Lockdown: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή – Στο… τραπέζι το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Μετά την έκτακτη σύσκεψη της Τετάρτης για τον «οδικό χάρτη» επανεκκίνησης μετά το Πάσχα αλλά και για τους κανόνες για τον εορτασμό του, οι ειδικοί επανέρχονται με νέο «ραντεβού» προκειμένου να εξεταστούν μια σειρά ζητημάτων και να αξιολογηθεί εάν μπορούν να ανοίξουν κάποιες επιπλέον δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι προτάσεις που έχουν γίνει εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για άνοιγμα από τη Μεγάλη Δευτέρα των κέντρων αισθητικής αλλά και των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το θέμα του λιανεμπορίου της Θεσσαλονίκης, όπου τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι επιχειρηματίες ζητούν να λειτουργήσει με click in shop, τηρώντας βέβαια όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όσον αφορά στα malls, οι πιθανότητες να ανοίξουν είναι αρκετές και εκτός απροόπτου, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε ίσως οι λοιμωξιολόγοι εισηγηθούν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Από το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις που απασχολούν πολλούς εργαζομένους, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες και από τον ΣΕΛΠΕ που έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούσε την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι τα εμπορικά κέντρα μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Μένει να φανεί το κατά πόσο θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά οι επιστήμονες στη σημερινή συνεδρίαση.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και το εάν θα συνεχιστεί στο λιανεμπόριο το ραντεβού με click inside. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι καλό θα ήταν να διατηρηθεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα το συγκεκριμένο μέτρο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού έξω από τα καταστήματα. Οι περισσότεροι συγκλίνουν στο να επανεξεταστεί κάτι τέτοιο και η κατάργηση των sms για τις αγορές για μετά το Πάσχα.

Όπως και να έχει, σήμερα θα γίνουν εισηγήσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα θέματα ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν ανακοινώσεις στην απογευματινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Βέβαια η κυρίαρχη τάση στην Επιτροπή είναι ότι τα όποια ανοίγματα θα πρέπει να πραγματοποιούνται σταδιακά, προκειμένου να μετριάζεται ο αντίκτυπος στην κινητικότητα και ως εκ τούτου και τη διασπορά του κορονοϊού. Και αυτό καθώς η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ακόμα πολύ εύθραυστη, με τα κρούσματα να κινούνται σε υψηλά επίπεδα ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων (822 την Πέμπτη) είναι ενδεικτικό της πίεσης που υφίστανται τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ