Καπραβέλος στον Realfm 97,8: Να μην ξαναζήσουμε τον ίδιο εφιάλτη – Τα σχολεία πρέπει να κλείσουν

Ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, έκρουσε το “καμπανάκι” του κινδύνου για τα επιδημιολογικά δεδομένα, τονίζοντας πως λόγω της υπερκινητικότητας που έχει δημιουργηθεί με το άνοιγμα των σχολείων, ο μόνος τρόπος να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς, είναι να κλείσουν τα σχολεία και να συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση οι μαθητές.

“Ζήσαμε έναν εφιάλτη τον Νοέμβριο, ο οποίος μας στοιχειώνει πραγματικά και αυτή τη στιγμή καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα.” δήλωσε Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. “Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο και οι ΜΕΘ δεν πιέζονται. Έχουμε έναν ρυθμό αριθμό αύξησης των εισαγωγών και μάλιστα νέων, αυτό μας προβληματίζει. Νέων με συμπτωματολογία που είναι αποτέλεσμα αυτού που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης με την αύξηση κατά 40-50% του ιικού φορτίου στα λύματα. Έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε τις στιγμές του τέλους του Οκτωβρίου. Βλέποντας την κινητικότητα και τον μη έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και επειδή εμείς στην εντατική αν δεν προλάβουμε, χάνουμε τον ασθενή, είμαστε υπέρ της τακτικής και του προλαμβάνειν” πρόσθεσε.

“Θέλουμε πραγματικά να μην ξαναζήσουμε τον ίδιο εφιάλτη. Είναι ανησυχητικά τα επιδημιολογικά στοιχεία στην πόλη μας” υπογράμμισε.

“Δεν είμαι υπέρ της αυστηροποίησης των ελέγχων, θέλω και θέλουμε αυστηροποίηση των μέτρων. Κάποια πράγματα πρέπει να επανεξεταστούν. Η οικονομία πραγματικά υποφέρει, αυτό που βλέπουμε με την μεγάλη κινητικότητα λόγω του ανοίγματος των σχολείων μας προβληματίζει αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορούμε ως κοινωνία με κάποιο τρόπο να το αναπληρώσουμε αργότερα. Αυτό που δεν αναπληρώνεται είναι η ανθρώπινη ζωή” τόνισε.

“Χαλαρώσαμε χωρίς να αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ανοίξαμε με τον ίδιο συνωστισμό στα σχολεία, με τις ίδιες ώρες διδασκαλίας, χωρίς απομόνωση κρουσμάτων. Όλη αυτή η υπερκινητικότητα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή μας προβληματίζει γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς. Από την άλλη είναι τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, δεν υπάρχει διάθεση εμβολίων, αυτό μας τρομοκρατεί. Αυτό θα αυξήσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα πιέσει το ΕΣΥ, τα είδαμε τον Νοέμβριο αυτά” περιέγραψε.

“Η εκπαίδευση μπορεί να αναπληρωθεί ενώ η οικονομία δύσκολα ανακάμπτει και αυτό το σέβομαι. Να αυστηροποιήσουμε στην αγορά τους ελέγχους με μικρό αριθμό πελατών, με click away, με συνεχόμενα τεστ, παρά να κλείσουμε τα πάντα. Αν χάσουμε τον έλεγχο της πανδημίας, θα αναγκαστούμε τότε να τα κλείσουμε όλα” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ