμάτων. Επίσης, εκτιμούν ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυριαρχούσε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού έχουν μεγαλώσει το ποσοστό των νεότερων ηλικιών που μολύνονται με αποτέλεσμα η μέση ηλικία των μολύνσεων να έχει πέσει σημαντικά.

Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ