Σεισμός 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου – Δύο νεκρά παιδιά, 19 τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο νησί

Τραγικές είναι οι εξελίξεις στη Σάμο, λόγω του ισχυρότατου σεισμού, έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και τα τουρκικά παράλια.

Δύο παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι, ηλικίας 17 και 15 ετών. Και οι δύο ήταν μαθητές Λυκείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φεύγοντας από το σχολείο τους προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι δύο μαθητές καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε τη στιγμή που περνούσαν από έναν στενό δρόμο της πόλης.

Οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό ανέρχονται σε 19. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένας 14χρονος, που φέρει ανοιχτά κατάγματα, θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Επίσης, μία 63χρονη γυναίκα, που έχει υποστεί κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας, θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν επτά τραυματίες. Όλοι είναι εκτός κινδύνου. Επίσης, 10 πολίτες μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, επέστρεψαν στις οικίες τους. Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στη Σάμο. Σημειώνεται ότι το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 17 χιλιόμετρα Βόρεια του νησιού, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 11,8 χιλιόμετρα.

Δείτε πλάνα της ΕΡΤ από τα δρομάκια στην περιοχή Γεφυράκι, όπου συνέβη η τραγωδία με τα δύο νεκρά παιδιά:

Το τραγικό περιστατικό με τους δύο μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο, όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο κτιρίου που κατέρρευσε, περιέγραψε ένας κάτοικος της περιοχής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Όταν έγινε ο σεισμός πεταχτήκαμε στην αυλή του σπιτιού και εκείνη τη στιγμή ήρθαν τρία παιδιά κλαίγοντας, η σκόνη από την κατάρρευση του κτιρίου σκέπασε τα πάντα», είπε ο κάτοικος της περιοχής. «Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τι έγινε. Δεν πήραμε… μυρωδιά».

Δείτε το βίντεο:

Τι λένε οι σεισμολόγοι

“Για βλάβες δεν έχουμε ακόμα εκτιμήσεις. Ο σεισμός ήταν ανατολικά της Σάμου. Ανάμεσα από τη Σάμο και την Τουρκία. Ήταν μεγάλος και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πρώτη αυτόματη λύση δείχνει ότι το βάθος είναι σε 10χλμ και το μέγεθος 6,6. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα αν είναι ο κύριος σεισμός” δήλωσε στο enikos.gr ο Νίκος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής – Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

Για τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σάμου που ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και τα τουρκικά παράλια μίλησε στον Realfm 97,8 και την έκτακτη εκπομπή του Γιώργου Χουδαλάκη ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. “Ο σεισμός έγινε σε ένα ρήγμα 20 χλμ. βόρεια της Σάμου με διεύθυνση Ανατολή-Δύση. Το μήκος του ρήγματος είναι περίπου 40 χλμ. Το κάλυψε πλήρως. Ήταν το κυρίως γεγονός, κατηγορηματικά αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6,8-6,9. Το επίκεντρο ήταν 10 χλμ. βάθος. Αυτό είναι άσχημο γιατί σεισμός με αυτό το μέγεθος και αυτό το ρηχό επίκεντρο δίνει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με γεγονότα πάνω από 6 και μπορούν αυτά τα πράγματα να κρατήσουν και μήνα, 1,5 και 2 μήνες. Μπορεί σε έναν μήνα από σήμερα να βιώσουμε εκεί έναν σεισμό 6,2- 6,3 Ρίχτερ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το βάλουν στο μυαλό τους οι κάτοικοι για να καταλάβουν ότι πριν μπουν σε ένα σπίτι θα πρέπει να το έχει κοιτάξει ένας μηχανικός. γιατί σπίτι από επαναλαμβανόμενες φορτίσεις μπορεί να υποστεί ζημιές” υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης και επεσήμανε ότι “αν δώσει 5 θα είναι καλά. Θα περιμένουμε πάνω από 6, 6,2-6,3. Είναι πιθανό να συμβεί…” είπε και σημείωσε πως “η πιθανότητα να διεγείρει κοντινά άλλα ρήγματα είναι λίγη σχετικά”.

“Είχαμε και τσουνάμι όμως. Δυστυχώς στη Σάμο δεν έχουμε παραλληλογράφο, μόνο στην Κω και το Πλωμάρι. Στην Κω και το Πλωμάρι ήταν χαμηλά τα φρέατα του τσουνάμι αλλά στη Σάμο έφθασε περίπου το μισό με ένα μέτρο. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ στην Κω και στο Πλωμάρι είχαμε κάποια εκατοστά τσουνάμι, στη Σμύρνη είχαμε 1,5 μέτρο περίπου. Αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθεί, μόνο αν είχαμε υποθαλάσσια κατολίσθηση” τόνισε σχετικά ο καθηγητής. Παράλληλα, σημείωσε πως πρώτα να δουν τα κτίρια οι μηχανικοί και μετά να μπουν μέσα οι κάτοικοι οπότε το βράδυ θα πρέπει να το περάσουν έξω.

Ακούστε τι είπε στον Realfm 97,8

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Στην ερώτηση αν ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στα βόρεια της Σάμου ήταν ο κύριος ή πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερο απάντησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Μπορούμε να απαντήσουμε όχι με απόλυτη βεβαιότητα, αλλά με αρκετή ασφάλεια. Το μέγεθος του σεισμού είναι μεγάλο, 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ενδεχομένως 7 με τα ξένα σεισμολογικά κέντα και γνωρίζοντας και το δυναμικό που έχει το συγκεκριμένο ρήγμα που ενεργοποίησε τον σεισμό αυτό, μπορούμε να πούμε με υψηλή πιθανότητα ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αφήνω μια μικρή, θεωρητική θα έλεγα, πιθανότητα για κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Νομίζω ότι πρακτικά δεν υπάρχει” τόνισε ο καθηγητής ενώ αναφορικά με τους μετασεισμούς που αναμένονται και πόσο ισχυροί θα μπορούσαν να είναι καθώς τα κτίρια πλέον είναι καταπονημένα, σημείωσε:

“Δύο είναι τα εφόδια τα επιστημονικά που έχουμε για να απαντήσουμε: Το πρώτο η παγκόσμια στατιστική των μετασεισμών που μας λέει ότι σε περιπτώσεις πολύ ισχυρών κύριων σεισμών, η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Κι επίσης μας λέει ότι τα μεγέθη των μετασεισμών μπορεί να είναι σημαντικά, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να υπερβούν τα 5,5 αλλά μπορεί και να προσεγγίσουν το 6. Έχουμε κι άλλο όπλο: την προηγούμενη εμπειρία” τόνισε ο καθηγητής καλώντας στη λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας τόσο από τους πολίτες όσο και από τις Αρχές στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία ενώ συμβούλευσε τους κατοίκους να πάρουν τη γνώμη πολιτικού μηχανικού προτού χρησιμοποιήσουν το κτίριο στο οποίο εργάζονται ή κατοικούν. “Αν έχουν βλάβες καλό θα είναι να μην το χρησιμοποιήσουν μέχρι να πάρουν συμβουλή. Όσοι δεν έχουν βλάβες είναι στη δική τους κρίση αν θέλουν ή αντέχουν ψυχολογικά να κοιμηθούν μέσα απόψε ή θα ήθελαν να παραμείνουν έξω, τουλάχιστον γι’ αυτήν τη νύχτα”.

Όσο για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει νέα ρήγματα είπε: “Γεωφυσικά έχουμε ορισμένες προϋποθέσεις γι’ αυτό, ο σεισμός ήταν μεγάλος, ήταν επιφανειακός. Πρέπει να συντρέχουν κι άλλες προϋποθέσεις τις οποίες αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να τις διαγνώσουμε, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Μένουμε στο ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει περιορισμένη ενδεχομένως διέγερση στη γειτονιά του σεισμού, στην περιοχή του, όχι σε μεγάλες αποστάσεις και ίσως όχι με τόσο μεγάλα μεγέθη όσο ήταν ο πρωινός αλλά δεν βλέπω ιδιαίτερο κίνδυνο από αυτό το ενδεχόμενο”

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Πού εντοπίζονται προβλήματα – Ζημιές σε κτίρια – Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στο νησί

Σύμφωνα με τον Realfm 97,8, τα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Βαθύ, Καρλόβασι και Πυθαγόρειο όπου υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια και σπίτια. Δεν υπάρχουν μέχρι αυτήν την ώρα αναφορές για εγκλωβισμένους.

Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο εξαιτίας κατολισθήσεων στην περιοχή “Αυλάκια”. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στο νησί της Σάμου.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Facebook – Twitter

Ζημιές στη Σάμο – Η θάλασσα βγήκε στη στεριά Η ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στα ανοιχτά της Σάμου έχει προκαλέσει υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις του νησιού. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Σάμου Μ. Μητσιος είπε πως έχουν καταρρεύσει παλαιά κτίρια.

Όπως φαίνεται και από εικόνα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της τοπικής ιστοσελίδας samos24, μεγάλο τμήμα του ναού στο Καρλόβασι κατέρρευσε. Πρόκειται για την εκκλησία “Παναγία Θεοτόκου”.

Ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος δημιούργησε παλιρροϊκό κύμα. Οι δρόμοι της Σάμου έχουν πλημμυρίσει με νερά.

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί σε παλιά κτίρια της Σάμου, Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, τμήματα κτιρίων έχουν καταρρεύσει, στα στενά έξω από το Καρλόβασι. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουντζούρης, επιβεβαίωσε στο enikos.gr ότι έχουν καταρρεύσει παλιά κτίρια, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός.

Μήνυμα από το 112 στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου

Φόβοι για τσουνάμι εκφράζονται έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοικτά της Σάμου. Μήνυμα από το 112 με προειδοποίηση να μείνουν μακριά από τις ακτές έλαβαν στο κινητό τους οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου.

“Μείνετε μακριά από τις ακτές. Παρακολουθείτε ΜΜΕ. Κίνδυνος υψηλού κυματισμού λόγω σεισμικής δόνησης”, αναφέρεται στο μήνυμα.

Το 112 προειδοποιεί τους πολίτες: “Αποφύγετε επικίνδυνα κτίρια, μείνετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο, μην τηλεφωνείτε άσκοπα, μείνετε μακριά από τις ακτές, παρακολουθείτε ΜΜΕ, κίνδυνος υψηλού κυματισμού”.

Η στιγμή που ισχυρός μετασεισμός “χτύπησε” το νησί

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ ακολούθησαν κι άλλοι σεισμοί, μικρότεροι σε ένταση. Στις 5.14 το απόγευμα, σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός, που σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών είχε ένταση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εκείνη τη στιγμή, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ μετέδιδε ζωντανά τις τελευταίες εξελίξεις. Δείτε το βίντεο με την αντίδρασή του:

Χαρδαλιάς και κυβερνητικό κλιμάκιο στη Σάμο – Μετέβη κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ

Εσπευσμένα μετέβη στη Σάμο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Με τον Υφυπουργό μετέβησαν στο νησί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητής 1ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετυώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

Επίσης, στο νησί μετέβη κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Του Πυροσβεστικού Σώματος, απ’ όπου παρακολουθεί όλες τις ενέργειες των δυνάμεων στη Σάμο και ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέο από τον τόπο του σεισμού.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, θα ακολουθήσει και δεύτερο μεικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Πτώσεις βράχων στη Χίο

“Ήταν αισθητός ο σεισμόςστο νησί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είχαμε σε δύο σημεία του οδικού δικτύου πτώσεις βράχων, έχουν σπεύσει τα συνεργεία μας. Είμαστε σε επικοινωνία και με τον διοικητή Πυροσβεστικής, δεν έχουμε κάτι περισσότερο προς το παρόν” δήλωσε στο enikos.gr ο Παντελής Μπουγδάνος, αντιπεριφερειάρχης Χίου.

Από τον κυματισμό που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου, βάρκες στην περιοχή της Κώμης στη Χίο βρέθηκαν στα βράχια, έξω στο λιμανάκι. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στην περιοχή του Χαλκειός και συγκεκριμένα στον μύλο, καθώς και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, υπήρξαν αναφορές και για πτώσεις βράχων στην Καλλιμασιά.

Επίσης, μεγάλη ρωγμή εμφανίστηκε κατά μήκος του κρηπιδώματος της Προκυμαίας στη Χίο. Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου και ειδικοί του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου αποτιμούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ας σημειωθεί ότι πολύ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν από το σεισμό στην Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, το σύνολο της δυτικής πλευράς της οποίας έχει καταρρεύσει.

Αισθητός και στην Αθήνα ο σεισμός

Ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα έγινε ο ισχυρότατος σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου, το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr, κόσμος έχει βγει έξω στους δρόμους, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Πηγή φωτό: αναγνώστες, samos24, facebook

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ