Κώστας Μπακογιάννης: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης – “Να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας”

Στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Μαζί οι δύο δήμαρχοι επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχαν συνάντηση με τον Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο.

Οι δύο δήμαρχοι αφού είχαν για αρκετή ώρα κατ’ ιδίαν συνάντηση, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε ότι “μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να χτίσουμε σχέσεις αλληλοσεβασμού” και πρόσθεσε: “Η πραγματικότητα είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι καταδικασμένες από την ιστορία να συνυπάρχουν, περισσότερα όμως ενώνουν τους λαούς μας απ’ ό,τι τους χωρίζουν. Ασφαλώς εμείς ως δήμαρχοι πόλεων δεν ασκούμε εθνική πολιτική, αλλά μπορούμε από τη θέση μας να βοηθήσουμε πολλά πράγματα και να μοιραζόμαστε κοινές ευαισθησίες. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, στο δικό μας επίπεδο και από τα κάτω προς τα πάνω να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις επικοινωνίας, γέφυρες αλληλοκατανόησης και γέφυρες φιλίας”.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο ο οποίος επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον κ. Μπακογιάννη: “Το Πατριαρχείο μας πάντοτε αισθάνεται ότι είναι μια γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών, και είναι η γέφυρα φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης για την ευτυχία των κατοίκων των δύο πόλεων και των δύο χωρών. Μ’ αυτό το πνεύμα κύριε δήμαρχε σας καλωσορίζω με εγκαρδιότητα και σας ευχόμεθα πολλή δύναμη στο πολυεύθυνο έργο το οποίο έχετε στη μεγάλη πόλη των Αθηνών”.

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: “Είναι πραγματικά ευλογία για την Κωνσταντινούπολη ότι είναι η αδιαπραγμάτευτη έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι ένα δώρο της ιστορίας, ένα δώρο της ιστορίας το οποίο ενισχύει τη συνομιλία των πολιτισμών, ενδυναμώνει τις διαθρησκευτικές σχέσεις και εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη των λαών”. Από την πλευρά του ο Εκρέμ Ιμάμογλου σημείωσε: “Ελπίζω όλοι μαζί να καταφέρουμε, να μπορέσουμε να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της γέφυρας αυτής μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αθήνας, όπου θα είναι γεμάτη από καλά και όμορφα συναισθήματα όπως προανέφερε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ