Κορονοϊός: Νέα αύξηση κρουσμάτων – Τι θα ανακοινωθεί – Όλα τα σενάρια για τα νέα μέτρα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς για άλλη μια μέρα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δεν είναι ενθαρρυντικά. Αντίθετα είναι πολύ ανησυχητικά. Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με χθες, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 2.500. Yπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ανακοινώθηκαν 2.353 κρούσματα.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για βαρύ επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδίως στην Αττική. Εξάλλου, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων οι οποίοι την Τρίτη έφτασαν τους 422, με το σύστημα υγείας πλέον να δέχεται αφόρητη πίεση ιδίως στο Λεκανοπέδιο. Στις 6 το απόγευμα θα γίνουν έκτακτες ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Οι εισηγήσεις των ειδικών

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάσχεση της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν τα μέτρα να είναι ενισχυμένα στις περιοχές στις οποίες το επιδημιολογικό φορτίο είναι πιο βαρύ, ανάμεσά τους και η Αττική. Για το Λεκανοπέδιο υπάρχουν διάφορα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται περιορισμοί στον κωδικό 4 που ισχύει για παροχή βοήθειας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατάχρηση στην αποστολή του. Το ίδιο ισχύει για το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ο οποίος αφορά στη σωματική άσκηση και τη βόλτα για κατοικίδιο. Μελετάται δηλαδή να ισχύει μόνο για πεζούς, προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε ό,τι αφορά τον κωδικό “2” που αφορά στη μετακίνηση σε καταστήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης (όπως το σούπερ μάρκετ), υπάρχει η σκέψη να μπει περιορισμός χιλιομετρικής απόστασης, με βάση τον τόπο κατοικίας, ενώ ένα δεύτερο σενάριο θέλει να εξετάζεται η απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός δήμου.

Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί πως οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι, όπως αυξημένα θα είναι και τα τεστ σε βιομηχανικούς χώρους και χώρους εργασίας. Εκεί δηλαδή όπου η τηλεργασία δεν είναι εφικτή σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική τα Σαββατοκύριακα. Δηλαδή να μην ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, αλλά από τις 9 το βράδυ όπως και τις καθημερινές. Ακούγεται πάντως και το ενδεχόμενο να ξεκινά από τις 7 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Τέλος, στο τραπέζι, βρίσκεται και η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα λαμβάνουν υπόψιν την κόπωση των πολιτών, η οποία θεωρείται δεδομένη μετά τα διαδοχικά lockdown, ενώ από την κυβέρνηση εκπέμπεται το μήνυμα πως δεν μπορεί να παραλύσει ξανά ο παραγωγικός ιστός της χώρας .Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια λόγω της Τσικνοπέμπτης.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς θα χαρακτηριστεί ως περιοχή όπου πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης, υπάρχουν και άλλες περιοχές – Αχαΐα, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη – που προβληματίζουν και σε αυτό έχει συμβάλλει το γεγονός πως πλέον εντοπίζεται μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται να μπουν στο “βαθύ κόκκινο” Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αργολίδα, Χίος, Σάμος, Θεσπρωτία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία. Ήδη βρίσκονται σε πολύ αυξημένο επίπεδο συναγερμού Αττική, Αχαΐα, Εύβοια, Αρκαδία.

Όπως φαίνεται πάντως τελικά δεν επιλέχθηκε η λύση του γενικού lockdown σε όλη τη χώρα και τα μέτρα που αναμένουμε τελικά θα είναι στοχευμένα στις επιβαρυμένες περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί εισηγούνται το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων.

Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν στην περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μεταβολές της τάξεως +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη και την ομάδα του, την ανάλυση των οποίων δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο. Με βάση τα στοιχεία που είχε διαθέσιμα μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, πλέον προβληματίζουν πέρα από την Αττική, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Θάσος, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Φθιώτιδα, η Λάρισα, τα Γρεβενά, η Χίος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. “Προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιδημιολογική παρατήρηση στα Ιωάννινα και την Ημαθία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η Θεσσαλονίκη, στην οποία ενώ οι προβλέψεις με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν ήταν απαισιόδοξες, με βάση και το σημερινό αριθμό κρουσμάτων, ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και αντίστοιχης αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους που δημοσιεύει το enikos.gr ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ