Απομακρύνεται το σενάριο για καθολικό lockdown: Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι – Οι τελευταίες πληροφορίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάσχεση της πανδημίας, καθώς τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους είναι πολύ ανησυχητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι θα προτείνουν τα μέτρα να είναι ενισχυμένα στις περιοχές στις οποίες το επιδημιολογικό φορτίο είναι πιο βαρύ, ανάμεσά τους και η Αττική. Για το Λεκανοπέδιο υπάρχουν διάφορα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται περιορισμοί στον κωδικό 4 που ισχύει για παροχή βοήθειας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατάχρηση στην αποστολή του. Το ίδιο ισχύει για το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ο οποίος αφορά στη σωματική άσκηση και τη βόλτα για κατοικίδιο. Μελετάται δηλαδή να ισχύει μόνο για πεζούς, προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί πως οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι, όπως αυξημένα θα είναι και τα τεστ σε βιομηχανικούς χώρους και χώρους εργασίας. Εκεί δηλαδή όπου η τηλεργασία δεν είναι εφικτή σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική τα Σαββατοκύριακα. Δηλαδή να μην ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, αλλά από τις 9 το βράδυ όπως και τις καθημερινές. Τέλος, στο τραπέζι, βρίσκεται και η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα λαμβάνουν υπόψιν την κόπωση των πολιτών, η οποία θεωρείται δεδομένη μετά τα διαδοχικά lockdown, ενώ από την κυβέρνηση εκπέμπεται το μήνυμα πως δεν μπορεί να παραλύσει ξανά ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον Βασίλη Κικίλια και τον Νίκο Χαρδαλιά, θα ισχύσουν από το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια λόγω της Τσικνοπέμπτης.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς θα χαρακτηριστεί ως περιοχή όπου πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης, υπάρχουν και άλλες περιοχές – Αχαΐα, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη – που προβληματίζουν και σε αυτό έχει συμβάλλει το γεγονός πως πλέον εντοπίζεται μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Όπως φαίνεται πάντως απομακρύνεται το σενάριο του γενικού lockdown σε όλη τη χώρα και τα μέτρα που αναμένουμε τελικά θα είναι στοχευμένα στις επιβαρυμένες περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί θα εισηγηθούν το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων.

Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν στην περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μεταβολές της τάξεως +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ