Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ – Τι λένε πανεπιστημιακοί που έπεσαν θύματα βίας – ΒΙΝΤΕΟ

Τέλος στη βία ζητούν συνάδελφοι του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) μετά την επίθεση που δέχτηκε αυτός. Η Σύγκλητος αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος για το διάστημα 2-6 Νοεμβρίου, “ως πρώτη ελάχιστη αντίδραση της κοινότητάς του στην νέα αυτή βίαιη και έκνομη ενέργεια που τραυματίζει το κύρος του Ιδρύματος ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού δημόσιου Πανεπιστημίου”.

Η επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ θυμίζει παλαιότερες άγριες επιθέσεις που έχουν δεχθεί στο παρελθόν Πανεπιστημιακοί καθηγητές από βίαιες εξωπανεπιστημιακές ομάδες. Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου και βουλευτής της ΝΔ, είπε στον ΑΝΤ1 πως “είναι κατά κανόνα εξωπανεπιστημιακοί και αρέσκονται να ακούν βία. Υπ’ αυτήν την έννοια πιστεύω ότι το μέτρο του ελέγχου εισόδου θα περιόριζε κατά πολύ το πρόβλημα”. Ο Άγγελος Συρίγος δέχτηκε επίθεση τον Φεβρουάριο του 2017 από τρεις αγνώστους μέσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όταν τους έκανε παρατήτηση γιατί έγραφαν συνθήματα στους τοίχους της σχολής. Ο καθηγητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και του έγιναν ράμματα στο κεφάλι.

Επίσης, η Μαρίζα Φουντοπούλου, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ σημείωσε “έγινα πάρα πολλές φορές θύμα προπηλακισμών, εξυβρίσεων, καθημερινού χλευασμού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης, παρέμβασης και τιμωρίας ακόμη αν χρειαστεί”.

Τον Οκτώβριο του 2006 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γραφείο του τότε πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του εκσφενδόνισαν στο πρόσωπο τούρτα ποτισμένη αρσενικό. Πριν από τρία χρόνια κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά και περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά την καθηγήτρια Μαίρη Μπόση ενώ ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, έφθασε στο νοσοκομείο με τραύματα σχεδόν σε όλο του το σώμα όταν τόλμησε να σταθεί απέναντι σε ομάδες εισβολέων: “Με χτύπησαν, με έσπρωξαν, έπεσα προς τα πίσω, έπαθα μια βαριά θλάση στον αυχένα, η κίνηση που γίνεται για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων είναι μια προσπάθεια που υπάρχει από παλιά. Μακάρι να ευοδώσει”.

Υπενθυμίζεται πως ομάδα περίπου 15 ατόμων, με κουκούλες, εισέβαλε το πρωί της περασμένης Πέμπτης στο γραφείο του πρύτανη και προξένησε φθορές σε έπιπλα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Στη φωτογραφία που ανέβηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο πρύτανης απεικονιζόταν με περασμένη στον λαιμό του μια ταμπέλα, στην οποία αναγραφόταν «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη οι άγνωστοι δράστες των αδικημάτων που διαπράχθηκαν στο γραφείο του πρύτανη επικηρύχθηκαν με 100.000 ευρώ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών που κινούνται σε τρεις άξονες – φύλαξη, πρόσβαση, αυστηροποίηση ποινών – και αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας σε δημόσια Πανεπιστήμια. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες:

Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Το δεύτερο αφορά την αναβάθμιση συνολικά των μέτρων ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

Και το τρίτο αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ