Κορονοϊός: Σε “ασφυκτικό κλοιό” τα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης – 576 εισαγωγές σε ένα 24ωρο

«Ασφυκτικός» είναι ο… κλοιός στα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό. Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τις αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών να δοκιμάζονται καθημερινά και ειδικά στις εφημερίες όπου οι συνθήκες μοιάζουν «πολεμικές».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, με τους επιτελείς του υπουργείου Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και επιφυλακή. Ο αριθμός των διασωληνωμένων την Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, ανήλθε στους 759, ενώ συνολικά οι νοσηλευόμενοι φτάνουν στους 5.541, με τους 4.273 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.268 σε ΜΕΘ. Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ασθενείς έως τη Δευτέρα το βράδυ ήταν 2.509, με τους 392 διασωληνωμένους. Αριθμοί που καταδεικνύουν και το ότι ο κορονοϊός «δείχνει τα δόντια του» για τα καλά στην πρωτεύουσα.

Στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος νοσηλεύονται 1.332 ασθενείς εκ των οποίων οι 181 είναι διασωληνωμένοι, ενώ το μεγάλο «φορτίο» βρίσκεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Και τη Δευτέρα συνολικά οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό ξεπέρασαν τις 550, φτάνοντας τις 576 σε ένα 24ωρο και παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι πριν από μία εβδομάδα είχαν υπερβεί ακόμη και τις 600.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τη διαχείριση των ασθενών και τα «όπλα» που έχει το Σύστημα Υγείας.50 εισαγωγές στο «Γεννηματάς»

Περί τις 50 εισαγωγές covid περιστατικών έγιναν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» μιάμιση ώρα πριν από την ολοκλήρωση της εφημερίας, ενώ 10 είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, 40 υγειονομικοί στο εν λόγω νοσοκομείο νοσούν από κορονοϊό, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που είχαν εμβολιαστεί.

«Βγαίνουμε πάλι από μια δύσκολη εφημερία. Πέντε είναι τα κενά κρεβάτια που θα γεμίσουν και αυτά» δήλωσε στο MEGA η παθολόγος στη μονάδα covid του νοσοκομείου, Γεωργία Φίλιππα. Ακόμη, η γιατρός έκανε λόγο ότι οι σημερινές εισαγωγές ήταν λιγότερες από χθες, ενώ χαρακτήρισε «καθημερινότητα» το φαινόμενο να υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Επιπλέον, τάχθηκε κατά στο να μετατραπεί το «Γεννηματάς» σε νοσοκομείο covid ή «νοσοκομείο μιας νόσου» όπως το αποκάλεσε η ίδια. Τέλος, τόνισε την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ενώ κατήγγειλε ότι οι ασθενείς μετά από 1-2 μέρες νοσηλείας τους στο νοσοκομείο που εργάζεται μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές.

«Το τελευταίο διάστημα οι ασθενείς γίνονται φάκελοι και μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Έρχονται οι ασθενείς, εισάγονται στα non covid του Γεννηματάς, μένουν 1-2 μέρες, και υπάρχει μια πρεμούρα, να μετακινηθούν σε νοσοκομείο ιδιωτικό, για να μπορούν να αδειάσουν τα κρεβάτια για να υποδεχθούμε κόσμο στην επόμενη βάρδια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ