Κορονοϊός: “Έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα” – Πότε θα κορυφωθεί η επιδημία, πότε θα αρθεί το lockdown

“Καμπανάκι” για τα sms και τις μετακινήσεις, εν μέσω lockdown, χτύπησαν η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, το απόγευμα της Δευτέρας, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, απάντησαν στο ερώτημα πότε θα γίνει άρση του lockdown ή έστω ορισμένων από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, να προειδοποιεί ότι “έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα” και ότι τις επόμενες ημέρες αναμένουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε από την πλευρά του, ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει κορύφωση της επιδημίας. Η κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων “θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρά θα πάρει ο κόσμος το lockdown, είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη”, είπε και συμπλήρωσε πως για τα στοιχεία για τη θνησιμότητα θα εξαρτηθούν από τη διείσδυση του ιού στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ενώ εκτίμησε ότι “λογικά μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα δούμε την κορύφωση της επιδημίας”.

Αναμένεται αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ

Το δεύτερο lockdown ήταν επιβεβλημένο λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως των πιο σκληρών δεικτών δηλαδή, του αριθμού των διασωληνωμένων και των ασθενών που καταλήγουν, οι οποίοι δυστυχώς υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπογράμμισε πως η βασική διαφορά από το πρώτο lockdown, είναι ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη από τους περιορισμούς και ταυτόχρονα “όλοι έχουμε καταλάβει ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί να έχουμε ξανά νέα μέτρα λίγες εβδομάδες αργότερα”. Σύμφωνα με την ίδια, “φαίνεται ότι από τον καθένα ξεχωριστά αλλά και απ’ όλους μαζί εξαρτάται πως θα ζήσουμε φέτος τις γιορτές, αλλά και το 2021” και πρόσθεσε πως εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν απ’ όλους αναμένεται μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μείωση των νέων κρουσμάτων. Στη συνέχεια, περιέγραψε, θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών. “Αντίθετα δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αφού η διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Και δυστυχώς αναμένουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες”, συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Έμφαση έδωσε η κ. Παπαευαγγέλου στη συνέχιση της ιατρικής παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων. Τα τακτικά ιατρεία παραμένουν ανοιχτά και διαβεβαίωσε ότι τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και οι πολίτες δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους. Ανέφερε ότι από την προηγούμενη άνοιξη πολλά είναι τα παραδείγματα για ομάδες ασθενών με υποκείμενα νοσήματα που απέφευγαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους με το φόβο μη κολλήσουν Covid-19. Αναφέρθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος, στο κέντρο του Λονδίνου, αυξήθηκαν σημαντικά οι επιπλοκές κύησης επειδή οι γυναίκες φοβόντουσαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Ως παιδίατρος έκανε έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται το γιατρό τους για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών και την έγκαιρη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού.

Είναι κριτήριο ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων για το άνοιγμα της αγοράς;

Οι συμμετέχοντες στην ενημέρωση κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να φτάσουν τα κρούσματα σε έναν τριψήφιο αριθμό προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μία ποιοτική ανάλυση όλων αυτών των κρουσμάτων, σε ποιες περιοχές είναι, ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, τι προκύπτει από την ιχνηλάτηση, τι μετακινήσεις έχουν, τι cluster μπορούν να δημιουργήσουν ή όχι, αν τα cluster τους είναι στεγανοποιημένα. “Το να πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό είναι μία ανάσα στο σύστημα, δημιουργεί μία ελπίδα ότι πάνε όλα καλά, αλλά θα πρέπει να γίνει ποιοτική ανάλυση”, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για να συμπληρώσει: “Το καλύτερο θα ήταν να μην μιλάμε για νούμερα, να μιλάμε για μια κατάσταση ύφεσης, που η κύρια αγωνία μας θα είναι κατά πόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ή όχι, αν η μείωση σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εκλαμβάνεται ως μία μείωση που θα βοηθήσει το εθνικό σύστημα να μην πιέζεται σε επίπεδο διασωληνωμένων και ΜΕΘ αλλά και των συνανθρώπων μας που φεύγουν από αυτόν τον ιό. Αυτή είναι η αίσθησή μας σαν επιχειρησιακή προσέγγιση και σε σχέση με τις ιχνηλατήσεις που γίνονται καθημερινά”.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι προφανώς αυτό που οδήγησε στο lockdown είναι η πίεση στο ΕΣΥ για να προσθέσει ότι “αυτό πρέπει να δούμε σε πρώτη φάση και κυρίως τα τοπικά χαρακτηριστικά”, ενώ η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε τα στοιχεία από άλλες χώρες, τονίζοντας ότι πρόκειται για μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα μέτρα αποδίδουν. “Υπάρχει η ελπίδα ότι θα βελτιωθούν οι δείκτες και έτσι θα μπορέσουμε να άρουμε σταδιακά κάποια μέτρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες”, είπε.

Ανησυχία για όσους έφυγαν από την Αθήνα, “καμπανάκι” για τα SMS και τις μετακινήσεις

Η κ. Παπαευαγγέλου έστειλε μήνυμα στη συνέχεια, ότι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα σήμερα έχει γίνει κατανοητή από τους περισσότερους, ωστόσο πρέπει όλοι να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας σε κάθε συναναστροφή μας προκειμένου να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Είναι ενθαρρυντικό πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει συνειδητοποιήσει ότι η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας. Απευθυνόμενη σε όσους έφυγαν από την Αττική για την επαρχία συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς, όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων σε επαρχιακές πόλεις και θύμισε ότι η χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους είναι επιβεβλημένη.

Την ανάγκη για ”περιορισμό των μετακινήσεων” επισήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους λόγους και τόνισε ότι “δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι μετακινήσεις είναι κατ’ εξαίρεση και μόνο”. “Κάθε προσπάθεια κατάχρησης της δυνατότητας αυτής μας απομακρύνει από την επίτευξη του κοινού μας στόχου και μας υποχρεώνει, μας φέρνει πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν”, σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι “μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, συνεχίζοντας να δείχνουμε την ίδια επιμονή, την υπευθυνότητα αλλά και την αλληλεγγύη που δείξαμε και στην πρώτη φάση”.

Χαρακτήρισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας “πολύ πιο έντονο από το πρώτο”, κάτι που, όπως είπε, “μαρτυρά τόσο η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων”. Σημείωσε δε ότι και αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός “θέλησε να κινηθούμε γρήγορα και να πάρουμε μέτρα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Γιατί η εμπειρία της άνοιξης έχει δείξει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να περιοριστεί η πανδημία και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό, όπως και την Άνοιξη, πρέπει να τηρούμε, να εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα, ώστε αυτά να αποδώσουν και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές”.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η μετακίνηση για ψάρεμα ή κυνήγι δεν επιτρέπεται, καθώς δεν υπάρχει καμία κατ’ εξαίρεση μετακίνηση που να δικαιολογεί την κίνηση είτε για κυνήγι είτε για ψάρεμα. Ωστόσο, όπως είπε, δρομολογείται τις επόμενες μέρες σχετική ρύθμιση ώστε η ισχύς των αδειών κυνηγιού να επεκταθεί για ένα επιπλέον έτος ώστε να μην χρειάζεται η ανανέωσή της του χρόνου και οποιαδήποτε περαιτέρω δαπάνη για τις σχετικές άδειες και την ανανέωσή τους.

Ερωτηθείς πώς μπορούν να μετακινούνται τα ζευγάρια που συζούν ή συγκατοικούν ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι όσοι συγκατοικούν ο καθένας δηλώνει είτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη μόνιμη κατοικία του είτε στο Ε1, άρα αν ο καθένας έχει μαζί του ένα τέτοιο αντίγραφο δεν υφίσταται οποιοδήποτε ζήτημα γιατί αποδεικνύεται η ίδια μόνιμη κατοικία.

Πρόστιμο για τη χρήση ασπίδων

Ερωτηθείς για τη χρήση της ασπίδας ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η ασπίδα δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο τη μάσκα. “Δεν είναι καθόλου ασφαλής σε σχέση με τις δυνατότητες που μας παρέχει μία μάσκα. Ως εκ τούτου η χρήση των ασπίδων δεν θεωρείται χρήση μάσκας και υπόκειται στη διαδικασία του προστίμου. Παρά ταύτα υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν χρόνια νοσήματα που αφορούν σε άσθμα και σε κάποια άλλα θέματα που συνοδεύουν τον άνθρωπο που θα ελεγχθεί για τη χρήση της ασπίδας και εκεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πιο επιεικείς”, σημείωσε ενώ απηύθυνε ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται οι ασπίδες και κάλεσε τους πολίτες να υιοθετήσουν όλοι τη μάσκα τις επόμενες μέρες για να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα.

Τι είπαν για το εμβόλιο της Pfizer

Με τις ανακοινώσεις της Pfizer για τοεμβόλιο κατά του κορονοϊού ξεκίνησε την ενημέρωσή του ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι το εμβόλιο “έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%, έπειτα από δύο δόσεις που έχουν μεταξύ τους διαφορά τρεις εβδομάδες. Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 43.538 εθελοντές σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας. Η ανάλυση αξιολόγησης σε 94 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του Covid-19 σε εθελοντές της κλινικής δοκιμής. Με αυτά τα δεδομένα η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις είναι ακόμη τεράστιες, έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε, επεσήμανε ο καθηγητής και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα τόσο παγκοσμίως, όσο και ειδικότερα στην Ευρώπη και ακολούθως στην Ελλάδα. Κλείνοντας την ενημέρωσή του ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και πάλι στο εμβόλιο της Pfizer υπογραμμίζοντας ότι “Οι ανακοινώσεις του εμβολίου μας δίνουν ένα σαφέστατο φως στο τούνελ της επιδημίας ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την επιδημιολογική κατάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στην επάνοδο στην κανονικότητα, δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, σταδιακά, και ακόμη έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε”.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε: “Η ΕΕ για λογαριασμό όλων των κρατών μελών διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρείες που τα αναπτύσσουν και τα παράγουν. Η συμφωνία που είδε το φως της δημοσιότητας με την Pfizer και την ΕΕ είναι η τέταρτη αυτού του είδους, η χώρας μας συμμετέχει και στις τέσσερις συμφωνίες. Θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer. Τις επόμενες μέρες θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της εταιρείας. Το εμβόλιο είναι σε διαδικασία έγκρισης, από τη στιγμή που πάρει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, θα ξεκινήσει η διάθεσή του. Είναι πολύ σημαντικό ότι πετυχαίνουμε την ίδια στιγμή που θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη, θα διατεθεί και στην Ελλάδα. Περιμένουμε την οριστική υπογραφή της συμφωνίας σε ό,τι έχει να κάνει με τις ποσότητες και τα χρονοδιαγράμματα διάθεσης της του εμβολίου. Όμως πράγματι η συμφωνία είναι για 200 εκατ. δόσεις σε επίπεδο ΕΕ”.

Τι απάντησε ο Μαγιορκίνης για το αν έχει εντοπιστεί μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα

Ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της μετάλλαξης του κορονοϊού και το αν το μεταλλαγμένο στέλεχος “cluster 5” έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, δέχτηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, που έγινε τη Δευτέρα.

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημείωσε ότι “όσον αφορά αυτό το στέλεχος δεν έχουμε κάποια δημοσίευση που έχει περάσει από επιστημονική κρίση και υπάρχουν κάποιες αναφορές που αυτή τη στιγμή δεν έχουν περάσει από έλεγχο επιστημονικό” για να συμπληρώσει: “Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι πρωτοφανές όταν ένας ιός περνάει από τον άνθρωπο σε ένα ζώο ή ακόμη και σε μία κυτταρική καλλιέργεια, σε αυτή τη φάση παίρνει κάποιες μεταλλάξεις ‘μεταβολής και προσαρμογής’ στις καινούργιες συνθήκες”.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι “δεν έχουμε δει εκτεταμένα κατά πόσο αυτές οι μεταλλάξεις έχουν σημασία” και πρόσθεσε “προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές γι’ αυτές στην Ελλάδα και θα πρέπει να είμαστε λιγάκι υπομονετικοί για να δούμε τι σημαίνει αυτή η μετάλλαξη και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ