Κορονοϊός: Φονικός ο Νοέμβριος, με 240 νεκρούς σε 10 μέρες – Πώς φτάσαμε στους 40 θανάτους το 24ωρο

Μεγαλώνει δραματικά η λίστα των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς πλέον οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 866. Πολλοί θεωρούσαν ότι ο πιο φονικός μήνας θα ήταν ο Οκτώβριος, καθώς από την 1η έως τις 31 του προηγούμενου μήνα είχαν καταγραφεί 235 θάνατοι, όσοι δηλαδή από την αρχή της πανδημίας μέχρι τα μέσα Αυγούστου Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 30 Σεπτεμβρίου οι θάνατοι ήταν 391 ενώ έναν μήνα μετά, στις 31 Οκτωβρίου είχαν φτάσει τους 626. Ωστόσο, τον Νοέμβριο η αύξηση των θανάτων είναι αλματώδης, ως επακόλουθο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και κυρίως της μόλυνσης ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Το ημερολόγιο δείχνει 10 Νοεμβρίου 2020 και ήδη, μέσα σε μόνο δέκα μέρες, έχουμε 240 θανάτους, δηλαδή περισσότερους θανάτους, ακόμη και από ολόκληρο τον Οκτώβριο, που έως τώρα θεωρούσαμε πως ήταν ο χειρότερος όσον αφορά στην απώλεια ζωών. Αναλυτικά οι θάνατοι ανά ημέρα τον Νοέμβριο:

* Στις 5 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 29 θανάτους. Όμως στην ενημέρωση της 6ης Νοεμβρίου υπήρξε διόρθωση με την οποία έκανε λόγο για ορθή επανάληψη δήλωσης θανάτου από το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, με συνέπεια οι νεκροί στις 5/11 να είναι 28 και όχι 29.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης είχε προειδοποιήσει την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένεται ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες, όπως και δυστυχώς συνέβη. Δίνοντας έμφαση στα ηλικιακά χαρακτηριστικά των διαγνώσεων, είχε πει οι νέοι 19-39 είχαν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού και ακολουθούσε η ηλικιακή ομάδα 40-65 που πλησίασε και αυτή τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Ο κ. Μαγιορκίνης είχε επισημάνει ότι ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, οι οποίες είχαν ξεπεράσει τις 150 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αποτελεί τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, με τη μεγαλύτερη θνητότητα. «Μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει να δώσουμε στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κεντρικών ηλικιακών ομάδων, δηλαδή μεταξύ του 40 – 65 και 65 και άνω, γιατί οι 45 έως 65 είναι η δεύτερη ηλικιακή ομάδα που δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας έχοντας και τη δεύτερη μεγαλύτερη θνητότητα» είχε τονίσει ο επίκουρος καθηγητής.

Αντίστοιχα, στην ενημέρωση της Δευτέρας, αναφερόμενος στα ηλικιακά χαρακτηριστικά, σημείωσε, ότι «η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα. Δηλαδή 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σχετικά σταθεροποιημένες, ενώ οι ηλικίες των 65 plus παρουσίασαν μια μικρή σχετική αύξηση». Σε αυτή την τελευταία αυτή φράση είναι που πρέπει να σταθεί κανείς, καθώς το γεγονός ότι νοσούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οδηγεί και σε αύξηση των νεκρών.

H θνητότητα στην Ελλάδα

Στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση, ποσοστό εξαιρετικό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, δήλωσε σήμερα η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας “Οι ΜΕΘ δεν είναι μονάδες στις οποίες ο άρρωστος μπαίνει για να καταλήξει αλλά για να βγει υγιής και να προσφέρει και πάλι στην κοινωνία”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση”.

“Υπάρχει ποσοστό ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε” είπε η κ. Κοτανίδου αλλά επισήμανε ότι σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα “το ποσοστό είναι εξαιρετικό”, δηλαδή “έχουμε μια θνησιμότητα στις ΜΕΘ ασθενών που είναι πάρα πολύ βαριά” και ανέφερε ότι η θνητότητα είναι γύρω στο 35%-37%, “ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα” και αυτό “το οφείλουμε στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ